HET LIVERPOOL VAN THE BEATLES (deel 10)

Webmaster BFNL Columns, Liverpool blog

ALBERT DOCK, MERSEYSIDE EN PIER HEAD

De meeste Beatles fans die Liverpool bezoeken zullen verblijven in een van de vele hotels in het centrum van de stad. Er zijn hotels in alle prijsklassen, afhankelijk van de luxe die je verlangt. Meestal is de kamerprijs gebaseerd op gebruik door twee personen. Dus ben je alleen dan betaal je toch het volle pond! Een paar hotels hebben een beperkt aantal eenpersoonskamers beschikbaar. Niet alle hotels hebben een ontbijt in de kamerprijs inbegrepen dus let daar goed op als je een hotel gaat boeken. Reken anders op een bedrag van ca. £ 10 per persoon per dag voor een ontbijt. Als je een weekend naar Liverpool wilt gaan, probeer dan te vermijden dat er een thuiswedstrijd van FC Liverpool is gepland. Er zijn dan veel minder kamers beschikbaar en ze zijn altijd veel duurder dan in de andere weekends. Daarnaast zijn de vluchten vaak duurder omdat er nogal wat voetbalsupporters uit Nederland en België via Schiphol naar Liverpool reizen. Ook de week waarin de wereldberoemde Grand National paardenrace plaatsvindt (begin april) kun je beter niet kiezen voor een bezoek aan de stad. Dan zijn werkelijk vrijwel alle hotels compleet volgeboekt of onbetaalbaar!

Vanaf de meeste hotels in het centrum is Albert Dock op loopafstand gelegen en dat is tevens het startpunt voor deze korte wandeltocht. Zeker wanneer je nog nooit in Liverpool bent geweest en je beslist wat Beatles geschiedenis wilt opdoen vormt deze omgeving daar een goed begin voor. Zoals gebruikelijk corresponderen de rode getallen in de tekst met de plek op de plattegrond aan het einde van dit artikel.

De eerste plaats waar ik aandacht voor wil vragen is het John Lennon Peace Monument (1) dat iets links van Albert Dock te vinden is, direct achter het Jury’s Inn Hotel en voor de Echo Arena. Het zes meter hoge kunstwerk is van de hand van de toen 19-jarige Amerikaanse kunstenares Lauren Voiers die er muziekinstrumenten, een notenbalk, vredessymbolen en een witte veer in heeft verwerkt. Het is deels van handbeschilderd metaal en deels van glas gemaakt. Op 9 oktober 2010, de dag waarop John Lennon zeventig jaar zou zijn geworden, is het onthuld door Cynthia Lennon, de eerste echtgenote van John en hun zoon Julian. De plek waar het toen stond was Chavasse Park, een open plek bij het Liverpool ONE winkelcentrum waar ook de kermis werd gehouden. Maar al binnen twee jaar werd het verplaatst naar deze locatie waar het gemakkelijker bereikbaar was voor fans en toeristen.

Hier vlakbij is ook The Wheel of Liverpool te vinden, een reuzenrad met 42 gondels die tot 60 meter hoogte reiken en een mooi uitzicht over Liverpool en de Mersey bieden. De kosten voor een ritje bedragen momenteel £ 10 per persoon. Steek nu de brug over naar Albert Dock en dan sta je vrijwel voor de Beatles Story (2). In deze uitgebreide expositie wordt aan de hand van heel veel unieke materialen de geschiedenis van The Fab Four uitgebreid belicht. In de toegangsprijs van £15,95 is het gebruik van een headset inbegrepen met toelichting op de vitrines en opstellingen. Houd er rekening mee dat een voledige tour zeker twee uur tijd vergt.

Zowel het prille begin als The Quarrymen, gevolgd door hun periode in Hamburg, maar ook de Casbah Coffee Club en de Cavern Club komen vanzelfsprekend aan de orde. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan het blad Merseybeat van Bill Harry en natuurlijk ook aan NEMS, de platenzaak van Brian Epstein. Verder nog hun Amerikaanse tours en ook aan Sgt. Pepper’s heeft een prominente plaats in de expositie. Aan het einde van de rondgang zijn er nog vier hoeken ingericht waar de solo carrières van John, Paul, George en Ringo nog eens onder de aandacht worden gebracht. Het laatste beeld is dat van de witte vleugel van John Lennon, zijn brilletje en zijn Epiphone gitaar.

Op dit moment zijn er nog twee speciale onderwerpen waar aandacht aan wordt besteed. Het eerste is het originele hek van Strawberry Field dat als fondsenwerver voor het Leger des Heils moet dienen voor de bouw van een opleidingscentrum voor mensen met een beperking en waar tevens een tentoonstellingsruimte is gepland om aandacht te schenken aan John Lennon en zijn periode in Woolton. Omdat het dezer dagen ook vijftig jaar geleden is dat hun manager Brian Epstein overleed, wordt nu ook aan hem nog wat extra aandacht besteed.

Via het café word je naar de Apple shop geleid waar allerlei T-shirts, boeken, cd’s en andere memorabilia te koop zijn. Als je de achteruitgang van deze winkel neemt, kom je op een binnenplaats met een souvenir winkel. Daar kun je ook tickets boeken (£ 17,95) voor de Magical Mystery Tour (3), een ca. twee uur durende busrit door Liverpool waarbij een aantal plaatsen wordt aangedaan die in de geschiedenis van The Beatles een rol hebben gespeeld. 

