HET LIVERPOOL VAN THE BEATLES (deel 7)

WebmasterBFNL Columns, Liverpool blog

EEN WANDELING DOOR DE STUDENTENWIJK

Een groot deel van hun studentenleven hebben John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Stuart Sutcliffe doorgebracht in het centrum van Liverpool. Ook in deze aflevering voert een wandeling van ca. 2 km weer langs een aantal interessante plekken waarvan de meeste wel een relatie met The Beatles hebben. De rode nummers in de tekst verwijzen naar de overeenkomstige plek op de plattegrond onderaan deze blog.

Dat geldt overigens niet voor het begin van de route (1). Op de hoek van Nelson Street en Upper Duke Street (bereikbaar met buslijn 82) staat een 15 meter hoge Chinese boog die het begin van de China Town van Liverpool aangeeft. Deze boog die gemaakt is van hout en marmer en ca. duizend draken bevat is de grootste ter wereld buiten China. In 2000 is deze hier neergezet om de stedenband tussen Shanghai en Liverpool te onderstrepen.

Loop de heuvel op richting de Anglicaanse kathedraal (2) en ga dan rechtsaf het pad naar deze imposante kerk op. Neem vooral ook een kijkje binnen want de glas-in-lood ramen zijn de moeite waard en ook het orgel is met zijn ruim 10.000 pijpen het grootste binnen het Verenigd Koninkrijk!

De eerste steen voor deze neogotische kathedraal is in 1904 gelegd maar het gebouw zelf is pas in 1978 door Koningin Elizabeth officieel geopend. De architect Sir Giles Gilbert Scott heeft zijn ontwerp nooit voltooid gezien aangezien hij in 1960 overleed. In de tijd dat The Beatles in deze omgeving studeerden werd er dus nog druk aan de kerk gewerkt, hoewel die al wel sinds 1924 in gebruik was. De toren die iets meer dan 100 meter hoog is, werd echter pas tijdens de oorlog afgebouwd. Vanuit de kathedraal kun je met twee opeenvolgende liften een stuk omhoog maar vervolgens moeten er nog 108 treden beklommen worden om van het prachtige uitzicht over de stad te kunnen genieten. Je passeert dan wel het grootste klokkenspel van het Verenigd Koninkrijk.

Zowel Paul McCartney als John “Duff”Lowe, de pianist die soms met The Quarrymen optrad, hebben auditie gedaan voor het kerkkoor maar beiden werden niet toegelaten. Paul heeft later nog wel zijn “revanche” gekregen toen in 1991 zijn klassieke werk, het Liverpool Oratorio, in deze kathedraal werd opgevoerd met begeleiding van het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Hij schreef dit stuk samen met dirigent Carl Davis en een van de solisten bij die uitvoering was de bekende Nieuw-Zeelandse sopraan Kiri Te Kanawe. In 2006 had ook nog een ander klassieke compositie van Paul McCartney, Ecce Cor Meum, hier zijn première.

We vervolgen de wandeling en zien al snel aan de linkerhand de ingang van het LIPA, het Liverpool Institute for Performing Arts (3). Toen in 1985 duidelijk werd dat het gebouw van het Liverpool Institute, de middelbare school van zowel Paul als George, in slechte staat verkeerde en zelfs gesloopt dreigde te worden, heeft Paul actie ondernomen. Hij stelde zelf een flink bedrag ter beschikking voor de renovatie maar vroeg tegelijkertijd ook aan de Gemeente Liverpool en andere organisaties en particulieren om bij te dragen aan het behoud van “zijn” school. Hij heeft er, samen met fondsenwerver Mark Featherstone-Witty, voor gezorgd dat er nu een hoog gewaardeerde universitaire opleiding op het gebied van theater kunsten (muziek, zang, dans en toneel) in gevestigd is. In 1996 werd ook dit gerenoveerde gebouw geopend door Koningin Elizabeth. Paul McCartney zelf heeft jarenlang de ceremonieën bijgewoond als de afgestudeerden hun bul ontvingen.

Steek nu Hope Street over en ga meteen het hek door aan de rechterkant naar het Gambier Terrace (4). Hier heeft Stuart Sutcliffe met zijn vriend Rod Murray vanaf 1958 een tijdje op nummer 3 gewoond. Eind 1959 voegde ook John Lennon zich bij dit tweetal, hoewel tante Mimi dat liever niet had gezien.

