Onbekende uitvoering van Love Me Do (1962)

BFNL BDJ´s Cellar Full Of Remixes, BFNL Columns

Het was op een woensdag …

Op 17 oktober 1962 deden de Beatles hun eerste tv-optreden. Het was de week waarin de Cubaanse rakettencrisis de wereld op de rand van een kernoorlog zou brengen, maar voor de Beatles was het een geweldige gelegenheid: ze werden van kust tot kust gezien in het noorden van Engeland in de show ‘Granada’s People and Places’ , gehost door Gay Byrne ”- of, zoals John het schreef,“ Granarthur’s Peckle and Braces gehost door Gray Burk ”…… .. The Beatles reisden naar het tv-centrum van Granada in Manchester en repeteerden voor de camera’s van 15.00 – 16.00 uur en opnieuw van 16.15 – 18.00 uur. De show werd live uitgezonden van 18.35 – 19.00 uur. Deze voorstelling zat ingeklemd tussen twee shows op dezelfde dag in de Cavern Club. Ze hadden ongeveer vijf minuten zendtijd, kletsten wat met Byrne en speelden “Some Other Guy” en “Love Me Do”. Alles werd live gedaan en er werd niets in de studio gefilmd of geluid opgenomen. Granada gaf Lennon een cheque van £ 500 voor de Fab4, een enorm bedrag voor de Beatles in die dagen. Als gevolg van hun verschijning op tv nam de verkoop van “Love Me Do” in het noordwesten toe. Hun standaard ballroom-tarief, voor het spelen van vijfenveertig of zestig minuten, sprong met tweederde van £ 30 naar £ 50 – en nu ontwikkelde zich voor het eerst een behoorlijke nationale interesse.

Granada’s “People and Places’ show
Granada Television is opgericht door Sidney Bernstein, een Britse zakenman en media-magnaat. Niet te verwarren met Sid Bernstein, de Amerikaanse impresario die de Beatles-concerten organiseerde in Shea Stadium en Carnegie Hall. Sid Bernstein (de Amerikaan) veranderde de Amerikaanse muziekscene in de jaren zestig door de Beatles, de Rolling Stones, Herman’s Hermits, de Moody Blues en de Kinks naar Amerika te brengen. Hij was de eerste impresario die rockconcerten organiseerde in sportstadions.

Granada Television was gevestigd in Granada Studios aan Quay Street in Manchester, een stad dicht bij Liverpool. “People and Places” was een regionaal nieuwsprogramma van Granada TV voor het noorden, later werd de naam van het programma gewijzigd in “Scene At 6.30”.

De People and Places-producent was Leslie Woodhead. Woodhead was net klaar met zijn opleiding tot producent toen hij werd gedetacheerd bij het werken aan lokale programma’s. In zijn geval betekende dat People and Places, wat de dagelijkse nieuws show was met Bill Grundy en Gay Byrne.

Bill Grundy zou later als presentator van Today, een regionaal nieuwsprogramma uitgezonden op Thames Television, in diskrediet raken. Hij oogstte veel kritiek voor zijn interview met de Sex Pistols in 1976, waarin hij minachtend een spervuur van godslastering aanmoedigde. Het interview eindigde de carrière van Grundy, schonk de Sex Pistols nationale bekendheid en markeerde de komst van punkrock.

Gay Byrne bleef presentator en was later ook de eerste die Boyzone in 1993 op het scherm introduceerde.

Al met al waren The Beatles elf keer te zien op “People and Places” of “Scene at 6.30”, inclusief het live optreden van de Cavern Club en optredens gefilmd in de Granada TV-studio’s in Manchester.

Producent Johnnie Hamp
Eind producent van het programma “People and Places” was Johnnie Hamp. Hij was in 1956 toegetreden tot de televisiedivisie van Granada en boekte acts voor televisieproducties. Granada-baas Sidney Bernstein merkte al snel het potentieel van Hamp als producent en gaf hem de leiding over verschillende televisiequizprogramma’s en People and Places.

