HET LIVERPOOL VAN THE BEATLES (DEEL 13)

BFNLBFNL Columns, Liverpool blog

SPEKE, EEN WIJK WAAR PAUL EN GEORGE WOONDEN

Wanneer je met het vliegtuig naar Liverpool reist, is er een grote kans dat je over de wijk Speke aan komt vliegen. Deze naoorlogse nieuwbouwwijk in het zuiden van de stad werd direct na 1945 uit de grond gestampt om aan de woningbehoefte van de inwoners van Liverpool te voldoen. Vanwege de zware bombardementen op de stad en de “babyboom” van direct na de oorlog, heerste er destijds een groot woningtekort. In deze wijk hebben zowel Paul McCartney als George Harrison een deel van hun jeugd doorgebracht en die plekken zijn nog steeds te vinden. In de tekst wordt naar de nummers op de plattegronden verwezen.

Paul McCartney had in de eerste vijf jaren van zijn leven al een aantal verhuizingen achter de rug.

Paul McCartney had in de eerste vijf jaren van zijn leven al een aantal verhuizingen achter de rug. Zijn ouders, en zeker moeder Mary, vonden de huurkazerne in Everton waar zij sinds 1945 woonden niet erg geschikt voor hun twee jonge zonen. Zij ging daarom op zoek naar een betere woonomgeving. Als verloskundige kreeg zij in de zomer van 1947 een woning toegewezen in de wijk Speke op 72 Western Avenue (1). Daar hebben vader en moeder McCartney met Paul en zijn broer Mike van augustus 1947 tot september 1950 gewoond. Toen zij daar kwamen wonen was de wijk nog volop in ontwikkeling, waren veel straten nog niet goed begaanbaar en waren er ook nog nauwelijks speelgelegenheden voor de kinderen. Vrijwel aan de overkant van dit huis is een bushalte (Stapleton Avenue) waar vanaf Liverpool One bus station de lijnen 80, 82 en 82A stoppen. Let er wel op dat alleen de Arriva bussen van lijn 82 tot hier rijden, niet die van Stagecoach!

Vlak achter de woning van de McCartney´s lag de Stockton Wood Primary School (2) waar Paul voor het eerst naar school ging. Ook zijn broer Mike heeft hier nog kort de lessen gevolgd. De oorspronkelijke school bestaat niet meer maar op dezelfde plek is nog niet zo lang geleden een splinternieuwe school gebouwd die je kunt vinden door de groene lijn op de plattegrond te volgen (ca. 500 meter).

Omdat de wijk zo snel groeide was het maximum aantal van 1000 leerlingen al snel bereikt en aangezien er in 1950 al ruim 1500 leerlingen waren aangemeld, werd een groot aantal van hen naar een andere school overgeplaatst. Voor de broertjes was dat de Joseph Williams County Primary School in Belle Vale. Gelukkig werd er een busdienst voor de leerlingen geregeld want de afstand was aanzienlijk. Deze laatste school is in 1997 gesloten en ondertussen gesloopt.

Ook in datzelfde jaar 1950 vond Mary McCartney dat ze graag een wat geregelder leven wilde hebben om meer tijd aan Jim en de jongens te besteden. Ook had ze er genoeg van om bij nacht en ontij en in de weekends oproepbaar te zijn. Daarom nam ze in september ontslag als verloskundige, wat echter wel inhield dat ze het huis op Western Avenue diende te verlaten. Ze kreeg daarvoor precies een week de tijd maar gelukkig kon ze via de Dienst Huisvesting elders in Speke vervangende woonruimte krijgen, om precies te zijn op 12 Ardwick Road. Voor de fervente wandelaars is dat ruim 1600 meter lopen via Central Avenue, North Parade, Central Way, Oldbridge Road en Withington Road. Het is echter eenvoudiger om op de eerdergenoemde halte een van de bussen 80, 81, 82, 82A of 89 te pakken en een paar haltes verder bij Oldbridge Road uit te stappen.

Volg van daar de groene lijn op de plattegrond en bij (3) vind je dan de betreffende woning. Op het oog is het een vergelijkbaar, hoewel iets kleiner, rijtjeshuis als dat op Western Avenue. Hier hebben de McCartney’s gewoond tot 1955. Vader Jim ging hier weer piano spelen en ook zijn andere hobby, tuinieren, uitoefenen. Moeder Mary kreeg een nieuwe baan als wijkverpleegster en Paul en Mike speelden in de omgeving en gingen regelmatig naar het gebied langs de Mersey waar ze heerlijk in de nog ongerepte natuur konden ravotten. Daar is wellicht ook de belangstelling van Paul voor de natuur ontstaan. In september 1953 begon voor Paul een nieuwe fase in zijn leven toen hij werd toegelaten tot het Liverpool Instute, misschien wel de meest vooraanstaande middelbare school van de stad. Dat betekende echter dat hij dagelijks met de bus naar het centrum van Liverpool moest reizen. Nadat ook broer Mike in 1955 naar het Liverpool Institute ging, besloot Mary weer haar werk als verloskundige op te pakken en kreeg ze een aanstelling in de wijk Allerton met een woning op 20 Forthlin Road en verhuisden de McCartney’s voor de laatste keer.

In de tussentijd was ook het gezin waar George Harrison en twee broers deel van uitmaakten, verhuisd naar Speke. Zij vertrokken op 1 januari 1950 van hun kleine woning aan 12 Arnold Grove naar 25 Upton Green (4). Dat was niet ver van de plek waar de McCartney familie al woonde en zelfs nog dichter bij Ardwick Road. Volg de groene lijn op de plattegrond vanaf deze straat en na ongeveer zeshonderd meter bereik je dan het huis waar George tot 1963 heeft gewoond. Zijn ouders wilden hem niet naar een andere school sturen dus hij moest al op vrij jonge leeftijd dagelijks met de bus naar de Dovedale Primary School in de buurt van Penny Lane reizen. Wellicht dat hij toen al eens onbewust met Paul McCartney in dezelfde bus heeft gezeten toen die onderweg was naar Liverpool Institute.

Hoewel ze hier meer luxe hadden dan in hun vorige huis, er was nu zelfs een toilet en bad in huis, was het gezin toch niet heel erg tevreden met de nieuwe omgeving. Er waren nogal wat asociale gezinnen in de buurt die het woongenot voor de Harrisons nogal verziekten. Toch duurde het nog tot 1962 voordat ze uit de wijk Speke konden verhuizen naar 174 Mackets Lane, een twee-onder-een-kap woning die niet ver verwijderd is van Woolton. Deze woning is vanuit het centrum te bereiken met lijn 75 of 78. Uitstappen bij halte Camberley Drive.

Het is opvallend dat twee van de hier besproken woningen nog niet zo lang geleden van eigenaar zijn verwisseld. In februari 2015 is 72 Western Avenue op een veiling verkocht voor £150.000. Een paar maanden eerder ging 25 Upton Green voor £156.000 van de hand.

In de volgende aflevering steken we de Mersey over en gaan daar een aantal plaatsen bezoeken waar The Beatles hebben opgetreden.

Paul van Riet (alle fotos ©Paul van Riet)

Voor vragen en/of opmerkingenpaul.vanriet@beatlesfanclub.nl