HET LIVERPOOL VAN THE BEATLES (DEEL 16)

BFNLBFNL Columns, Liverpool blog

SEAFORTH AND LITHERLAND

Deze keer neem ik jullie mee naar twee locaties in het Noorden van Liverpool. Die zijn in een goed kwartiertje te bereiken met de trein (Northern Line) vanaf het Central Station in het centrum van Liverpool richting Southport (viermaal per uur). Ook voor deze trein zijn de Saveaway tickets op je Walruscard weer geldig. Zie voor meer informatie over het OV in Liverpool ook aflevering 5 van mijn Liverpool blog. Tussen de stations Moorfields en Sandhill komt de trein weer boven de grond en kun je links van het spoor de grote theepakhuizen zien waar The Beatles op 28 september 1962 tijdens een foto sessie voor hebben geposeerd. Die pakhuizen zijn gelegen aan Dublin Street waar jammer genoeg sinds april van dit jaar geen bus meer in de buurt komt. Vanuit het centrum is het overigens maar een kort taxiritje daar naartoe (kosten ca. £5,00). Die beroemde foto is genomen vanaf Saltney Street maar dat is tegenwoordig niet meer mogelijk omdat het braakliggende gebied tussen deze twee straten inmiddels is bebouwd.

Stap een paar stations verder, bij Seaforth & Litherland uit en ga bij de uitgang linksaf en steek daarna via de voetgangersbrug de snelweg over. Dan vlak langs de snelweg blijven lopen en de Green Lane en Gordon Road volgen en Rawson Road oversteken, totdat je voor de Lathom Hall (1) staat. Hier hebben de Silver Beats op 14 mei 1960 voor de eerste keer opgetreden als pauze act. Ze werden meteen geboekt voor de week erna maar toen waren ze inmiddels als begeleiders van Johnny Gentle aan een tour in Schotland begonnen. Het was een beetje slordig dat ze zich niet hadden afgemeld bij organisator Brian Kelly die daar terecht boos over was en ze ook niet meer wilde boeken. Toch hebben ze, nu als The Beatles, hier nog tien keer opgetreden tussen 7 januari en 25 februari 1961. Bij een van die gelegenheden eind januari werd Stu Sutcliffe in een toilet aangevallen door een paar lokale “Teddy Boys” en tegen zijn hoofd geschopt. Pete Best en John Lennon schoten hem te hulp waarbij John een vinger van zijn rechterhand brak. Mogelijk dat dit incident de oorzaak is geweest van de hersenbloeding waaraan Stu in april 1962 overleed.

The Merseybeats zijn daar regelmatig bij aanwezig.

Ook nu vinden er nog steeds optredens plaats in de Lathom Hall. Elke donderdagavond kun je luisteren naar The Merseycats, een wisselende groep muzikanten uit sixties bandjes, die voor het goede doel hier optreden. Onder andere Bill Kinsley en Tony Crane van The Merseybeats zijn daar regelmatig bij aanwezig.

Om naar de volgende plek te komen waar ik aandacht aan wil besteden, moet je helaas wel dezelfde weg terug lopen (ca. 800 meter) naar het station.

Dan de Bridge Road volgen en bij verrassing zie je dan bij de grote rotonde tussen Croxteth en Eaton Avenue een mooie wandschildering (2) met The Beatles als onderwerp. Naast de bekende portretten van John, Paul, George en Ringo hebben ook Stu Sutcliffe en Pete Best en plekje op de muur gekregen. Verder de bekende hoes foto uit Hamburg van John Lennons solo album Rock’n’Roll. Daarnaast zijn ook kopieën van posters van hun optredens in de Kaiserkeller, Tower Ballroom, Lathom Hall en Litherland Town Hall op de muur geschilderd.

Loop vervolgens door via Bridge Road langs de pub The Red Lion en neem aan het einde van de deze weg de voetgangersbrug over het water en ga daarna het tunneltje onder de snelweg door. Via Sefton Street en Field Lane kom je bij de Litherton Town Hall (3). Dat is tegenwoordig een gezondheidscentrum maar begin jaren zestig was het een van de plaatsen waar The Beatles regelmatig speelden. Hun eerste optreden daar was op 27 december 1960 toen zij net terug waren uit Hamburg en zij werden aangekondigd als “Direct from Hamburg – The sensational Beatles”. Het publiek was meteen laaiend enthousiast en erg verbaasd toen bleek dat de muzikanten geen Duitsers waren maar gewoon uit Liverpool kwamen. Overigens was bassist Stu Sutcliffe nog een paar dagen in Hamburg achtergebleven bij zijn vriendin Astrid Kirchherr zodat hij voor een paar optredens werd vervangen door Chas Newby. Dat was een goede bekende van Pete Best die eerder met hem samen in The Blackjacks had gespeeld.

Dat eerste optreden kan gezien worden als het keerpunt in de carrière van de band. Vlak nadat zij waren begonnen met spelen, liep de dansvloer leeg en verzamelden alle aanwezigen zich voor het podium. Vooral de vrouwelijke toeschouwers waren in extase en door velen wordt dit optreden dan ook beschouwd als het begin van de Beatlemania. De band werd direct na afloop door Brian Kelly, de promoter van dit optreden, vastgelegd voor een aantal volgende gigs waarvan de eerstvolgende hier al op 5 januari 1961 was, nu echter weer met Stu op bas. Hun twintigste en laatste optreden in de Litherland Town Hall was op 31 oktober 1961.

Via dezelfde weg (ook weer ca. 800 meter) terug naar het treinstation of neem anders op Bridge Road buslijn 53 of 55 naar het centrum.

In de volgende aflevering besteed ik aandacht aan de begraafplaatsen waar Stuart Sutcliffe, Brian Epstein, Julia Lennon en Cilla Black hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Paul van Riet (alle fotos ©Paul van Riet)

Voor vragen en/of opmerkingen: paul.vanriet@beatlesfanclub.nl