HET LIVERPOOL VAN THE BEATLES (DEEL 14)

BFNL BFNL Columns, Liverpool blog

THE WIRRAL, AAN DE ANDERE KANT VAN DE MERSEY

Als je met de Ferry Cross The Mersey vaart, kom je terecht in The Wirral, een schiereiland met een groot aantal kleine dorpjes, golfbanen en vooral het strand. Vandaar dat dit gebied zeer in trek is bij de gewone inwoners van Liverpool, terwijl de wat beter gesitueerden hier soms hun tweede huis hebben. In deze streek heeft een belangrijk deel van de begin geschiedenis van The Beatles zich afgespeeld.

Begin jaren zestig van de vorige eeuw werden er namelijk in veel plaatsen dansavonden georganiseerd in de lokale dorpszalen. Daar hebben The Beatles vele “vlieguren” gemaakt, zelfs nog voor hun Hamburgse periode. In tegenstelling tot de stad Liverpool zelf, zijn hier de meeste zalen nog bewaard gebleven en het leuke is dat ook vrijwel overal door middel van een plaquette aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van The Beatles. In onderstaande collage van links naar rechts de plaquettes die te vinden zijn bij Hulme Hall, Majestic Ballroom en The Grosvenor.

Deze keer neem ik jullie mee naar een aantal van die zalen die over het algemeen ook weer goed met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Denk er dan wel aan om een Saveaway Ticket voor “all areas” op je Walruscard te laten zetten (zie ook aflevering 5 van mijn Liverpoool blog). Zoals inmiddels wel bekend, verwijzen de rode en groene getallen in de tekst naar posities op de plattegronden.

Als je geluk hebt, is de deur open en kun je binnen kijken.

Neem op een van de vier stations in het centrum van Liverpool (Moorfields, Lime Street, Central of James Street) de Wirral Line richting Chester of Ellesmere Port. Overdag gaan er treinen om de zeven à acht minuten dus je hoeft nooit lang te wachten. Uitstappen bij station Port Sunlight na zo’n twintig minuten. Vanaf het perron de trappen af en vervolgens rechtsaf de hal in lopen. Ga het station uit aan de kant van het loket en sla linksaf Greendale Road op. Bij de eerste straat rechtsaf, Bolton Road, en na ongeveer tweehonderd meter zie je Hulme Hall aan de linkerkant liggen. Als je geluk hebt, is de deur open en kun je binnen kijken waar de zaal is waar The Beatles optraden en waar nog wat foto’s en posters aan de wand hangen.

Deze locatie heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van The Beatles. Ze hebben daar in 1962 vier keer gespeeld (7 juli, 18 augustus, 6 en 27 oktober). Hun optreden op 18 augustus was belangrijk omdat het de eerste keer was dat Ringo Starr met John, Paul en George optrad na het ontslag van Pete Best. En op 27 oktober werd in deze hal het allereerste radio interview met de mannen gehouden door een zekere Monty Lister dat werd uitgezonden door de ziekenomroep Radio Clatterbridge. Brian Epstein die wat later arriveerde, was “not amused” dat hij niet vooraf was ingeseind, want hij hield immers graag de touwtjes in handen.

Hulme Hall is tegenwoordig een locatie voor bruiloften en partijen en maakt deel uit van het dorpje Port Sunlight. Dat werd begin twintigste eeuw door Lord Leverhulme gesticht om de arbeiders van zijn zeepfabriek, inderdaad die van Sunlight, te huisvesten. Hij schreef een wedstrijd uit voor architecten om betaalbare huizen te ontwerpen. Hij kon echter geen keuze maken en besloot toen maar om alle ontwerpen uit te laten voeren. Vandaar de grote verscheidenheid aan woningen in dit dorpje. In Hulme Hall (genoemd naar de echtgenote van de Lord) was toentertijd de eetzaal voor de vrouwelijke werknemers gevestigd. Later werd het een kunstmuseum en in de Tweede Wereldoorlog vonden vluchtelingen uit België er een onderkomen. Een stichting beheert de nalatenschap van Lord Leverhulme en zorgt ervoor dat het aanzicht van het dorp behouden blijft. Aan de buitenkant van de gebouwen mag niets worden veranderd! Ook het onderhoud van het groen wordt vanuit de stichting gefinancierd.

Het is nu tijd om terug te gaan naar het station om de trein richting Liverpool te nemen. Stap uit bij station Birkenhead Central en volg de groene lijn op de plattegrond tot 46 Conway Street waar de Majestic Ballroom (1) was gevestigd. Tussen 28 juni 1962 en 10 april 1963 speelden The Beatles hier maar liefst zeventien keer.

In 1916 werd dit pand gebouwd als bioscoop maar werd later gebruikt als danshal. Tot voor kort was hier een Chinees wokrestaurant in gevestigd maar in december 2017 is het gebouw voor £170.000 geveild. Mogelijk dat het in de toekomst weer een uitgaansgelegenheid zal worden. In 1962 mocht Cilla Black op voorspraak van John Lennon in de Majestic Ballroom auditie doen bij Brian Epstein, maar dat ging niet helemaal goed. Later kon ze hem wel overtuigen toen zij in de Blue Angel nachtclub het nummer “Bye, Bye Blackbird” zong.

