KRANT UIT 1963 MET VALSE HANDTEKENINGEN VAN THE BEATLES WELLICHT TE KOOP

Webmaster Nieuws

  • Men geloofde dat alle handtekeningen op de krant van the Beatles waren 
  • Maar na onderzoek bleek dat ‘grappenmaker’ John Lennon alle handtekeningen zelf gezet had
  • Het blijft een waardevol stukje Beatles memorabilia en zou £1500,- op kunnen brengen
  • Lennons poging om McCartney’s handtekening na te bootsen faalde, maar de andere lukten bijzonder goed

Een oude krant, gebruikt door John Lennon om de handtekeningen van the Beatles op na te bootsen, zou te koop kunnen komen voor £1500,-.
De singer/songwriter, ook wel bekend als de grappenmaker van de band, vervalste de handtekeningen van Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr op een foto van de band.

De foto toont de Fab Four die de 15 jarige Carnival Queen van Northwich, Cheshire een kroon opzet.

Het verscheen op de voorpagina van Alkali News, een intern magazine van chemiegigant ICI en de tiener op de foto was de dochter van een werknemer van ICI. De foto werd genomen door fotograaf Les Goode, die later een exemplaar van Alkali News naar the Beatles stuurde, in de hoop dat zij de foto wilden signeren.

De krant werd teruggestuurd met het bericht ‘Hartelijke groeten van the Beatles’, met de schijnbare handtekeningen van alle Fab Four, met dezelfde blauwe pen. Dhr. Goode nam aan dat alle handtekeningen authentiek waren. Maar toen zijn weduwe de krant onlangs meenam naar een veilinghuis om te laten verkopen, bleek dat de handtekeningen toch echt vervalst waren.

De handtekening van ‘McCartney’ lijkt in niets op zijn echte handtekening, maar Lennons poging om de handtekeningen van Harrison en Starr na te bootsen werden beschreven als ‘behoorlijk goed’.

Maar omdat ze vervalst zijn door Lennon zelf zijn ze toch ongeveer hetzelfde waard als dat ze allevier authentiek waren geweest.

Het document wordt nu door Adam Partridge Auctioneers in Liverpool verkocht.  Een woordvoerder van het veilinghuis vertelt: “Les Goode was een fotograaf uit Cheshire en het Carnival vond plaats in Northwich Memorial Hall. Het veilingitem is ingebracht door zijn weduwe. Ze namen allebei aan dat de handtekeningen authentiek waren, maar uit onderzoek blijkt dat ze allemaal door een en dezelfde persoon gemaakt zijn: John Lennon. Hij was wel een beetje de grappenmaker van de band, dus het kan best een bewuste actie van hem geweest zijn. Maar een item als dit is toch wel weer een zeldzaam iets, dus de waarde wijkt niet veel af van een set handtekeningen van de vier afzonderlijke Beatles. De foto werd genomen in juli 1963. Dit was in de begindagen van de band, wat blijkt uit het feit dat zij VIP gasten waren tijdens de kroningsceremonie van de Carnival Queen van Northwich. Niet veel later werden John, Paul, George en Ringo wereldberoemd.”

(Vert.: Ruby Van Den Bergh-Coenraads)