Merle Haggard – Are the good times really over? “All my troubles seemed so far away”

BFNL BFNL Columns, van der Linde vertelt

Omdat ik na ruim een jaar Coronacrisis het voortdurende Coronanieuws, de onvermijdelijke Coronatalkshows en de bekende Coronadeskundigen meer dan zat ben, ga ik de laatste tijd vroeg naar bed. Lekker onder mijn dekbed, koptelefoon op en wegdommelen bij podcasts en radioshows op Mixcloud. Peter van Cappelles smaak ligt kennelijk dicht bij de mijne, want ik beluister hem vaak. Toen ik in zijn Cappelle Classics van 6 april 2021 Merle Haggards Are the good time really over (1982) hoorde, schoot ik rechtop in bed:

Before The Beatles and ‘Yesterday’
When a man could still work, still would
The best of the free life behind us now
And are the good times really over for good?

Hoewel Haggard het onomkeerbaar moreel verval van de USA ná 1965 bezingt, verwoordde zijn song perfect mijn Coronamoeheid, Coronaeenzaamheid en mijn nostalgische hang naar het pre-Coronatijdperk. Na zijn ontslag uit de San Quentin gevangenis in 1960, bouwde Merle Haggard (1937 – 2016) een indrukwekkende en gelauwerde staat van dienst op als een wat conservatieve countryzanger, met een veertigtal nummer 1-hits in de Countryhitlijst en diverse hits in die van Billboard. Zijn aanvankelijke b-kantje Today I Started Loving You Again (1968) zou door zo’n 400 artiesten worden vertolkt.

Yesterday van The Beatles werd overigens zo’n 2200 keer gecoverd en dát was de stand in 2009 volgens het Guinness Book of Records. Op hun tweede succesvolle samenwerking Seashores of Old Mexico (1987) vertolken Merle en Willie Nelson samen Yesterday. Haggards stem – hoewel wat gepolijster dan normaalpast daar wat mij betreft nét iets beter bij dan die van Willie,maar juist door een onverwachte jazzy gitaarsolo, wil je het nóg een keer horen. Het nummer werd in 2005 gerecycled ... eh ... hergebruikt voor een Country-ode aan de Fab4 getiteld Yesterday (A Country Music Tribute To The Beatles): let op de briljante hoes!

Deze reeks columns zou nooit van de grond gekomen zijn als Peter van Cappelle niet reageerde op mijn suggestie om eens samen een radioshow te maken met liedjes óver The Beatles. Op 8 september 2020 presenteerden we daarom de Surprise Show – Verwijzingen naar The Beatles. Als ik de uitzending terugluister, hoor ik de nervositeit in mijn stem. Peter daarentegen heeft de radioregie strak in handen, zorgt er subtiel voor dat zijn gast voor het voetlicht komt en rijgt de songs professioneel aan elkaar. Ik denk dat hij Haggards liedje niet toevallig draaide en daarom antwoord ik hem in deze column: natuurlijk, Peter, ik wil gráág een vervolg op onze eerst Surprise Show met je maken, wanneer heb je tijd?

Reacties: pvdltelefoon@live.nl

Belangrijkste bronnen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Merle_Haggard

https://en.wikipedia.org/wiki/Are_the_Good_Times_Really_Over_(I_Wish_a_Buck_Was_Still_Silver)

https://en.wikipedia.org/wiki/Seashores_of_Old_Mexico

https://www.discogs.com/Various-Yesterday-A-Country-Music-Tribute-To-The-Beatles/release/3155102

https://www.rollingstone.com/music/music-country/flashback-willie-nelson-merle-haggard-cover-the-beatles-yesterday-665986/

https://en.wikipedia.org/wiki/Yesterday_(Beatles_song)#:~:text=It%20remains%20popular%20today%20and,was%20also%20voted%20the%20No.

https://www.mixcloud.com/petervancappelle3/surprise-show-verwijzingen-naar-the-beatles-8-september-2020/