Hoe John Lennons verjaardagscadeau de wereldgeschiedenis veranderde

BFNL BFNL Columns, I look at the world

Precies 60 jaar geleden besloot een tante uit Schotland haar neef uit Liverpool een verjaardagscadeau te geven. En dat veranderde het beeld van de wereldgeschiedenis op een weergaloze manier…

Het was niet zoiets als een microscoop waarmee de neef een belangrijke wetenschappelijke ontdekking op het gebied van besmettelijke ziekten zou doen waarmee hij de nobelprijs voor de geneeskunde zou krijgen.

Het was niet zoiets als een scheikundedoos waarmee de neef zou ontdekken hoe je auto’s laat rijden op kraanwater waarmee hij de nobelprijs voor de scheikunde zou krijgen.

Het was niet zoiets als een boek over onrecht in de wereld waarna de neef zich de rest van zijn leven voor wereldvrede in zou zetten en waarvoor hij de nobelprijs voor de vrede zou krijgen. (Hoewel hij die best verdiend had!)

Nee, het was een envelop met geld. Misschien wel één van de meest inspiratieloze cadeaus die je iemand kunt geven. Zo van: ik had geen idee wat je leuk vindt, zoek het zelf maar uit. (Wat trouwens een hartstikke lief en goedbedoeld cadeau kan zijn hoor en zo bedoelde deze tante het ongetwijfeld ook.) En juist dit verjaardagsgeld veranderde de wereldgeschiedenis. Want dit geld werd gegeven aan John Lennon uit Liverpool die later samen met Paul, George en Ringo onsterfelijk zou worden als The Beatles.

En dit is hoe:

Voor zijn 21ste verjaardag kreeg John Lennon 100 pond van zijn tante Mater. Een boel geld – zeker in die tijd. Misschien wel bedoeld om iets praktisch mee te kopen nu hij officieel volwassen was. Maar John dacht daar natuurlijk anders over en besloot om samen met Paul McCartney naar Spanje te liften. Dat was een idee waar wij als Beatlesfans dankbaar om mogen zijn, want de jongens kwamen niet verder dan Parijs waar ze hun vriend uit Hamburg Jürgen Vollmer tegenkwamen. Onder de indruk van zijn Parijse leven én van zijn kapsel, bleven ze hangen en vroegen Jürgen om hun haar ook zo te knippen. Waarmee het beroemde Beatleskapsel het levenslicht zag.

Stel je voor dat dat nooit was gebeurd. Zouden The Beatles dan wel The Beatles zijn geweest zonder hun kenmerkende mop top? Iets doet mij denken dat de muziekgeschiedenis (en de wereldgeschiedenis) er dan toch echt heel anders uit had gezien…

En zo had Johns verjaardagscadeau onverwacht verstrekkende gevolgen voor de rest van de geschiedenis.

Happy Birthday John! (En nog bedankt dat je 60 jaar geleden je verjaardagscadeau zo heerlijk onverantwoord over de balk hebt gesmeten door op reis te gaan.)

– Laura Alblas –