Hysterische Beatlesfans – misschien wel enger dan je dacht

BFNL BFNL Columns, I look at the world

Doodseng vind ik ze. Fanatiek is een term die de lading niet dekt; hysterisch past beter. En natúúrlijk weet ik dat dit altijd al zo is geweest. We kennen allemaal de beelden van gillende jongens en meisjes (geef toe: was je er zelf één?!). Fans die zich krijsend de haren uit het hoofd trekken. Die huilend van extase in hun broek plassen. Die flauwvallen… Maar dat zijn beelden uit een ver verleden. Een tijdperk waarvan ik nooit deel uit heb gemaakt.

Gelukkig (?) leef ik in de 21ste eeuw. Beatlemania behoort tot de verleden tijd. Beatlesconcerten zijn een echo uit de geschiedenis. Maar hysterische Beatlesfans? Die zijn nog altijd springlevend!

Je hoort ze niet. Je ziet ze niet. Maar ze zijn er, als je maar weet waar je ze moet zoeken…

De hysterische Beatlesfan anno 2017 is te vinden op social media. En het is deze hysterische Beatlesfan die mij de kriebels geeft.

Natuurlijk is het logisch dat het Beatlesfandom zich tegenwoordig op internet en social media afspeelt. Zitten wij er met z’n allen ook niet op? Ook wij proberen op deze manier op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen van onze idolen. Bovendien: The Beatles zelf lijken ook niet bepaald vies te zijn van social media. Noem maar iets (Facebook, Twitter, Instagram en dergelijke) en John, Paul, George en Ringo zijn erop te vinden.

Maar zoek nu eens één van deze accounts op. Kies een bericht en lees de reacties die eronder staan. Dat zijn er uiteraard een heleboel (iedereen heeft kennelijk de illusie dat zijn of haar berichtje gelezen wordt door Paul zelf) en de meeste zullen ook heus een leuke boodschap bevatten die ergens over gaat. Er zitten er echter tussen…

I LOVE YOU / MISS YOU / NEED YOU / WANT YOU!!!1!! <3 / YOU CHANGED MY LIFE / PLEASE VISIT < stad naar keuze> / DON’T DIE, PAUL!!!

En oja, ik snap best dat je soms heel enthousiast kunt worden. Maar dit soort berichtjes? Ik zie het nut ervan niet. Helemaal eng wordt het echter, wanneer de hystrische Beatlesfans hun blik gaan verruimen. Dan komen ze al snel uit bij de volgende generatie. De Beatleskids dus. Kijk (als je durft) maar eens bij de social media posts van Sean of Dhani. Gelukkig zijn veel reacties enthousiast en slaan ze op Sean en Dhani zelf, maar de hoeveelheid ‘OMG, I love your dad!’ en ‘I really miss your dad!’ berichten zijn niet mis.

Dat lijkt me echt niet leuk om te moeten lezen. Hoogst ongemakkelijk op z’n minst. Ik kan me echt niet voorstellen dat het prettig is om de hele tijd berichten te ontvangen van mensen die eigenlijk alleen geïnteresseerd zijn in je vader en dan ook nog eens doen alsof ze hem zo goed kenden. Bweh! Doe normaal, denk ik dan.

Dus ja, ik schreeuw van de daken dat ik fan ben van The Beatles, maar dit soort hysterisch fangedrag? Nee, dank je, daar blijf ik ver bij vandaan!

– Laura Alblas –