HET LIVERPOOL VAN THE BEATLES (DEEL 15)

BFNL BFNL Columns, Liverpool blog

THE WIRRAL

In de vorige aflevering hebben we al een aantal zalen bezocht op The Wirral, het schiereiland aan de andere kant van de Mersey. Er zijn echter nog veel meer plekken waar The Beatles in de periode van juni 1960 tot en met juni 1963 zijn opgetreden. Aan die locaties zal ik in deze blog aandacht gaan besteden. Ze zijn allemaal met het openbaar vervoer (Saveaway Ticket “all areas”) te bereiken. Soms gaat het daarbij wel om uursdiensten zodat een goede planning van je bezoek zeker van belang is! Zoals inmiddels wel bekend, verwijzen de rode en groene getallen in de tekst naar posities op de plattegronden. Ook hier zijn bij de meeste plaatsen weer plaquettes te vinden.

De belangrijkste plaats waar The Beatles liefst 27 maal zijn opgetreden, was de Tower Ballroom in New Brighton. Helaas is dat gebouw in 1969 afgebrand en daarna niet meer opgebouwd. Alleen een herdenkingszuil met plaquette is er aan de boulevard van deze badplaats nog van te vinden.

De eerste keer dat The Beatles hier optraden was tijdens Operation Big Beat op vrijdag 10 november 1961. Die avond, door Sam Leach georganiseerd, zouden verder nog vier topgroepen uit Liverpool optreden, te weten Rory Storm & the Hurricanes, Gerry & the Pacemakers, The Remo Four en Kingsize Taylor & the Dominoes.

Hoewel bij het begin van de avond nog maar zo’n tweehonderd tieners aanwezig waren, groeide het publiek later gestaag uit tot ruim vierduizend.

In de voorverkoop waren wel wat kaarten verkocht maar toen die vrijdagavond een dichte mist over Liverpool en omgeving trok waardoor de bussen niet meer reden en ook de ferry’s hun diensten staakten, vreesde Sam Leach voor een financieel debacle. The Beatles boden toen zelfs aan dan maar gratis op te treden. Hoewel bij het begin van de avond nog maar zo’n tweehonderd tieners aanwezig waren, groeide het publiek later gestaag uit tot ruim vierduizend. Dat was in de hele geschiedenis van de Ballroom nog nooit voorgekomen! Uiteindelijk betaalde Sam aan The Beatles zelfs nog meer dan in het contract stond en hield hij er zelf ook nog £ 1.000 aan over. Een klein fortuin in die tijd.

Vanwege het succes van de eerste keer werd Operation Big Beat nog een aantal keren herhaald waarbij de tweede avond zelfs ruim 4.600 betalende bezoekers aanwezig waren. Later nam Brian Epstein daar de zaken van Sam Leach over. Op 14 juni 1963, ruim een half jaar na hun vorige optreden daar, speelden The Beatles voor de allerlaatste keer in de Tower Ballroom tijdens een van de Merseybeat Showcases die door NEMS van Brian Epstein werden georganiseerd.

Mocht je de herinneringszuil van de Tower Ballroom met eigen ogen willen bekijken, neem dan vanuit het centrum van Liverpool de trein (Wirral Line) richting New Brighton. Uitstappen bij het eindpunt en dan via Victoria Street en Victoria Parade tot aan het water lopen. Daar rechtsaf en een paar honderd meter verder vind je dan die zuil. Ook is het mogelijk om met buslijn 432 of 433 vanuit Cook Street (vlakbij de Cavern Club) tot aan het eindpunt op King’s Parade te rijden en dan de boulevard verder af te lopen (ca. 600 meter).

