JOHN LENNON THE HOUSEHUSBAND YEARS – THE COMPLETE HOME RECORDINGS 1975-1980

Webmaster Album recensies

Eind jaren tachtig verscheen de documentaire Imagine over het leven en werk van John Lennon.

De bijbehorende soundtrack, een dubbelelpee opende met een demoversie van Real Love. Een schitterende akoestische versie. Een Beatlesque song van een eenvoud en een schoonheid die ik niet op zijn laatste platen ‘Double Fantasy’ of ‘Milk & Honey’ had gehoord.

Ik vroeg me destijds verwonderd af hoe het kon dat hij zo’n juweeltje niet in de studio had vastgelegd. En vooral: waren er nog meer van dit soort pareltjes die ongehoord op de plank lagen? Gelukkig bedachten Paul, George en Ringo een paar jaar later ook dat het zonde zou zijn om ‘Real Love’ te laten liggen en ze maakten er de laatste ‘nieuwe’ Beatlessingle van. Op de verjaardag van John in 1975 beviel Yoko Ono van hun zoon Sean. John besloot dat hij het nu helemaal anders ging doen. Zijn eerste kind Julian had hij immers tijdens de drukke Beatlesjaren niet zien opgroeien. Vijf jaar lang werd er niets of nauwelijks iets van hem vernomen en wijdde hij zijn leven aan het opvoeden van zijn jongste kind en het bakken van brood. Maar het bloed kruipt… In deze periode heeft hij met behulp van een cassetterecorder, één van de eerste ritmeboxen, piano en gitaar een aantal ideeën en demo’s vastgelegd.

En nu zijn al de tapes, demo’s en spielereien samengevat in één, twaalf stuks bevattende, cd-box aangevuld met twee dvd’s. The Househusband Years.

Dit zijn niet bepaald cd-tjes die je lekker opzet als je een verjaarspartijtje hebt. Wie wil er nu veertien keer achter elkaar een demo van ‘Watching The Wheels´ horen? Nee dit is studiemateriaal voor de doorgewinterde Beatles- en Lennonfans. Net als bij de ‘Nagra Tapes’ die de ‘Let It Be’-sessies in januari 1969 documenteerden, krijgen we een kijkje in de keuken en zijn we getuige van een creatief proces en de geboorte van een aantal zeer fraaie songs. De laatste werken van John Lennon.

Om bijvoorbeeld terug te komen op het eerder genoemde ‘Real Love’: we horen dat in de loop van de tijd evolueren. Soms gaat het over ‘Real Love’, andere keren over ‘Real Life Of Girls And Boys.  Op een gegeven moment horen we een rudimentaire versie van `Stepping Out` ontstaan tijdens ‘Real Love’, compleet met een klassiek piano-intermezzo. Lennon experimenteert, componeert en speelt en is overduidelijk in een creatieve flow.

Er valt veel te genieten op deze cd-box. Zoals de versie van ´Mucho Mongo´, een nummer dat Lennon oorspronkelijk produceerde voor zijn vriend Harry Nilsson en waar we Sean nog even doorheen horen krijsen.
We horen John ‘Cooking In The Kitchen Of Love’ componeren, wat hij in die tijd aan Ringo gaf. Er is een mooie breekbare versie van ‘Grow Old With Me´ op piano. Je hoort John zelfs een liedje van de Everly Brothers zingen: ‘Cathy’s Clown’. Soms grijpt hij terug op zijn Hamburg-repertoire, waar hij met Te Beatles ´Too Much Monkey Bussines´ speelde. Verder in de cd-reeks horen we steeds vaker nummers van zijn albums ‘Double Fantasy’ en ‘Milk and Honey’ voorbijkomen, zoals ‘Watching the Wheels’, ‘Beautifull Boy’ en ‘Stepping Out’. Het is duidelijk dat John dan echt werk maakt van zijn comeback.

De liedjes in hun meest pure vorm tonen aan dat Lennon in die tijd nog steeds een meester is in het vak, een feit dat in mijn beleving door de overmatige productie van zijn zwanenzang ‘Double Fantasy’ een beetje ondergesneeuwd is geraakt. De twee dvd’s, die het geheel completeren zijn een wat vreemde eend in het bijt. Geen enkel fragment stamt uit de periode ‘1975 – 1980′, afgezien van  wat tribute-fragmenten van vlak na John’s dood.

Voor de rest vooral talkshows, waarin Yoko Ono haar opwachting maakt. Maar de twaalf cd’s van John Lennon The Househusband Years box zijn de moeite meer dan waard. Veel nummers waren heus wel eerder verschenen op bootlegs als de ‘Lost Lennon Tapes’, of ‘The Beatles In The Nineties’, of zelfs op officiële uitgaves als ‘Lennon Anthology’. Maar nu staat het geheel van deze periode mooi overzichtelijk bij elkaar. En daar houden Beatlesfans van. Beatlesfans zijn veelal verzamelaars en hebben met deze box in een keer vijf jaar aan Lennon-demo’s compleet. Uren lang studiemateriaal voor de doorgewinterde fan.

En… de box beantwoordt mijn prangende vraag van bijna drie decennia terug. Ik heb pareltjes genoeg gevonden op deze cd-box, maar ‘Real Love’blijkt een diamant.

Peter van der Ham