Het verhaal achter John Lennon’s ‘Imagine’

BFNL Nieuws

‘Imagine’ van John Lennon is één van de mooiste nummers aller tijden. Uitgebracht in 1970 – op het album met dezelfde naam – bewees Lennon dat hij na het uiteen gaan van The Beatles een jaar eerder ook op zichzelf een geniaal songwriter was.

Bijna 50 jaar later is het nog steeds één van de meest gecoverde songs en blijven mensen het nummer inzetten in hun streven naar wereldvrede. Maar waar haalde hij zijn inspiratie voor die song vandaan en hoe kwam het nummer tot stand? Hier een paar belangrijke antwoorden:

Lennon werd geïnspireerd door verschillende gedichten uit Yoko Ono’s boek ‘Grapefruit’, dat in 1964 verscheen. Eén gedicht, dat later door Capitol Records werd afgedrukt op de achterkant van het originele ‘Imagine’-album, was getiteld ‘Coud Piece’. Daarin staat de volgende zin: “Imagine the clouds dripping, dig a hole in your garden to put them in.”

Lennon verklaarde later: “De song had eigenlijk als credits Lennon/Ono-song moeten hebben. Veel van de song, zowel de tekst als het concept, kwamen van Yoko. Maar in die dagen was ik te egoïstisch, te veel macho en dacht ik niet aan haar bijdrage, maar het kwam echt rechtstreeks uit ‘Grapefruit’.”

(Bron: Tom Eames – Smooth Radio)

(Vert: Aad Kuling)


VOETNOOT BFNL:

citaat

Imagine’ van John Lennon is één van de mooiste nummers aller tijden. Uitgebracht in 1970 – op het album met dezelfde naam – bewees Lennon dat hij na het uiteen gaan van The Beatles een jaar eerder ook op zichzelf een geniaal songwriter was.

einde citaat

Imagine is niet uitgebracht in 1970, maar in 1971.