Later maakte Hamp drie opmerkelijke televisiespecials: Woody Allen, The Bacharach Sound en The Music of Lennon & McCartney (17 december 1965).

Hamp had The Beatles in Hamburg zien optreden: “Het waren erg vieze types, maar ze hadden een beat in hun muziek die ik leuk vond.” Toen de Beatles een platencontract met EMI kregen en “Love Me Do” uitbrachten, boekte Hamp de band voor zijn “People and Places” -programma op woensdag 17 oktober 1962, en daarna nodigde hij de groep regelmatig uit.

Er is misschien ook nog een ander motief voor Granada geweest om de Beatles in de studio uit te nodigen: Na verschillende brieven van fans over The Beatles te hebben ontvangen, had een crew van Granada Television besloten het nieuwe fenomeen te onderzoeken. Producenten van Granada zagen de groep voor het eerst optreden in Cambridge Hall in Southport op 26 juli 1962, en Dick Fontaine bezocht de Cavern op 1 augustus om de lichtomstandigheden te controleren voordat de filmploeg in augustus 1962 aanwezig was. Ze filmden de Beatles in the Cavern (Some Other Guy), maar deze film werd niet op tv vertoond. Brian Epstein oefende druk uit op Granada om de film uit te zenden, wat Granada niet wilde doen; om Epstein te sussen, zetten ze een tv-optreden op voor de Beatles.

Uiteindelijk werd op woensdag 6 november 1963 een bewerking van “Some Other Guy”, uitgevoerd in de Cavern Club in augustus 1962, uitgezonden als onderdeel van het programma “Scene at 6.30”. Dit was de eerste keer dat televisiecamera’s The Beatles filmden, maar het werd pas meer dan een jaar later op tv getoond!

De lang verloren opname van ‘Love Me Do’
Op de Internets verscheen recent een sample van drie minuten van een tape die in de jaren ’90 werd geveild en gekocht door Apple, met selecties van verschillende tv-optredens uit 1962. De samples bestaan uit liedjes die werden uitgevoerd op 17 oktober, 29 oktober en 29 december 1962 – “Some Other Guy”, “Love Me Do”, A Taste of Honey “en” Twist and Shout.”

Omdat die optredens live op tv verschenen, werd er helemaal niets opgenomen in de studio. Gelukkig werd het geluid van deze Beatles-optredens op Granada TV’s People and Places opgenomen door Adrian Killen, een 16-jarige fan uit Kirkdale, op een reel-to-reel taperocorder aangesloten op de tv-luidspreker. Diens tape werd op een veiling verkocht voor ongeveer £ 2000 per liedje.

Helaas zijn er slechts korte samples beschikbaar gekomen, die werden gebruikt om de veiling van de volledige opnamen te adverteren. De Love Me Do-sample duurt bijvoorbeeld slechts 48 seconden.

“Love Me Do” hersteld in volle glorie
Hier, als wereldpremière, presenteren we een complete versie van deze Love Me Do zoals gespeeld op 17 oktober 1962. Love Me Do is zeer repetitief, bestaande uit slechts 3 akkoorden, en het couplet wordt vier keer herhaald! Dit stelt ons in staat om het volledige nummer uit de sample opnieuw te vormen, met slechts een kleine fudging van de intro en outro.

Deze Love Me Do-uitvoering van 17 oktober is een openbaring; de Beatles moeten tijdens de uitvoering behoorlijk relaxed zijn geweest; je kunt wat geschreeuw en aanmoediging horen tijdens de solo-secties. Die avond vond Woodhead de Beatles’ ongelooflijk tam ‘in vergelijking met wat hij in de Cavern had gezien, wat een indicatie geeft van de rauwheid van hun’ mach shau’-optredens in de Cavern.

De evolutie van Love Me Do
Dit was niet alleen het eerste Lennon-McCartney-nummer dat op televisie werd gespeeld, het verschilt ook van de versie van Love Me Do op de single (en Please Please Me LP)! Het verschil is subtiel, maar het helpt om een mysterie op te lossen rond het ontslag van Pete Best als drummer.

