HET LIVERPOOL VAN THE BEATLES (deel 1)

Webmaster BFNL Columns, Liverpool blog

Jaarlijks trekken vele duizenden toeristen naar Liverpool. Een aantal daarvan wellicht om een voetbalwedstrijd van FC Liverpool te bezoeken, maar het merendeel wordt gevormd door Beatlesfans die daar naartoe reizen om met eigen ogen te zien waar The Fab Four hun oorsprong vonden. De meeste mensen bezoeken dan de Cavern Club en Beatles Story en maken een rit met de Magical Mystery Tour. Prima voor een eerste indruk maar er is in Liverpool en naaste omgeving nog zoveel meer te zien en te beleven! Ik zal daar de komende tijd in een serie artikelen uitgebreid aandacht aan besteden. 

Hoewel al flink wat plekken die een rol in de geschiedenis van The Beatles hebben gespeeld inmiddels niet meer bestaan, zijn er gelukkig toch nog heel wat locaties die nog steeds de moeite van het bezoeken waard zijn. Alle plaatsen die in deze serie besproken worden heb ik zelf bezocht en daarvan vermeld ik dan ook locatie (in rood) en dichtstbijzijnde bushalte (in groen) op bijgaande plattegrond. Alle foto’s bij de artikelen zijn door mij gemaakt, tenzij anders vermeld.

-Paul van Riet-

AFLEVERING 1 – ST. PETER’S HALL (WOOLTON)

We schrijven zaterdag 6 juli 1957. The Quarrymen, een skiffle band opgericht door John Lennon, heeft een paar weken eerder zijn eerste openbare optreden gehad in Rosebery Street. Via de moeder van wasbordspeler Pete Shotten hebben ze nu een uitnodiging gekregen voor een optreden tijdens het jaarlijkse St. Peter’s Garden Fete in Woolton. Dat werd gehouden op het grasveld achter de St. Peter’s Church. Helaas is dat veldje nu niet meer toegankelijk aangezien het de omheinde speelplaats is van Bishop Martin School. Die school staat nu op de plek waar destijds het onderkomen van de padvinders was gevestigd en waar The Quarrymen hun instrumenten tijdelijk konden opbergen. Net voorbij de kerk in Church Road vind je een klein zijweggetje, afgesloten met een slagboom, dat leidt naar de school(1). Op de speelplaats is op een huisje een wandschildering aangebracht die aan die dag herinnert.

Het feest begon met een optocht door het dorpje Woolton waarbij een aantal vrachtauto’s achter de fanfare en de padvinders rondreden met op de platte kar de Rozenprinses die later die middag officieel gekroond zou worden. Er was ook een kar met The Quarrymen bestaande uit John Lennon, Pete Shotton, Eric Griffith, Rod Davis, Len Garry en Colin Hanton. Na terugkeer bij de kerk begon het eigenlijke programma en om 16:15 uur was het de beurt aan The Quarrymen.

Van dat optreden is de bovenstaande historische foto die door Geoff Rhind, een vriend van John, werd gemaakt. Ivan Vaughan, boezemvriend en tevens achterbuurjongen van John Lennon, had zijn schoolmaat Paul McCartney uitgenodigd om mee te gaan en samen bekeken ze het optreden. Paul was onder de indruk maar verbaasde zich wel over de eigen interpretatie die John aan de teksten van de liedjes gaf. Hijzelf kende immers al die liedteksten uit zijn hoofd. Na afloop van het optreden werd Paul door Ivan aan John voorgesteld. Hoewel de betrokkenen er niet een eensgezinde mening over hebben lijkt het er toch op dat de eerste kennismaking heeft plaatsgevonden in het gebouwtje van de padvinders.

