HET LIVERPOOL VAN THE BEATLES (Deel 4)

Webmaster BFNL Columns, Liverpool blog

PENNY LANE EN OMGEVING

Penny Lane, wie kent die iconische Paul McCartney song uit 1967 eigenlijk niet? De titel verwijst naar een straatnaam en is tevens een knooppunt in het netwerk van buslijnen in Liverpool. De straat is niets meer dan een doodgewone Engelse straat met rijtjeshuizen en is genoemd naar James Penny, een reder en handelaar uit de 18e eeuw. Hij was fervent tegenstander van de afschaffing van de slavenhandel en steunde daarmee het toenmalige gemeentebestuur van Liverpool dat hem daarvoor “beloonde” met deze straatnaam. In 2006 gingen er stemmen op om al die verwijzingen naar het slavenverleden te verwijderen maar vanwege de immense populariteit van de song werd uiteindelijk deze straatnaam niet aangepast. Datzelfde gold overigens ook voor Mathew Street waar de Cavern Club is gevestigd. Paul en George maar ook John zijn ongetwijfeld tientallen keren Penny Lane gepasseerd als zij vanuit huis met de bus op weg waren naar het Liverpool Institute of de Art School in het centrum van de stad.


De songtekst van Penny Lane kent een flink aantal verwijzingen naar plekken die ook heden ten dage nog bestaan en die tijdens de hieronder beschreven wandeling van iets meer dan 1,5 km besproken worden. De met rood en groen gemarkeerde nummers in de tekst corresponderen met de nummers op de plattegrond. Komende vanuit het centrum van Liverpool stoppen o.a. de buslijnen 75, 76, 80, 80A, 86, 86A en 86C bij de halte Penny Lane(11), die in feite op Allerton Road ligt. Loop vanaf deze halte terug naar de hoek en dan zie je al de shelter at the roundabout(1). Tegenwoordig bistro Sgt. Pepper´s maar in de jaren zestig was het de wachtruimte van het busstation. In de videoclip van Penny Lane is de situatie uit die tijd (1:48) nog goed te zien. Jarenlang werd er niets aan het gebouw gedaan en verloederde het totdat er in 2015 een verdieping opgezet werd en men het hele gebouw ook weer restaureerde.

De pretty nurse selling poppies from the tray was vermoedelijk Beth Davidson, een jeugdvriendin van John Lennon en latere echtgenote van zijn vriend Pete Shotton, die daar jaarlijks begin november klaprozen verkocht voor de herdenking op 11 november van Britse gevallenen uit de verschillende oorlogen.

Vlak achter deze bistro vind je links de barber(2) die vroeger van Bioletti was maar tegenwoordig door Tony Slavin wordt gerund. Op dit pleintje waren in de jaren van The Beatles liefst drie banken gevestigd. Daarvan is er nog eentje overgebleven en wel Lloyd TSB rechts op de hoek met Allerton Road(3), waar mogelijk de banker with the motorcar werkte.

Loop vervolgens de Church Road ca. 200 meter in tot aan Newcastle Road(4). Op nummer 9 van die straat woonde Julia Lennon bij haar ouders ten tijde van de geboorte van John. Op dit adres bracht John dus de eerste jaren van zijn leven door. Het huis werd in 2013 op een veiling in de Cavern Club door een rijke Amerikaanse Beatles fan gekocht voor liefst £ 480.000, terwijl de waarde getaxeerd was op ca. £ 200.000.

John had altijd al wat met het cijfer 9. Hij was op 9 oktober geboren, woonde op nummer 9 in de Newcastle Road en ook in enkele nummers die hij schreef kwam de “9” voor, zoals in Revolution #9 en ook #9 Dream dat op het album Walls And Bridges verscheen.

Zelfs de tekening die hij op 11 jarige leeftijd maakte van een spelmoment uit de Engelse Cup Final van 1952 en die de cover van het album sierde, toont een speler van Newcastle United met rugnummer 9!

