HET LIVERPOOL VAN THE BEATLES (DEEL 6)

WebmasterBFNL Columns, Liverpool blog

MATHEW STREET EN OMGEVING (CAVERN QUARTER)

Deze aflevering gaat over het stukje Liverpool waar de meeste Beatles fans in elk geval naartoe willen. Allerlei interessante plaatsen komen voorbij tijdens een wandeling (zie plattegrond onderaan deze blog) door het Cavern Quarter die begint in North John Street vlakbij Liverpool ONE Shopping Center. Daar is op nummer 49 het Hard Day’s Night Hotel (1) gevestigd, een niet goedkoop thema hotel rond The Beatles. Op de gevel staan beelden van de vier Beatles en op de hoek met Mathew Street vind je de Beatles Superstore waar allerlei officiële merchandise te koop is. Ga daar rechtsaf en je ziet vrijwel meteen aan je linkerhand een standbeeld van John Lennon (2) voor de gevel van de Cavern Pub (gratis toegang). Het beeld waarvoor de foto van zijn soloalbum Rock’n’Roll model heeft gestaan, werd gemaakt door Dave Webster en is in 1997 onthuld door Gerry Marsden. De muur achter het beeld is de Cavern Wall of Fame, waar in de stenen de namen van alle artiesten staan gebeiteld die ooit in de originele Cavern Club hebben opgetreden tussen 1957 en 1973.

Aan de overkant van de straat op nummer 10 zie je de ingang van de huidige Cavern Club (3). Hoewel die niet meer op de originele plek gevestigd is, dat was een stukje verder in de straat, is het een vrijwel exacte kopie van de club geworden die in 1973 moest sluiten vanwege ondergrondse werkzaamheden voor de metrolijn. Een groot deel van de originele stenen is gebruikt voor deze reconstructie. De Nederlandse band Focus was in maart 1973 overigens de laatste band die in de oude Cavern optrad.

Sinds kort staat links naast de ingang van de huidige Cavern Club een bronzen standbeeld van de in 2015 overleden Cilla Black.

De Cavern Club is dagelijks geopend en op maandag tot en met woensdag de gehele dag en avond gratis toegankelijk. Vanaf donderdag tot en met zondag wordt er een deel van de dag een toegangsprijs berekend. De juiste tijden en prijzen kun je vinden op de volgende website: https://www.cavernclub.org/opening-times-and-prices/

Wanneer je de 33 treden afgedaald bent, kom je in de bekende ruimte met het koepelgewelf die er nagenoeg hetzelfde uitziet als in de jaren zestig. Op de front stage wordt er dagelijks vanaf 12.00 uur livemuziek gespeeld, vaak door beginnende artiesten. Als je in deze kelderzaal staat kun je je wellicht voorstellen hoe het hier eind jaren vijftig en begin jaren zestig aan toeging toen The Beatles hier tussen 9 februari 1961 en 3 augustus 1963 liefst 292 keer hebben gespeeld. Waarschijnlijk was hun lunch optreden van 9 november 1961 het allerbelangrijkste voor hun carrière aangezien Brian Epstein hen op die dag voor de eerste keer heeft zien optreden.

Tegenwoordig is er daarbeneden ook nog een Cavern Live Lounge waar vooral op vrijdag- en zaterdagavond optredens worden verzorgd die vaak uitverkocht zijn en waarvoor je dus het beste in de voorverkoop kaarten kunt reserveren. In een aantal vitrines langs de wanden van de Cavern kunnen gitaren, foto’s en andere memorabilia worden bewonderd die door optredende artiesten zijn geschonken.

Nadat je de treden weer op bent gegaan en buiten staat zie je vrijwel direct aan de overkant van de straat de Liverpool Wall Of Fame (4). Daar worden alle artiesten uit Liverpool geëerd die ooit een eerste plaats in de Britse Hitparade hebben behaald. Inmiddels zijn er ruim vijftig kleine schijfjes op het tableau geplaatst. De eerste was voor Lisa Roza die in 1953 de nummer 1 positie haalde met “(How Much Is) That Doggie In The Window”. Naast 17 schijfjes voor The Beatles wordt ook de herinnering levend gehouden aan succesvolle artiesten als Gerry & the Pacemakers, The Searchers, Cilla Black en Ken Dodd, allen hier aanwezig met een of meer nummer 1 hits. Een van de laatste Liverpoolse acts die dat lukte was overigens in 2012 de meidengroep Atomic Kitten.

Mathew Street uitlopend kom je allerlei verwijzingen tegen naar The Beatles bij pubs en bars. Zo vind je er de Lennon’s Bar, Rubber Soul Oyster Bar, Quarry Quarter en Glass Onion Bar. Dan ben je inmiddels ook het kleine winkelcentrum Cavern Walks (5) gepasseerd waar in het midden van de hal een standbeeld van de vier Beatles is te vinden. Nou ja, eigenlijk alleen vier personen met een gitaar in de hand of zittend achter een drumstel.

