Mike McCartney ontdekt één van de vroegste Beatlesfoto’s

BFNL Nieuws

De niet eerder gepubliceerde foto werd ontdekt door Pauls broer Mike McCartney, die de foto in maart 1958 zelf nam. Op de foto zijn Paul en George te zien, beiden vijftien jaar en John zeventien jaar oud, terwijl zij repeteren voor een optreden tijdens een huwelijksreceptie. George heeft zijn rug naar de camera, vandaar de naam die op het negatief is genoteerd: ‘George’s Back’. De drie tokkelen op hun gitaren in de voorkamer van Johns tante op wat wordt beschouwd als één van de vroegste kleurenfoto’s die ooit van de Beatles zijn gemaakt.

Mike kwam het negatief tegen terwijl hij voor een nieuw boek oude dossiers doorzocht. Hij zei dat hij veertien was toen hij de foto nam – samen met een al bekende tweede foto. Algemeen wordt aangenomen dat het de eerste kleurenfoto van de band is. Hij werd genomen in het huis van zijn tante Gin in Huyton (Liverpool) bij de receptie voor haar negentienjarige zoon Ian Harris.

Gekleed in grijze jassen, witte overhemden en zwarte stropdassen lijkt de band – die toen The Quarry Men heette – te repeteren; Paul met open mond, vermoedelijk zingend halverwege het nummer.

Mike zei: “Er zit geen systeem in wat ik in mijn archieven heb; ik kom regelmatig verloren gewaande tekeningen en foto’s tegen. Ik was wat oude mappen aan het doornemen en kwam een paar negatieven tegen. Ik realiseerde me dat ik deze opzij had gelegd omdat een andere foto een beter was. Ik realiseerde me: Oh my God, ik moet deze eerder hebben genomen, want daar repeteren ze, met George met zijn rug naar de camera. Het was na al die jaren een mooie ontdekking. Soms vervagen negatieven als ze niet op de juiste manier worden opgeslagen, maar deze was in uitstekende staat. In die tijd was kleurenfilm erg duur, dus ik denk dat ik als kerstcadeau een kleurenfilmrolletje van mijn vader had gekregen. Het is geweldig om hun bijpassende jassen in kleur te zien.” Nadat de kleurenfoto door Mike´s uitgever was vrijgegeven veroorzaakte het op sociale media veel opwinding onder Beatlesfans.

Mike’s boek – ‘Mike McCartney’s Earl Liverpool’ – verschijnt volgend jaar in een beperkte oplage bij Genesis Publications (mikemccartneybook.com). Het bevat niet eerder gepubliceerde foto’s, variërend van zijn allereerste foto gemaakt met de Kodak Brownie (het fototoestel van het gezin), tot het vastleggen van de opkomende Merseybeat-scène.

(Bron: dailymail.co.uk)
(Vert: Aad Kuling)