Ga nu weer terug naar Hope Street en sla dan rechtsaf Canning Street in. Na ca. 100 meter weer rechtsaf Percy Street in waar Stu Sutcliffe op nummer 9 (5), samen met Rod Murray in 1958 heeft gewoond totdat de hospita er eind 1959 achter kwam dat ze nogal wat meubilair in hun kamers hadden vernield en hen wegstuurde. Ze verhuisden toen naar Gambier Terrace. Loop nu weer terug naar Canning Street en daar vind je aan je rechterhand nummer 12 (6). Ook op dit adres heeft Stu vanaf 1957 een jaar een zolderkamertje bewoond. Verderop aan de andere kant van de straat ligt Canning Street 83 (7) waar Stu Sutcliffe tijdens zijn eerste jaar op het College of Art samen met Rod Murray een kamer huurde.

Ga nu linksaf Sandon Street in en vervolg de route door linksaf de Falkner Street in te lopen. Steek Bedford Street en Catherine Street over en dan zie je aan je linkerhand de rode huisdeur bij nummer 36 (8). Hier had Brian Epstein een appartement waar hij zijn homo relaties ongestoord kon ontvangen. Maar ook heeft hij deze ruimte beschikbaar gesteld aan John en Cynthia om er hun wittebroodsweken door te brengen. Hier schreef John trouwens het nummer “Do You Want To Know A Secret?” dat op het eerste album van The Beatles terecht kwam.

Loop deze straat uit en ga dan rechtsaf Hope Street in. Daar is aan de rechterkant restaurant HOST. Als dit etablissement geopend is staat voor de ingang een zgn. lambana (9). Deze “beesten” kom je overal in de stad tegen en ze werden in 2008 toen Liverpool culturele hoofdstad van Europa was, als blikvangers gebruikt. Ze zijn in allerlei verschillende thema’s beschilderd. Het exemplaar wat hier staat heeft de kenmerken van Sgt. Pepper en Yellow Submarine.

Loop vanaf dit punt weer de Hope Street een stukje terug en dan zie je aan de overkant van de straat een plein. Daarachter staat het Liverpool College of Art op de hoek, dat nu onderdeel is van de John Moores University of Liverpool, en rechts ervan de oorspronkelijke hoofdingang van het Liverpool Institute. Aangezien beide gebouwen aan elkaar grensden was het een koud kunstje voor John, Paul, George en Stu om elkaar tijdens pauzes en na de lessen te treffen in de kantine van het Art College.

Op het plein zie je een kunstwerk van John King uit 1998 met de titel “A Case History” (10). Een aantal meer of minder bekende studenten van deze instellingen hebben een object, meestal een koffer, geschonken die vervolgens in dit kunstwerk is opgenomen. Een bord op de muur van het Art College geeft aan wie welke bijdrage heeft geleverd. Van Paul, George en Stu zijn dat gitaarkoffers maar Yoko heeft namens John een kistje gedoneerd waar zij in 1969 als vredessymbool eikels aan wereldleiders in verstuurden.

Vanaf hier lopen we Hope Street weer een stukje terug tot aan Rice Street. In die straat vind je aan je rechterhand het eindpunt van de wandeling, de pub Ye Cracke (11), waar je van een welverdiend drankje kunt gaan genieten. Hier hebben John en zijn maten ongetwijfeld ook heel wat pints gedronken. In deze pub is tevens een plaquette te zien van “The Other Band (Which Never Played A Note). The Dissenters is de naam van die vriendengroep bestaande uit John Lennon, Stuart Sutcliffe, Bill Harry (uitgever van het blad Merseybeat) en Rod Murray (kunstenaar) die elkaar hier regelmatig troffen. Ook Cynthia die net als John het Art College bezocht was er een trouwe bezoekster. Let binnen in de pub vooral ook op de mooie historische foto’s die overal aan de muur hangen.

In de volgende aflevering vervolgen we de wandeling vanuit de Ye Cracke om uiteindelijk bij de Jacaranda uit te komen.

Paul van Riet (alle foto’s ©Paul van Riet)

Voor vragen en/of opmerkingen: paul.vanriet@beatlesfanclub.nl