HET LIVERPOOL VAN THE BEATLES (DEEL 5)

Webmaster BFNL Columns, Liverpool blog

LIVERPOOL JOHN LENNON AIRPORT EN O.V. IN LIVERPOOL

De meeste reizigers die een Citytrip naar Liverpool maken, zullen aankomen op Liverpool John Lennon Airport. Vanuit Amsterdam voert Easyjet meestal twee tot drie vluchten per dag uit van en naar Liverpool. Vanuit België zijn er voor zover ik kon nagaan geen rechtstreekse vliegverbindingen. Wel is het mogelijk om met Ryanair vanuit Charleroi naar Manchester te vliegen. Vandaar is het nog ruim een uur met de bus of de trein naar het centrum van Liverpool.

above us only sky

Na een vlucht van ca. vijf kwartier bereik je de Merseyside. Bij mooi weer heb je vaak al een schitterend uitzicht over de stad en kun je de Mersey, de voetbalstadions van Liverpool of Everton of andere markante gebouwen mogelijk al herkennen. Er is één start- en landingsbaan die afhankelijk van de windrichting in Westelijke of Oostelijke richting wordt aangevlogen. Eenmaal geland bevind je je op de luchthaven van Liverpool die sinds 2002 is omgedoopt tot Liverpool John Lennon Airport. Daarmee was deze luchthaven de eerste binnen het Verenigd Koninkrijk die de naam van een persoon kreeg. Na een korte wandeling vanaf het vliegtuig kom je via de paspoortcontrole en de douane in de aankomsthal waar je overal het bekende logo met het zelfportret van John Lennon vergezeld van de tekst “above us only sky, tegenkomt.

In de grote hal is ook het nodige te zien wat de herinnering aan John Lennon levendig houdt. Aan de balustrade boven de incheckbalies en de winkeltjes is bijvoorbeeld een aantal teksten uit songs van hem te vinden. Zo zijn er onder meer citaten uit “Imagine, “Give Peace A Chance” en “Happy X-Mas (War Is Over)”.

Vlakbij de vestiging van Starbucks is een grote trap die vroeger leidde naar de vertrekhal maar nu eigenlijk niet meer in gebruik is. Meestal hangt er een lint of een ketting voor maar het is geen probleem om die trap toch even op te lopen om het standbeeld van John Lennon dat bovenaan op het bordes staat, te bekijken. Het is gemaakt door de lokale kunstenaar Tom Murphy die ook verantwoordelijk is voor veel andere standbeelden in de openbare ruimte van Liverpool. Koningin Elizabeth heeft het beeld in aanwezigheid van Yoko Ono onthuld bij de officiële opening van de nieuwe vertrekhal op 25 juli 2002. Toen werd ook de naam gewijzigd van Speke Airport naar Liverpool John Lennon Airport.

De oude Speke Airport werd in de oorlog gebruikt door de Royal Air Force en is later weer burgerluchthaven geworden. The Beatles kwamen op 10 juli 1964 aan voor de Liverpool première van de film “A Hard Day’s Night”. Het oude luchthavengebouw dat een kilometer of twee van het huidige verwijderd is, wordt sinds 1966 niet meer gebruikt en is inmiddels verbouwd tot het Crown Plaza John Lennon Airport hotel. Het is leuk om te weten dat John Lennon in zijn schooltijd op deze oude luchthaven nog vakantiewerk heeft gedaan.

Loop als je eenmaal buiten bent aangekomen eerst zo’n honderd meter naar links waar je dit exemplaar van de Yellow Submarine ziet staan. Het is ruim vijftien meter lang en viereneenhalve meter hoog. Oorspronkelijk was dit een project dat in 1984 door leerlingen van een scheepswerf is gemaakt ter gelegenheid van het internationale tuinfestival van Liverpool dat toen als thema The Beatles had. 

In die tijd was het nog in het centrum van de stad te vinden maar toen het dreigde in te storten en gerenoveerd moest worden heeft de directie van de luchthaven in 2005 besloten er een plekje voor in te ruimen.

OP WEG MET HET OPENBAAR VERVOER 

Het openbaar vervoer netwerk in Liverpool is zeer uitgebreid en de frequentie van de diensten is prima. Ook de kosten ervan zijn, overigens net als die van de taxi´s, naar Nederlandse begrippen laag. Vandaar dat het absoluut niet nodig is om een auto te huren om daarmee de stad te gaan verkennen. Ik kan iedereen aanraden om gebruik te maken van de zgn. Saveaway tickets die voor een bedrag van slechts £ 3,90 te koop zijn en waarmee je vanaf 9.30 uur onbeperkt kunt reizen met bus of trein binnen Liverpool (Area C). Als je bedenkt dat een enkeltje al £ 1,90 kost, dan heb je z’n ticket er dus al snel uit! Als je ook naar de overkant van de Mersey zou willen, dan kost zo’n ticket £ 5,20 (All Areas). De Saveaway ticket zijn te koop bij alle PayPoint winkels die herkenbaar zijn aan een geel logo aan de gevel. Tevens bij de bemande treinstations en de informatiecentra van Merseytravel.

De meest gebruikte versie van het Saveaway ticket wordt geladen op een chipcard, de zgn. Walruscard! What’s in a name? Je kunt echter uitsluitend het ticket voor dezelfde dag of de volgende dag op die card laten zetten. Tot nu toe werd de Walruscard gratis verstrekt maar mogelijk dat daar in de toekomst wel een bedrag voor gevraagd gaat worden. Op de luchthaven kun je de card verkrijgen bij de winkel van de Spar. Bij het laden van het ticket krijg je ook altijd een bon mee waarop het nummer van de Walruscard staat en wat erop geladen is. Bewaar die bon zorgvuldig want soms werkt de lezer in de bussen niet zo goed en dan is het handig wanneer je kunt aantonen wel degelijk betaald te hebben!

De versie die je bij een treinstation koopt ziet er iets anders uit. Dat is een kartonnen kaartje met magneetstrip op de achterkant en die is alleen dezelfde dag te gebruiken.

Voor de aankomst- en vertrekhal van de luchthaven vind je de bushaltes waarmee je naar het centrum van de stad kunt reizen. De snelste lijn is 500 die je in een half uur via een heel saaie route naar Liverpool ONE bus station brengt, pal bij Albert’s Dock en het winkelgebied. Als je iets meer wilt zien van de stad en je niet teveel haast hebt, kun je beter lijn 80A of 86A nemen die frequenter rijden maar er beide twintig minuten langer over doen. Voor een mooi uitzicht is het leuk om dan vooraan op het bovendek van de bus te gaan zitten.

Voor meer informatie over het openbaar vervoer en time tables van de bussen zie: www.merseytravel.gov.uk Op die site kun je ook een routekaart downloaden van het gehele openbaar vervoer in Liverpool. Daarmee kun je de routes gemakkelijk uitstippelen.

In de volgende aflevering bespreek ik Mathew Street en de omgeving van de Cavern Club.

Paul van Riet (alle foto’s ©Paul van Riet)

Voor vragen en/of opmerkingen: paul.vanriet@beatlesfanclub.nl