In het dorpje Moreton zijn nog wel twee zalen te vinden waar The Beatles een keer hebben gespeeld. Je komt daar door ook weer vanaf één van de vier stations in het centrum van Liverpool de trein (Wirral Line) te nemen richting West Kirby. Uitstappen bij de halte Moreton en dan de trap op en rechtsaf het viaduct over het spoor de weg (Pasture Road) voor ca. 900 meter vervolgen. Aan de linkerkant zie je dan de Apollo Roller Rink, tegenwoordig een dansschool, waar The Beatles op 26 maart 1962 één keer hebben opgetreden. Het was destijds een rolschaatsbaan.

De andere plek waar het viertal hier ooit speelde was de Moreton Co-operative Hall op 366 Hoylake Road. Deze ligt iets meer dan 2 kilometer lopen van de Apollo Roller Rink verwijderd. Daarvoor moet je de weg teruglopen over het spoor tot aan de rotonde met de Hoylake Road. Daar rechtsaf en de weg aflopen tot nummer 366. Er is nu een tapijthal gevestigd maar niets wijst meer op een link met The Beatles. In april 1962 speelden zij daar een keer op de eerste verdieping waar toen een danszaal was.

De volgende bestemming is West Kirby. Voor degenene die de wandeling naar Hoylake Road te ver vindt, kan vanaf station Moreton weer de trein nemen tot aan het eindpunt in West Kirby. Vanaf de tapijthal kun je ook aan de overkant van de straat de bus nemen. Lijn 22, 38, 38A en 83A brengen je allemaal in iets meer dan een kwartier naar het treinstation in West Kirby (1). Daarvandaan is het nog maar een klein stukje naar 34 Banks Road waar op 1 februari 1962 de feestelijke opening van The Beatle Club plaatsvond in de Macdonna Hall, een zaaltje boven wat toen nog het Thistle Café was (2).

Hijzelf bedong 10% commissie.

Inmiddels is op die plek een kapperszaak gevestigd, boven een restaurant. Een plaquette naast de ingang in de zijstraat herinnert nog aan dit optreden. Het was destijds het eerste contract dat Brian Epstein afsloot voor een bedrag van £ 18. Hijzelf bedong 10% commissie, waarmee hij mogelijk niet eens zijn benzinekosten kon dekken. Dit optreden kende nog een bijzonder aspect. John Lennon had last van een keelontsteking en kon die avond niet optreden. Brian was al bang dat hij de gig moest afzeggen maar Sam Leach schijnt toen hoogstpersoonlijk te hebben geregeld dat Rory Storm die avond Johns plek overnam. Het bleef voor The Beatles overigens bij dat ene optreden in Macdonna Hall.

Vanaf het busstation naast het treinstation kun je één keer per uur bus 88 of 88A nemen naar Irby. Uitstappen bij halte Thingwall Road (3). Dan is het nog ca. 500 meter lopen tot de Irby Village Hall (4). Hier speelden The Beatles ook maar één keer en wel op 7 september 1962. De kleine honderd bezoekers brachten echter te weinig geld in het laatje om de gage van £ 35 aan Brian Epstein te kunnen betalen. Daarom werd er een week later op een nabij gelegen grasveld een soort kofferbak verkoop georganiseerd. Daarna kon Epstein in zijn Rolls Royce de resterende 10 pond komen incasseren!

Verder heeft George Harrison die avond hier een koffertje laten staan. Toen Brian Epstein dat later vernam zei hij dat het wel een keer zou worden opgehaald wat echter nooit meer is gebeurd. Het koffertje kwam pas deze eeuw weer boven water en bleek naast wat snoeren ook nog enkele reserve gitaarsnaren te bevatten. Het is in 2006 geveild waarbij het nog geen £ 2.500 opbracht.

Voor de volgende locatie kun je het beste buslijn 471 bij de bushalte aan de overkant van Thingwall Road nemen (5). Die rijdt eens in de twintig minuten naar het eindpunt Heswall busstation. Stap daar over op buslijn 77 die jammer genoeg maar één keer per uur rijdt. Na een korte rit vervolgens uitstappen bij het Barnston Women’s Institute dat pal tegenover de bushalte ligt. Je kunt overigens ook een taxi nemen of gaan lopen maar dat is wel een flinke wandeling van zo’n 2,5 kilometer via Milner Road en Barnston Road.