De gelijkenis met de Fab Four is zo gering dat Mike McCartney bij de onthulling ervan opmerkte dat het maar goed was dat Paul linkshandig speelde want anders had hij hem niet herkend. Ook is er een wandschildering van de Beatles te zien met de Yellow Submarine.

Aan de linkerkant van Mathew Street is de pub The Grapes (6) gevestigd waar The Beatles na afloop van hun optredens graag een pint gingen drinken. In The Cavern mocht toentertijd namelijk geen alcohol worden geschonken. Ga dan rechtsaf bij de Glass Onion Bar en een klein stukje verder in het straatje dat Rainford Gardens heet, zie je aan je rechterhand de White Star Pub (7). Deze is genoemd naar de rederij die destijds de tochten over de Atlantische Oceaan maakte. Alfred Lennon, de vader van John, was purser op een van deze schepen. In de achterkamer van deze pub, die nog vrijwel in authentieke staat verkeert, kwamen de promotors zoals Allan Williams, Bob Wooler en Sam Leach bij elkaar en betaalden daar de gages van hun artiesten uit. Loop dan de straat die overgaat in Button Street verder uit tot aan Whitechapel. Aan de overkant van deze straat waar nu de kledingzaak Forever 21 is gevestigd was vroeger NEMS (8), de platenzaak van Brian Epstein, te vinden. Helaas is dat originele pand in 2012 gesloopt voor deze nieuwbouw.

Loop nu een klein stukje naar links over Whitechapel en sla vervolgens linksaf Stanley Street in. Je passeert eerst nog Mathew Street maar dan zie je aan de rechterkant van de straat het standbeeld van Eleanor Rigby (9) dat is gemaakt door zanger en beeldhouwer Tommy Steele. Hij was een van de eerste Britse Rock’n’ Roll sterren en had in 1957 een nummer 1 hit in het Verenigd Koninkrijk met “Singing The Blues”. Loop vervolgens weer terug naar Mathew Street en ga die weer in. Aan de rechterhand is de Beatles Shop (10) waar naast bekende merchandise ook heel wat bijzondere memorabilia te koop worden aangeboden. Hierna weer een keer rechtsaf slaan naar Temple Court waar ook nog een paar bars zijn met namen als Revolution en Imagine. Aan het eind van deze straat kun je schuin naar links Victoria Street oversteken en Temple Street inlopen. Na ca. 100 meter zie je aan de rechterkant aan een moderne gevel een plaquette die verwijst naar de Iron Door Club (11), ook een tijdje bekend als de Storyville Jazz Club. Deze plek waar The Beatles in het totaal zeker negen keer hebben opgetreden was vroeger een pakhuis maar is gesloopt en naderhand vervangen door een modern kantoorgebouw. Volgens deze plaquette en ook door een aantal andere bronnen genoemd, hebben The Silver Beetles hier op 15 mei 1960, samen met Cass & The Casanovas een lunchconcert verzorgd. Vreemd genoeg noemt Mark Lewisohn in zijn Complete Beatles Chronicle hier echter niets over en ook vertelde Sam Leach mij twee jaar terug nog dat die datum absoluut niet kon kloppen. Dus wat is nu waar?

Wanneer je er nog niet genoeg van hebt, kun je de wandeling vervolgen door terug te lopen naar Victoria Street, deze rechtsaf in te gaan en de North John Street over te steken, dan via Cook Street, rechtsaf Castle Street, linksaf Brunswick Street en ten slotte rechtsaf Lower Castle Street in te lopen. Hoewel er nergens meer een herkenningsteken is, behalve een kleine deur aan de rechterkant, was hier ooit de Merseyside Civil Service Club (12) gevestigd waar The Beatles tussen 7 februari en 28 november 1961 vijfmaal hebben opgetreden.

Loop dan de straat verder uit en ga vervolgens rechtsaf Water Street in. Aan je linkerhand staat een groot gebouw, het stadhuis van Liverpool (13), waar The Beatles op 10 juli 1964 een heldenontvangst kregen en de sleutels van de stad Liverpool ontvingen na hun wereldpremière van de film “A Hard Day’s Night” in London, een paar dagen eerder. Bij de bekende balkonscène waren hier op straat naar schatting zo’n 200.000 fans en andere belangstellenden aanwezig.

In de volgende column komt het eerste deel van een wandeling door de studentenwijk aan de orde.

-Paul van Riet – (alle foto’s ©Paul van Riet)

Voor vragen en/of opmerkingen: paul.vanriet@beatlesfanclub.nl