Op een paar plekken kun je de bus verlaten en zo bijvoorbeeld een blik werpen op het geboortehuis van George Harrison, het hek bij Strawberry Field en het woonhuis van Paul McCartney in Forthlin Road. De tour eindigt bij de Cavern Club. Omdat deze tocht nogal snel vol zit, kun je ook al tevoren een ticket boeken via internet. Omdat je daarbij een vertrektijd dient te reserveren, moet je wel zeker weten dat je er dan ook op tijd kunt zijn!

Rond Albert Dock zijn veel horecazaken te vinden maar ook een paar musea, zoals Tate Liverpool en het Merseyside Maritime Museum. De meeste musea zijn gratis toegankelijk. Alleen bij Tate moet je betalen voor als er speciale exposities zijn. Ga na het bezoek aan Beatles Story richting de Mersey en loop dan naar rechts een stuk langs de rivier. Vlak voor een smalle sluisbrug zie je het standbeeld van een van Engelands eerste popsterren, Billy Fury (4). Zijn eigenlijke naam was Ronald Wycherley. Hij werd geboren op 17 april 1940 en overleed ten gevolge van een hartaanval op 28 januari 1983. Hij was de zanger waarvoor The Silver Beetles in mei 1960 auditeerden om als begeleidingsband met hem op toernee te gaan. Daarvoor werden zij echter niet goed genoeg bevonden en daarom moesten zij zich tevreden stellen om Johnny Gentle tijdens een korte tour door Schotland te gaan begeleiden. In Nederland is Billy Fury vrijwel onbekend maar in Groot Brittannië was hij een grootheid die tussen 1959 en 1966 met liefst 26 titels in de hitparade stond!

Steek nu de sluisbrug over en dan ben je bij het Musum of Liverpool (5). Ook dit museum is weer gratis toegankelijk. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de geschiedenis van Liverpool. Op de tweede verdieping is er een afdeling gewijd aan The Beatles en de Merseybeat. Daar vind je o.a. een mooie maquette van Mendips, het huis waar John Lennon bij zijn tante Mimi opgroeide. Verder kun je er een videovoorstelling van een kwartier bezoeken waar de Liverpoolse achtergrond van de band wordt belicht.

Loop daarna nog iets verder door naar Pier Head waar drie mooie gebouwen te vinden zijn, die in de volksmond de drie gratieën worden genoemd. Het rechter is Port of Liverpool Building, het middelste is Cunard Building en het linker is Royal Liver Building. In het middelste gebouw is momenteel de British Music Experience te bezoeken (kosten £16). Deze was van 2010 tot 2014 in de Londense O2 Bubble gevestigd maar moest vanwege gebrek aan belangstelling sluiten. In zeven tijdsperiodes van tien jaar wordt de geschiedenis van de Britse popmuziek van 1950 tot heden uitgebeeld. In de vitrines wordt veel kleding van artiesten tentoongesteld maar ook muziekinstrumenten en andere persoonlijke bezittingen. Verder is er nog een holografisch optreden van Boy George te zien en kun je aan het einde van de expositie in de workshop zelf op (bas)gitaar, keyboard of drums spelen.

Op het plein voor deze gebouwen is sinds december 2015 een meer dan levensgroot en goed gelijkend standbeeld (6) van de vier Beatles te vinden. Het is gemaakt door Andy Edwards en aan de stad geschonken door de Cavern Club.

Aan de waterkant is verder nog het gebouw van de Mersey Ferry (7) te vinden met op de eerste verdieping een kleine dependance van de Beatles Story waar ook nog een 4D film animatiefilm vertoond wordt. Het ticket van de expositie in Albert Dock is hier ook geldig!

Als je een keertje de hit van Gary & the Pacemakers “Ferry Cross The Mersey” live wilt meemaken dan kan dat vanaf hier. Let er wel op dat tussen 7.00 en 9.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur de ferry alleen heen en weer vaart. De rest van de dag wordt er een River Explorer Cruise gevaren die een klein uur duurt en waarbij twee plaatsen aan de overkant van de Mersey worden aangedaan. De kosten hiervoor bedragen £10 per persoon. Als je echter in het bezit bent van een Walruscard met een Saveaway ticket voor all areas” (zie ook https://beatlesfanclub.nl/liverpool-the-beatles-deel-5/) dan kun je gratis met deze ferry mee! Formeel moet je bij de eerste stop aan de overkant eraf en dan weer een ticket halen voor de terugreis, maar ik heb nog nooit gezien dat daar op gelet werd! Het uitzicht dat je vanaf de veerboot over de stad hebt is prachtig en ik kan deze trip dan ook van harte aanbevelen. Hier een kleine impressie die ik heb gemaakt:

In de volgende aflevering zal ik aandacht gaan besteden aan de “Childhood Homes” tour naar de belangrijkste woonhuizen in Liverpool van John Lennon en Paul McCartney.

Paul van Riet – (alle fotos en video ©Paul van Riet)

Voor vragen en/of opmerkingen: paul.vanriet@beatlesfanclub.nl