Open het hek en loop naar het witte gebouw wat een soort boerenschuur is met een schapenwei ernaast. Hier organiseerde de Heswall Jazz Club in de jaren zestig van de vorige eeuw muziek avonden. The Beatles speelden driemaal in deze ongewone zaal. Het eerste optreden, op 24 maart 1962, was van belang omdat zij daarbij hun nieuwe Beno Dorn kostuums voor de eerste keer op het toneel droegen. Brian Epstein had die laten maken om hun optreden professioneler uit te laten zien. Mocht je hier zijn op een tijdstip dat de dames van Barnston een bijeenkomst hebben, ga dan gewoon naar binnen. Mijn ervaring is dat ze het prachtig vinden om buitenlandse gasten te ontvangen en met plezier het podium laten zien waarop destijds John, Paul, George en Pete speelden. Bij hun laatste optreden hier, op 25 september 1962, was Pete trouwens al vervangen door Ringo.

Dat was op 4 augustus 1962, tevens een van de laatste keren dat Pete Best nog van de partij was.

Vanaf de bushalte pal aan de overkant van het Barnston Women’s Institute kun je buslijn 77 weer nemen richting Bebington. Na een klein kwartiertje rijden uitstappen op King’s Road, halte Town Lane, schuin tegenover The Acorn. Loop hier vandaan langs deze pub tot aan Village Road en ga daar rechtsaf. Dan zie je aan je rechterhand Victoria Hall liggen waar The Beatles ook maar één keer zijn opgetreden. Dat was op 4 augustus 1962, tevens een van de laatste keren dat Pete Best nog van de partij was. Aangezien hier vrijwel nooit dansavonden werden georganiseerd had Brian Epstein zelfs veel moeite om deze locatie te vinden.

Mocht je nu nog niet genoeg hebben van de venues waar The Beatles op de Wirral zijn geweest, dan kun je hier op King’s Road bij dezelfde halte ook nog bus 487 nemen richting Neston. Dit is een halfuursdienst. Als je bij bushalte Hinderton Road (6) uitstapt in Neston (vlak voor Breezehill Road) loop dan ca. 300 meter deze straat terug en je staat dan voor de Civic Hall (7). Vanaf 2 juni 1960 speelden The Silver Beetles hier zeven donderdagen achtereen in deze zaal die toen nog The Institute werd genoemd. In deze uithoek van Wirral hebben John, Paul, George en Stu Sutcliffe met drummer Tommy Moore dus hun eerste optredens verzorgd na hun tour door Schotland met Johnny Gentle. Om terug te keren naar het centrum van Liverpool kun je bus 487 weer nemen vanaf de halte op Bushell Road (8). De bus rijdt namelijk een rondje door Neston en komt op de terugweg niet meer door Hinderton Road!

Het is dan beslist een erg tijdrovende tocht geweest langs al deze plaatsen. Hoewel het allemaal wel met het openbaar vervoer te doen is, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om (een deel van) het traject met een taxi af te leggen.

Ik heb dat met zes vrienden een keer gedaan vanaf West Kirby. Wij waren toen met een bustaxi £ 60 voor een middag kwijt, dus nog geen tientje per persoon. En het kost dan natuurlijk wel heel veel minder tijd! Wel vooraf de taxi reserveren en meteen ook de route en prijs afspreken! Anders wordt er op de meter gereden en ben je waarschijnlijk een stuk duurder uit.

Informatie over het openbaar vervoer en de dienstregelingen van de verschillende bussen en treinen kun je vinden op www.merseytravel.gov.uk

In de volgende aflevering gaan we weer terug naar de stad Liverpool en bezoeken daar wat plekjes in het Noorden van de stad.

Paul van Riet (alle foto’s ©Paul van Riet)

Voor vragen en/of opmerkingen: paul.vanriet@beatlesfanclub.nl