Brian Epstein had op 9 mei 1962 een telegram gestuurd naar The Beatles in Hamburg, waarin hij verklaarde dat hij voor hen een opnamecontract had afgesloten met EMI, inclusief aanmoediging om “nieuw materiaal te repeteren”. John en Paul begrepen daaruit dat ze hun songwriting moesten hervatten. Ze beschouwden “Love Me Do” als het beste van hun vroege nummers en besloten het nummer te vernieuwen ter voorbereiding op hun opnamesessie op 6 juni 1962. Ze verlaagden de toonsoort naar G majeur en vertraagden het tempo enigszins om het een meer bluesachtig gevoel te geven. In 1963 legde John hun revamp van ‘Love Me Do’ uit aan Melody Maker: ‘Het was net nadat’ Hey! Baby ‘uitkwam – we hoopten de eerste Britse groep te zijn die harmonica op plaat gebruikte.’

Het Skip Beat-dilemma
Terwijl de Beatles Love Me Do in Hamburg repeteerden (met Pete Best op drums), deed Best een suggestie voor het arrangement: “Het idee was om het midden deel te onderscheiden van de rest van het nummer, en ik zei: ‘OK , zetten we de skip beat in. ” De ‘skip beat’ was een fluctuatie in tempo, een versnelling om naar de bridge te leiden en opnieuw later, vóór de instrumentele middle-eight. Het klonk goed genoeg voor John en Paul. En toen de Beatles de studio in gingen – met Pete Best – om Love Me Do op te nemen op 6 juni 1962, speelden ze de skip beat (te horen op Anthology 1).

Later werd het drummen van Pete Best bekritiseerd en werd de skip beat-sectie aangevoerd als bijzonder slecht drumwerk. De critici zijn echter vergeten dat Lennon en McCartney deze skip beat tot dan toe in alle uitvoeringen hebben geaccepteerd.

Toen Ringo vervolgens het nummer met de Beatles opnam (4 september 1962), speelden ze de ‘skip beat’ niet meer, maar voegden handclaps toe tijdens de solo-sectie om de dingen een beetje op te vrolijken. De versie met Andy White op drums (11 september 1962) liet op dezelfde manier de skip beat weg en bevatte in plaats daarvan Ringo op tamboerijn.

Daarom is het verbazingwekkend dat Ringo de skip-beat wel degelijk speelde op 17 oktober, iets meer dan een maand na het opnemen van Love Me Do – destijds zonder de skip-beat. Blijkbaar vonden Lennon, McCartney en Ringo het toch niet zo’n slecht idee (van Pete Best!). Dit suggereert dat het waarschijnlijk George Martin was die bezwaar maakte tegen de skip beat, niet Lennon of McCartney.

In daaropvolgende tv- en radio-uitvoeringen (opnames beschikbaar na januari 1963) speelde Ringo nooit meer de skip beat! Ik veronderstel dat ze consistent wilden blijven met de versie die op de plaat stond.

Dus hier gaan we, een echt unieke live uitvoering van Love Me Do in BDJ’s Cellar Full of Remixes!

– Bob de Jong –

p.s. BDJ’s Cellar Full of Remixes nu ook beschikbaar is in de iTunes Store

Bronnen:

– Daily Beatle: http://wogew.blogspot.com/2019/12/the-beatles-on-people-and-places.html

– Beatles Naked: http://thebeatlesnaked.com/episode-21-when-they-was-fab-the-beatles-on-tv-1962-1966/

-Tune In, Mark Lewisohn: – http://www.beatlesebooks.com/love-me-do  https://www.beatlesbible.com/1962/10/17/television-people-and-places/

– Sample tape: – https://www.youtube.com/watch?v=EzX5In644Og

http://wogew.blogspot.com/2015/06/the-beatles-on-scene-at-630.html

– www. granadaland.org