John Lennons exemplaar van het ‘butcher’-album van de Beatles verkocht voor € 200.000

BFNL Nieuws

John Lennons exemplaar van een elpee van de Beatles die heel wat oproer heeft veroorzaakt door zijn controversele hoes is verkocht voor € 200.000, het op twee na hoogste bedrag dat ooit voor een vinylplaat is betaald.

Op de zogenoemde ‘butcher’-hoes van Yesterday and Today staan de Fab Four afgebeeld met rauw vlees en babypoppen zonder hoofd. Deze hoes werd in 1966 uit de roulatie gehaald. Er werd gesuggereerd dat de hoes een protest tegen de Vietnam-oorlog was.

Het exemplaar is verkocht in The Beatles Story Museum in hun thuisstad Liverpool aan een anonieme Amerikaanse verzamelaar. De foto van de ‘butcher’-hoes is gemaakt door de Australische fotograaf Robert Whitaker, en veroorzaakte grote verontwaardiging toen het album in de VS uitkwam.

De hoes werd direct vervangen door een hoes waarop de band rond een ouderwetse reiskoffer staar, en volgens zeggen was dit het enige album van de Beatles waaraan hun platenmaatschappij Capitol verlies heeft geleden.

Albums met de originele ‘butcher’-hoes zijn aantrekkelijke verzamelobjecten, aldus een woordvoerder van The Beatles Story. Lennon had zijn eigen exemplaar van het album aan de muur van zijn appartement in New York hangen, voordat hij het weggaf aan Dave Morrell, een Beatlesfan en verzamelaar van bootlegs.

Het exemplaar is gesigneerd door Lennon, Paul McCartney en Ringo Starr, en er wordt aangenomen dat dit het enige ‘butcher’-album is met drie Beatles-handtekeningen erop. Op de achterkant is een tekening gemaakt door Lennon van een man met een schop en zijn hond voor een ondergaande zon.

In een verklaring zegt een woordvoerder van Julien’s Auction dat de anonieme koper ‘het album heeft gekocht als investering, in de veronderstelling dat het in de komende jaren in waarde zal toenemen’.

Darren Julien, directeur van de firma, zegt: ‘De markt is nog in ontwikkeling, dus we verwachten dat in de komende vijf jaar ditzelfde album zo’n € 450.000 kan opleveren.’ Hij voegde eraan toe: ‘Dit was een wereldrecord voor een ‘butcher’-hoes van de Beatles, en de op twee na hoogste prijs die ooit voor een vinyl plaat is betaald.’

Ringo Starrs exemplaar van het Witte Album was in 2015 het vinyl album met de hoogste prijs van € 700.000, vlak nadat een exemplaar van My Happiness, het eerste nummer dat Elvis Presley opnam, werd verkocht voor € 270.000.

Tot de overige items die tijdens de Liverpoolse veiling werden verkocht behoorde een baseball die door de vier Beatles is gesigneerd tijdens hun laatste liveoptreden in de VS voor € 67.000.

(Bron: BBC-news.com)

(Vert: Liesbeth te Boekhorst)