Muziekmaatschappij van de Beatles spant rechtszaak aan tegen vervalsers

BFNLNieuws

Apple Corps, een muziekmaatschappij die door de leden van de Beatles is opgericht, spant een rechtszaak aan tegen niet nader genoemde vervalsers over de onlineverkoop van namaakgoederen.

Het proces is woensdag 10 april ingediend bij de arrondissementsrechtbank van Florida. Apple Corps beschuldigt de niet nader genoemde beklaagden van inbreukmakende activiteiten jegens de handelsmerken ‘The Beatles’ en ‘Yellow Submarine’.

Subafilm, een dochteronderneming van Apple Corps dat de rechten heeft op de tekenfilm ‘Yellow Submarine’ uit 1967, staat ook vermeld als aanklager.

‘Net als andere bekende merkhouders ondergaat aanklager dagelijks en voortdurend schending van hun respectievelijke merkenrechten door vervalsers en overtreders’, aldus de vordering. Volgens de vordering gebruiken de vervalsers de merknamen en handelsmerken van Apple Corps om internetverkeer naar hun webwinkels te leiden, wat de omvang en waarde van de legitieme verkoop van Apple Corps vermindert.

Na vermeend doen de niet nader genoemde vervalsers ook afbreuk aan de maatschappij van de Beatles door hen het recht van eerlijke concurrentie bij resultaten van zoekmachines te ontnemen, en door het verminderen van de zichtbaarheid van de authentieke goederen.

Apple Corps waarschuwde dat de beklaagden doorgaan met het registreren of verkrijgen van nieuwe verkoop-ID’s om namaakgoederen te verkopen, tenzij dit door de rechtbank wordt verboden.

Behalve het verzoek aan de rechtbank om vrijwaringsmaatregelen heeft Apple Corps ook in een rechterlijk bevel verzocht dat van alle online verkooppunten met het verkoop-ID van de vervalsers het recht wordt ontnomen en alle inbreukmakende goederen worden verwijderd.

Daarnaast heeft Apple Corps verzocht om ofwel drievoudige schadevergoeding of wettelijke schadevergoeding van elke beklaagde van 2 miljoen dollar per elk gebruikt vervalst handelsmerk.

Apple Corps waarschuwt in het proces dat de toename van vervalsingen op het internet, vooral door online verkoopplatforms, een omgeving heeft gecreëerd waardoor bedrijven aanzienlijke tijd en geld moeten besteden om klanten en merken te beschermen tegen de ‘nadelige gevolgen van verwarring en de erosie van goodwill verbonden aan de respectievelijke merken van de aanklager’.

TBO schreef vorige week dat president Donald Trump een memorandum heeft goedgekeurd over het optreden tegen onlineverkoop van oneigenlijk verkregen en vervalste goederen.

De regering-Trump verlangt een verslag van de Binnenlandse Beveiliging, Handel en Justitie over de reikwijdte van het faciliteren van de invoer en verkoop van vervalste en oneigenlijk verkregen goederen van online verkooppunten.

(Bron: worldipreview.com)

(Vert: Liesbeth te Boekhorst)