Lennonmuur Praag

BFNLNieuws

Toeristen schrijven nog steeds hun teksten op de John Lennonmuur in Praag, ondanks het recente verbod. Op de Lennonmuur wordt binnenkort een bord geplaatste met de nieuwe regels over graffiti. De situatie rond de Lennonmuur in het Malá Strana/district van Praag is wezenlijk bedaard sinds de muur in november 2019 werd heropend als openluchtkunstgalerie, maar er zijn nog altijd toeristen die er een tekst op achterlaten. Sommige van deze opschriften van toeristen zijn een steunbetuiging aan Hong Kong, de onderdrukking van Oeigoeren, of andere politieke issues, maar vele andere vormen gewoon initialen, namen en datums, of een enkele vulgaire belediging.

Een plastic bord in het Tsjechisch en Engels met wat informatie over de geschiedenis van de muur, dat aan de linkerzijde is bevestigd, verklaart dat het tot ‘gedenkplaats’ is uitgeroepen. Het bord verbiedt geen graffiti of lawaai. Volgens de regels, die sinds november 2019 van kracht zijn, mogen mensen alleen met een stift, of met krijt op daarvoor gereserveerde plaatsen op de muur schrijven, maar deze plaatsen worden nog niet aangegeven. Een bord met uitleg over de nieuwe regels zou op korte termijn geplaatst worden, volgens informatie van de eigenaar van de muur, de Maltezer Orde, beter bekend als de Ridders van Malta.

De 300 jaar oude zandstenen muur werd het onderwerp van controverse toen er in de zomer van 2019 groepen toeristen aan het eind van een ‘all-you-can-drink’-bustoer werden afgezet, voorzien van spuitbussen, waarmee ze vulgaire teksten en afbeeldingen op de muur spoten. Er waren ook mensen die stiften verkochten, of verhuurden en straatmuzikanten die de lokale bewoners stoorden met hun lawaai. De Ridders van Malta probeerden het probleem het hoofd te bieden door de muur in oktober 2019 te renoveren, er werden hele lagen verf verwijderd en de muur werd structureel gestabiliseerd.

Artiesten onder leiding van Pavel Šťastný, bekend van het logo van Civic Forum dat werd opgericht na de Fluwelen Revolutie en tevens maker van het nieuwe logo voor de 30e verjaardag van de Fluwelen Revolutie, schilderden het nieuwe ontwerp op de muur. Dit nieuwe ontwerp is nog grotendeels zichtbaar onder de graffiti en de Ridders van Malta zijn tevreden met de situatie.

“Zoals wij het zien is de situatie gekalmeerd dankzij de transformatie van de Lennonmuur in een openbare galerie, afgelopen najaar. Er hebben zich minder conflicten voorgedaan, er zijn minder sporen van uitspattingen na alcoholtours en er staan geen vulgaire uitingen meer op de muur”, zei Hedvika Čepelová, woordvoerster van het dagblad Mladá fronta Dnes.

Naast de muur is een nieuwe camera geïnstalleerd, waardoor al diverse pogingen tot vandalisme konden worden gestopt. Op korte termijn zouden er meer camera’s geplaatst worden. Het district Praag 1 helpt met het toezicht houden op de muur en het handhaven van de regels. Van Praag 1 weten we dat er in de eerste periode ’s nachts tientallen keren opgetreden moest worden, omdat er iemand probeerde de muur te beschadigen.

“Het spijt ons dat er nog steeds mensen zijn die het nodig vinden om deze prachtige plek te vernietigen en we zullen er alles aan doen om dit samen met Praag 1 onder controle te krijgen” , voegde Čepelová er aan toe. De Ridders van Malta zijn van plan om de muur te ontdoen van de met stift aangebrachte teksten en de achtergrondschilderingen te verduurzamen. De muur was al in de jaren ’60 een plaats waar d.m.v. graffiti kritiek werd geuit op het communistische regime. Na de moord op John Lennon in 1980 werd het een plek voor Beatlessongteksten, portretten van Lennon en boodschappen en afbeeldingen over wereldwijde vrede. De politie schilderde de muur in de jaren ’70 en ’80 diverse keren over, maar heel snel verschenen er weer nieuwe teksten. De Ridders van Malta hadden lang toegestaan dat de muur werd gebruikt voor vredesboodschappen, maar rond de zomer van 2019 was de situatie veranderd en met tegenzin namen zij initiatieven om de orde enigszins te herstellen.

“We willen niet dat de plek een goedkope toeristische attractie wordt waar iedereen onzinnige en smerige dingen op kalkt. Dit was geen waardige situatie”, zei Johannes Lobkowicz, Kanselier van de Ridders van Malta, in het najaar van 2019.

De Lennonmuur in Praag heeft wereldwijd navolging gekregen, vooral in Hongkong waar post-it-plakkers worden gebruikt om gevoelens tot uitdrukking te brengen op de muren. De Lennonmuur in Praag is een belangrijke plek geworden voor toeristen uit Azië, die zo hun steun betuigen aan Hongkong.

Graffiti is intussen een kwestie die de hele stad door opspeelt. Gemeentelijke districten voeren een gevecht tegen willekeurig aangebrachte graffiti op gebouwen en publieke plaatsen, maar zijn ook op zoek naar meer plekken waar street art kan worden toegestaan. Tijdens de zomer van 2019 werden twee Duitse toeristen opgepakt voor vandalisme terwijl ze met spuitbussen Charles Bridge aan het besmeuren waren en als deel van hun vonnis werden zij het land uit gezet.

(Bron: expats.cz)
(Vert: Marijke Snel-van Asperen)