Maar enige tijd later toen enkele bandleden in St. Peters Hall(2) aan de andere kant van Church Road,waar de voorbereidingen voor het avondfeest in volle gang waren over muziek aan het kletsen waren, bood Paul aan om Johns gitaar eens goed te stemmen en speelde vervolgens het nummer “Twenty Flight Rock” van Eddie Cochran. Dat viel in goede aarde en enkele dagen later werd hij gevraagd de band te komen versterken. In het bijprogramma van de avond speelden The Quarrymen ook nog een gig, waarvan de toen vijftienjarige Bob Molyneux met zijn Grundig taperecorder opnamen heeft gemaakt. Bij toeval werd in 1994 een van zijn tapes ontdekt waarop delen van twee nummers “Putting On The Style” en “Baby Let’s Play House” staan. Als je ze beluistert, dan hoor je onmiskenbaar de stem van John Lennon:

St. Peter’s Hall ligt iets achter het gebouw van de Liverpool Roman Catholic Archdiocesan Trust en is soms geopend voor het publiek. Aangezien daar vrijwilligers voor nodig zijn, gebeurt dit meestal uitsluitend in de weekends. In elk geval is de hal op de zaterdag van de Beatlesweek eind augustus vrijwel altijd gratis toegankelijk. Inlichtingen hierover kunnen worden ingewonnen via het volgende mailadres: stpetersw@gmail.com

Aan de gevel is de bovenstaande afgebeelde herinneringssteen te zien die het historische feit memoreert. In de hal hangt een aantal foto’s aan de muur die beelden tonen van de optocht en het Garden Fete. Tevens zijn er nog kopieën van brieven van o.a. Paul McCartney, Cynthia Lennon, Yoko Ono en Tony Blair te zien. Zij hebben die in 1997 ter gelegenheid van de viering van de veertigste “verjaardag” geschreven. Ook is er een schilderij dat die historische ontmoeting tussen Paul en John in de hal moet weergeven. Dat Colin Hanton en Rod Davis erop staan die zelf niet bij dat moment aanwezig waren, en het feit dat er plastic bekertjes op te zien zijn die toen nog helemaal niet bestonden, moet maar als een artistieke vrijheid bestempeld worden. In de St. Peter’s Hall werd dus bijna zestig jaar geleden het zaadje geplant dat de jaren daarna zou uitgroeien tot het succesvolste songwriters duo uit de geschiedenis van de popmuziek. Dit feit wordt in juli herdacht. Via de volgende site is hier meer informatie over te vinden: https://www.beatlesatstpeters.co.uk/

Veel gidsen melden nog dat het graf van Eleanor Rigby op de begraafplaats van St. Peter’s Church te vinden is. Hoewel Paul McCartney al eerder duidelijk heeft gemaakt dat het graf niets met de titel van zijn song te maken heeft willen de meeste Beatles fans het toch wel even bezoeken. Het is te vinden door na de poort meteen linksaf te slaan en ca. vijftien meter verder op de derde of vierde rij vanaf de muur vind je dan de grafsteen(3) van John Rigby met daarop ook de naam van Eleanor, zijn kleindochter. Overigens bevindt zich op het kerkhof ook nog het graf van George Toogood Smith, de man van tante Mimi. Zijn steen is te vinden door bij de poort rechtdoor langs de kerk te lopen en dan ligt het links van het pad, bijna aan het einde van de eerste serie graven(4).

Over Church Road rijdt bus 173 of 174 met een zeer beperkte dienstregeling. Het is daarom aan te raden om vanuit het centrum (of vanaf Penny Lane) buslijn 76 te nemen tot de halte Woolton Street(5) of lijn 75 en uit te stappen bij de halte Allerton Road(6). Vanaf beide haltes is het dan nog ca. vijf minuten heuvel op lopen naar St. Peter´s Hall en Church. Voor meer openbaar vervoer informatie en time tables van de bussen zie www.merseytravel.gov.uk

de volgende aflevering zal ik aandacht gaan besteden aan de Casbah Coffee Club van Mona Best in West Derby.

– Paul van Riet –

Voor vragen en/of opmerkingen: paul.vanriet@beatlesfanclub.nl