HET LIVERPOOL VAN THE BEATLES (deel 12)

BFNL BFNL Columns, Liverpool blog

WOONHUIZEN VAN RINGO EN GEORGE

In de vorige aflevering hebben we de woonhuizen van John en Paul bezocht en van binnen kunnen bekijken. Deze keer zijn de geboortehuizen van Ringo en George aan de beurt. Jammer genoeg zijn die niet opengesteld voor het publiek maar toch is het leuk om te zien waar deze Beatles hebben gewoond.

Vanuit het centrum kun je met de bus (lijn 27, 75, 80 en 80A) het beste in de buurt van het geboortehuis van Ringo in de wijk Dingle komen. Uitstappen op Princes Road bij de halte Kingsley Road (1). Daar de straat oversteken en teruglopen en de eerste zijstraat (High Park Street) in gaan tot aan Madryn Street. Tot voor kort was het geen al te beste buurt waar nogal wat junks rondliepen. Het was namelijk een stadsvernieuwingsgebied waar al meer dan tien jaar de meeste huizen dichtgespijkerd waren in afwachting van sloop en nieuwbouw.

Veel huizen in dit gebied worden gespaard en gerenoveerd waaronder dat van Ringo.

Maar omdat ook het geboortehuis van Ringo (2) op het adres Madryn Street 9 hier onder viel en daar veel protesten tegen kwamen, is de sloophamer nog weggebleven. In maart 2010 hingen er al aankondigingen aan de lantaarnpalen dat de sloop in mei van dat jaar zou beginnen maar inmiddels is duidelijk geworden dat de acties, waar zelfs een Britse minister zich mee bemoeide, succes hebben gehad. Veel huizen in dit gebied worden gespaard en gerenoveerd waaronder dat van Ringo. Toen ik hier in juli van dit jaar was, bleek dat in enkele straten de eerste woningen al zijn verbouwd en dat is de buurt beslist ten goede gekomen.

Ook al zijn de huisnummers verdwenen, het zal niemand ontgaan welk pand het geboortehuis van Ringo is geweest. De deur en de ramen die met metalen platen zijn afgesloten, zijn door fans uit de hele wereld onder gekalkt. Madryn Street behoort tot de zogenaamde Welsh streets, die genoemd zijn naar buitenplaatsen en kastelen in Wales. De huizen in deze straat waren klein en hadden geen badkamer en het toilet was buiten. Ringo heeft hier maar een paar jaar van zijn leven gewoond want na de scheiding van zijn ouders is zijn moeder met hem in 1944 naar een kleinere en goedkopere woning verhuisd.

Deze is vlakbij te vinden in Admiral Grove 10 (3). Daar kom je door Madryn Street terug te lopen, High Park Street over te steken en de eerste straat rechts in te slaan. Ringo woonde vanaf 1944 tot 1963 in het witte huis met roze elementen en de “V” boven de deur. Eerst alleen met zijn moeder Elsie maar later ook met stiefvader Harrie Graves, de man die voor Ritchie zijn eerste trommel heeft gekocht. Het is bijna niet voor te stellen dat de Eddie Clayton Skiffle Group, het eerste bandje waar Ringo in speelde, hier in de voorkamer repeteerde.

In maart 2016 is dit pand op een veiling in de Cavern Club verkocht voor £70.000. Dat staat in schril contrast met het bedrag van ruim £450.000 dat door een Amerikaanse fan werd betaald voor Newcastle Road 9, het eerste huis van John Lennon.

Weer terug naar High Park Street waar op de hoek met de pub The Empress (4) is gevestigd, waarvan de gevel is gebruikt voor de hoes van Ringo’s eerste solo album “Sentimental Journey”. Ringo’s moeder Elsie schijnt hier nog een korte tijd achter de bar te hebben gestaan.

Deze foto is uit 2009 maar inmiddels zijn de letters van de gevel gevallen en zijn achter de ramen op de tweede verdieping zeefdrukken met de hoofden van de Fab Four aangebracht. Het is wel jammer dat de originele houten deuren en kozijnen door kunststof exemplaren zijn vervangen. Dit jaar is de pub door een nieuwe eigenaar weer geopend nadat deze een tijdje gesloten was. Binnen zijn er overigens maar weinig zaken te vinden die aan The Beatles herinneren. Alleen een paar foto’s en replica’s van posters hangen er aan de muren.

Een paar honderd meter verder in High Park Street is aan de andere kant van de straat de St. Silas Primary School (5) gevestigd. In die school heeft Ringo vanaf zijn vijfde jaar een tijdje onderwijs genoten. Doordat hij vaak ziek was heeft hij daar uiteindelijk weinig tijd doorgebracht. Ronnie Wycherley, die later bekend zou worden onder zijn artiestennaam Billy Fury, was een klasgenoot van hem. Het oude schoolgebouw is gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Ringo heeft daarbij de kosten voor de inrichting van het speelveld voor zijn rekening genomen.

Mocht je hiervandaan nog naar het geboortehuis van George willen, loop dan terug naar de bushalte op Princes Road (ca. 500 meter) waar je eerder bent uitgestapt. Neem daar dan een van de bussen richting Penny Lane (lijnen 75, 80, 80A en 80E). Stap daar aan het begin van Church Road (halte bij Penny Lane Flowers) over op lijn 62, 68 of 68A en rijd dan een paar haltes mee tot aan halte Hunter’s Lane (6).

Een andere mogelijkheid is om vanuit het centrum met een van de lijnen 14, 14A, 61, 78, 79, 79C en 79D te rijden tot aan de halte Grove Street in High Street (7).

Loop van de bushalte naar het kantoor van Betfred aan High Street en ga daar rechts van het smalle steegje in waar een paar garages zijn gevestigd. De eerste zijstraat rechts is dan Arnold Grove waar George Harrison op nummer 12 is geboren. Net als het geboortehuis van Ringo is dit een heel kleine zgn. two-up, two-down woning. Dat betekende in die tijd meestal dat er een woon/eetkamer en een keuken op de begane grond was met een binnenplaatsje. Daar was ook het toilet, het zgn. outhouse, te vinden.

Op de verdieping waren er twee slaapkamers. Een badkamer of douche was er niet en de mensen moesten voor een goede wasbeurt naar een badhuis toe of dat anders in een wastobbe in de keuken doen. George heeft hier van 1943 tot begin 1950 gewoond. Het bijzondere aan deze straat is het bordje met “unadopted” onder de straatnaam. Dat betekent dat het een privé straat is waar de gemeente geen onderhoudsplicht heeft. De bewoners moeten dus zelf de straat sneeuwvrij maken en, wanneer nodig, ook zorgen voor het opnieuw bestraten.

Tot slot nog een advies voor Beatles fans die deze plekken willen bezoeken. In de huizen wonen nu mensen die niets met The Beatles te maken hebben en ook recht hebben op hun privacy. Maak gerust een foto van het pand maar gluur niet door de ramen en bel zeker niet aan!

In de volgende aflevering neem ik jullie mee naar de wijk Speke in het zuiden van Liverpool om te kijken naar een aantal plekken waar George en Paul hebben gewoond.

– Paul van Riet – (alle foto’s ©Paul van Riet)

Voor vragen en/of opmerkingen: paul.vanriet@beatlesfanclub.nl