John Lennon: eerste solo-Beatle, die optreedt in Top Of The Pops.

BFNL Nieuws

11 Februari – 50 Jaar geleden – in 1970 – betekende voor John Lennon een mijlpaal in zijn illustere carrière. Op deze dag werd hij het eerste lid van The Beatles dat optrad in de legendarische TV-show Top Of The Pops, waar hij met The Plastic Ono Band zijn hit ‘Instant Karma!’ speelde.

Het nummer is een symbool geworden van het uiteenvallen van The Beatles en blijft tot op de dag van vandaag één van Lennons beste werken in, of buiten zijn Beatlestijd. ‘Instant Karma!’. Hoewel Lennon binnen The Beatles een belangrijke stem had bij beslissingen, kon hij samen met Yoko Ono en de Plastic Ono Band de totale controle uitoefenen over het creatieve proces. Daarmee konden zij hun boodschap over de hele wereld verspreiden, zodat iedereen het kon horen. Nadat ‘Instant Karma!’ airplay had gekregen, was het nu tijd om het naar de massa te brengen die thuis voor hun televisie zat.

Daarvoor was geen betere plek dan ‘Top Of The Pops’, het legendarische Britse popprogramma. In ‘Top Of The Pops’ traden de grootste talenten uit de popmuziek op. The Beatles traden vijf keer op in de show. Toen Lennon arriveerde viel er een rustige stilte over de studio. Als onderdeel van de show leverden de grotere acts, die waren uitgenodigd op te treden, vaak video’s aan, of zij play-backten hun optreden. The Beatles hebben indertijd vier van de vijf bijdragen vooraf opgenomen. Lennon wilde echter graag een live-opname van het nummer maken, deels omdat hij geen tijd had om een video op te nemen.

Bij het optreden speelden Klaus Voormann op basgitaar, Mal Evans op tamboerijn, Alan White op drums en Apple-medewerker en muziekjournalist B.P. Fallon op gitaar plus tamboerijn, John Lennon op piano en Yoko Ono op haaknaalden. De rest van de band had het nummer geplaybackt, maar Lennons vocalen waren live. Er werden vier opnames van het nummer gemaakt, waarvan slechts twee
ooit het daglicht hebben gezien. De BBC gebruikte takes drie en vier, waarin trouwens verschillen te zien zijn wat de kleding betreft.

Lennon en de band wisselden van kleding en schakelden van zwarte coltruien naar spijkerjassen. Bovendien nam Ono een ander instrument ter hand. Na eerder tijdens het haken een maandverband over haar ogen te hebben gedragen, had Ono bij take vier in plaats daarvan verschillende
speelkaarten met de woorden: “Smile”, “Peace”, “Love”, “Hope” en “Breathe”. Zij en Lennon droegen op hun spijkerjacks banden met de tekst “People For Peace”.

Kijk hoe Lennon en de Plastic Ono Band in 1970 optreden bij ‘Top Of The Pops’.

(Bron: faroutmagazine.co.uk)

(Vert: Aad Kuling)