Nu weer een stukje teruglopen over de Church Road en via Kenyon Road rechtsaf Smithdown Road op gaan waar ca. 100 meter verder aan de overkant van de straat de Holyoake Hall(5) te vinden is. Tegenwoordig een Italiaans restaurant maar vroeger een plek waar The Quarrymen een aantal keren speelden en ook The Beatles op twee zaterdagen in juli 1961 hebben opgetreden. Hier lopen we weer terug naar Penny Lane en steken de straat over. Op de hoek van Penny Lane staat St. Barnabas Church(6) waar Paul McCartney af en toe in het koor zong en zijn broer Mike is getrouwd.

Vervolgens slaan we Penny Lane in en vinden aan de linkerkant op nummer 70 het gebouw van de Penny Lane Development Trust(7). Als het hek niet open is, even aanbellen en dan kun je naar binnen lopen en bovenstaande grote wandschildering bekijken. Oorspronkelijk was dit werk op de muur geschilderd maar omdat de verf steeds meer ging afbladderen werd er daarom in 2014 een crowdfunding actie gestart om dit kunstwerk te bewaren en werd het op canvas geprint. Tijdens de Beatlesweek van 2015 is dit doek onthuld in aanwezigheid van o.a. Colin Hanton en Sam Leach. In het gebouw vind je ook nog een kleine foto expositie waar Rod Davis een bijdrage aan heeft geleverd.

Schuin aan de overkant bij de Dovedale Towers is Penny Lane Fish & Chips. Zou daar de regel uit de songtekst four of fish and finger pies op zijn gebaseerd?

Op bovenstaande foto is achter de muur ook al het gebouw van de Dovedale Towers(8) te zien dat iets verder in Penny Lane te vinden is. Dat is nu een pub maar fungeerde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw als St. Barnabas Youth Club. Hier hebben The Quarrymen een aantal keren opgetreden en eind 1961 werden ook The Beatles voor een gig gevraagd maar toen vond men de gage van £ 15 te hoog. Luttele weken later toen Brian Epstein de optredens ging regelen, was dit bedrag al verhoogd tot £ 25. Overigens woonde Freddy Mercury, de zanger van Queen, hier een aantal maanden in 1969 toen hij deel uitmaakte van de band Ibex.

Schuin aan de overkant bij de Dovedale Towers is Penny Lane Fish & Chips. Zou daar de regel uit de songtekst four of fish and finger pies op zijn gebaseerd?

We verlaten nu Penny Lane en slaan linksaf Dovedale Road in. Na ongeveer 300 meter zie je op de hoek met Herondale Road de Dovedale Primary School(9) waar zowel John als George een aantal jaren op de lagere school hebben gezeten. Boven de ingang van de school is een plaquette geplaatst die herinnert aan het feit dat John deze school van mei 1946 tot juli 1948 heeft bezocht. Ook staat hierop te lezen dat Yoko Ono wordt bedankt voor haar genereuze steun.

De echte wandelaars kunnen nog via de Herondale Road, rechtsaf de Elm Hall Drive op lopen en na een kleine kilometer linksaf de Rose Lane op gaan om dan aan de overkant van de Mather Avenue de brandweerkazerne(10) te vinden waar de fireman likes to keep his engine clean. Sinds vorig jaar is deze kazerne echter niet meer in gebruik en zal waarschijnlijk worden gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. Als je niet dit hele stuk wilt lopen, dan bestaat ook nog de mogelijkheid om vanaf de bushalte Penny Lane(11) lijn 86 of 86A te nemen en uit te stappen bij de halte Allerton TA Centre(12) op Mather Avenue en dan een klein stukje terug te lopen.

Voor meer informatie over het openbaar vervoer en time tables van de bussen zie: www.merseytravel.gov.uk

In de volgende aflevering zal ik aandacht besteden aan Liverpool John Lennon Airport.

Paul van Riet (alle foto’s ©Paul van Riet)

Voor vragen en/of opmerkingen: paul.vanriet@beatlesfanclub.nl