Op zaterdag 15 december 1962 traden The Beatles tweemaal op in deze zaal. Na hun eerste gig ’s avonds, speelden ze na middernacht nog een keer vanwege het feit dat ze in de poll van het blad Merseybeat als eerste waren geëindigd. Het was opmerkelijk dat tijdens diezelfde show Lee Curtis & the All Stars optraden, met Pete Best op drums. Een paar weken later, op donderdag 17 januari 1963, was de Majestic Ballroom in de voorverkoop al volledig uitverkocht maar er stonden bij het begin van het optreden van The Beatles nog zo’n vijfhonderd fans buiten te wachten. Dit resulteerde erin dat de volgende twee keren The Beatles dubbeloptredens in deze zaal verzorgden.

We vervolgen onze tocht en lopen deze straat nog een stukje door tot aan het bus station (2).

Op perron 10 vertrekt hier buslijn 410 die je kunt nemen tot de halte Egerton Grove in Liscard – Wallasey (3). Volg hier vandaan de groene lijn naar Grosvenor Street waar je de Grosvenor Rooms (4) vindt.

Hier speelden The Silver Beetles, later gewijzigd in The Silver Beatles, maar liefst veertien keer. Voor het eerst op 4 juni 1960, vlak na hun tour met Johnny Gentle door Schotland maar nog voordat ze als The Beatles naar Hamburg vertrokken.

Het was daar in Liscard op de zaterdag avonden altijd een ruige bedoening. De lokale “Teddy boys” hadden het niet zo op mensen van de andere kant van het water wat regelmatig resulteerde in vechtpartijen. Het derde optreden van The Silver Beetles in The Grosvenor, op 14 juni 1960, was bijzonder.

Hun drummer Tommy Moore kwam niet opdagen en toen ze hem thuis wilden ophalen gaf zijn vriendin te kennen dat hij niet meer meedeed want dat hij een echte job bij een glasfabriek had aangenomen. Uiteindelijk is het viertal dus maar zonder drummer naar Liscard getogen. Daar aangekomen werd nog wel het gehuurde drumstel neergezet en vroeg John als geintje of er iemand uit het publiek kon meespelen. Daarop kwam de leider van de Teddy-gang naar voren, ging achter de drumkit zitten en toen duidelijk werd dat hij er niets van kon, lukte het de band niet om hem daar weer weg te krijgen. Gelukkig kwam hun manager Allan Williams in de pauze langs die erin slaagde om het viertal heelhuids en met hun instrumenten uit de zaal te dirigeren. Uiteindelijk moest Len Dodd, de promotor die de dansavonden organiseerde, enkele weken later de stekker er op last van de gemeente uit trekken. Het duurde daarna nog tot eind van het jaar, kort nadat The Beatles uit Hamburg waren teruggekeerd, dat ze hier weer konden spelen. Later in 1961 hebben ze er nog een aantal optredens verzorgd.

The Grosvenor is nog vrijwel dagelijks in gebruik als buurthuis en je kunt er dan ook meestal gewoon naar binnen stappen. Dan zie je deze zaal die in al die jaren nog nauwelijks veranderd is. In de bar aan de linkerzijde van de zaal hangen nog enkele originele posters uit de jaren zestig met o.a. aankondigingen van The Beatles.

Iets meer dan een kilometer hier vandaan ligt de plek waar Paul McCartney gedurende zijn eerste levensjaar nog een aantal maanden heeft gewoond. Als je loopt via de groene lijn op de kaart dan vind je op 92 Broadway Avenue (5) het adres waar Pauls vader vanwege zijn werk voor Napier, een Royal Air Force bedrijf, in 1941 een woning kon betrekken. Toen die werkzaamheden stopten, verhuisden ze weer terug naar Liverpool en kwamen eerst terecht in een prefab huis op Roach Avenue in Knowsley en later in een flat op 75 Sir Thomas White Garden in Everton. Beide locaties bestaan heden ten dage niet meer.

Hier hebben The Silver Beatles in juli 1960 één keer opgetreden.

Vanaf dit woonhuis op Broadway Avenue volg je weer de groene lijn en vind je op Belvidere Road een bushalte (6) waar je dan buslijn 408 neemt. Mocht je dit uitstapje naar het woonhuis te ver of niet interessant genoeg vinden, dan kun je van de Grosvenor Rooms ook altijd nog rechtstreeks naar het busstation op Liscard Crescent (7) lopen waar bus 408 ook stopt. Stap dan een aantal stops verder uit bij de halte Poulton Road (8). Dan is het nog ca. 300 meter lopen naar de Embassy Club (9) op 140 Borough Road. Hier hebben The Silver Beatles in juli 1960 één keer opgetreden. De exacte datum is niet bekend maar het was, volgens ooggetuigen, in elk geval zonder drummer.

Dit gebouw werd eind 19e eeuw als theater gebouwd, is later overgegaan in een bioscoop en in de jaren vijftig van de vorige eeuw getransformeerd tot danshal. Daarna is het ook nog een nachtclub en bingohal geweest. Het pand stond drie jaar terug nog te koop maar is inmiddels in gebruik als meubelzaak.

Loop hier vandaan terug naar de bushalte en neem daar lijn 408 weer naar het eindpunt Woodside Bus station. Daar heb je de keuze om met de trein vanaf het vlakbij gelegen Hamilton Square terug te reizen naar Liverpool of hier met de ferry over te steken naar Pier Head. De Saveaway card kan ook voor beide mogelijkheden gebruikt worden.

In de volgende aflevering gaan we verder langs nog meer plaatsen op de Wirral waar The Beatles een geschiedenis hebben.

Paul van Riet (alle foto’s ©Paul van Riet)

Voor vragen en/of opmerkingen: paul.vanriet@beatlesfanclub.nl