Ob-La-Di, Ob-La-Da

Webmaster BFNL Columns

Als er één nummer van The Beatles is waar John Lennon een hekel aan had, dan is dat wel dit nummer. Ob-La-Di, Ob-La-Da is op 22 november 1968 uitgebracht op het White Album en later ook nog als single. Het lied is gecomponeerd door Paul McCartney, maar staat zoals gebruikelijk officieel op naam van Lennon-McCartney, terwijl Lennon alleen -volkomen stoned- de piano-intro heeft gespeeld en heeft geklapt.

Het lied start met “Desmond has a barrow in the market-place”. Dit was een referentie naar de eerste internationale Jamaicaanse ska en reggae artiest Desmond Dekker, welke een succesvolle UK-tour had. De woorden “ob-la-di, ob-la-da, life goes on, brah”, was een uitdrukking van een kennis van Paul McCartney, de Nigeriaanse componist en musicus Jimmy Scott-Emuakpor.

Later ondernam hij gerechtelijke stappen tegen McCartney, volgens wie de woorden gewoon een Nigeriaanse gezegde was: “het leven gaat door”. Volgens Scott waren deze woorden alleen bij zijn familie bekend. Uiteindelijk werd er een schikking getroffen, waarin McCartney een bedrag heeft betaald aan Scott.

In mei 1968, kwamen The Beatles terug van het bestuderen van de Transcendente Meditatie in India. Ze kwamen samen in het huis van George Harrison in Surrey, om demo’s op te nemen voor het volgende project. Ob-La-Di, Ob-La-Da was een van de 27 demo’s die ze daar hadden opgenomen.

McCartney had de demo van Ob-La-Di, Ob-La-Da solo opgenomen met alleen een akoestische gitaar. Hij verdubbelde zijn stem, maar dit was niet perfect gesynchroniseerd. Dit creëerde een echo-effect.

De formele opnames voor Ob-La-Di, Ob-La-Da namen een aantal dagen wek in beslag, waarbij The Beatles aan het experimenteren waren met verschillende tempo’s en stijlen.

Volgens geluidstechnicus Geoff Emerick had John Lennon een uitgesproken mening over het nummer in de studio. Hij noemde het nummer “Paul’s granny music shit”.  Volgende technicus Richard Lush kwam de bijdrage van John Lennon, de piano-intro, als volgt tot stand: “John Lennon arriveerde geheel stoned in de studio en zei: ’Goed, we gaan Ob-La-Di, Ob-La-Da doen.’ Hij liep rechtstreeks naar de piano, sloeg de toetsen hard aan, en speelde tweemaal zo snel als bij de vorige opnamesessies en riep ‘Dit is het! Kom op!’ Het resultaat werd de uiteindelijke versie.”

In de laatste opname sessie, maakte Paul McCartney een foutje tijdens de zangpartij. Hij haalde het echtpaar Desmond & Molly door elkaar haalde, en zong: “Desmond stays at home and does his pretty face” en “Molly lets the children lend a hand”. De rest van The Beatles vond dit foutje wel grappig, en daarom is het niet aangepast.

Naast de kritiek van John Lennon, was Ob-La-Di, Ob-La-Da ook niet het favoriete lied van George Harrison. Dit liet hij niet overduidelijk tijdens de opnames blijken, maar wel later in het nummer ‘Savoy Truffle’, waarin hij een zure referentie naar de song maakt.

Later is het nummer te horen als tune van de baanbrekende serie Life Goes On, met in de hoofdrol Chris Burke, die het syndroom van Down heeft. In Groot-Brittannië haalde de cover van de Schotse popgroep Marmalade de eerste plaats in de Britse UK Singles Chart. In Nederland kwam die cover tot de vierde plaats.

– Matt Timmermans –