Ontslagbrief Pete Best van Beatlesmanager te koop.

BFNL Nieuws

De brief van de Beatlesmanager die volgde op het ontslag van de eerste drummer van de band wordt geveild. Brian Epstein contracteerde Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en Pete Best – de eerste drummer van de band – in Januari 1962, nadat hij een optreden had gezien in de Cavern Club in Liverpool, maar hij ontsloeg Best een paar maanden later en verving hem door Ringo Starr.

De brief werd verstuurd naar de “geheime Beatle” Joe Flannery, een sleutelfiguur op de weg naar succes van de Fab Four. Mr. Flannery, die vorig jaar op zijn 87ste overleed, was de boekingsmanager van de band tussen 1962 en 1963.

Op 8 september 1962 schreef Epstein hem met de mededeling dat hij Best van zijn contract onthief. Hij had de drummer drie weken eerder verteld dat hij de band moest verlaten. Epstein schreef: “Ik heb in de Mersey Beat gelezen (een muziektijdschrift in Liverpool) dat Pete Best nu deel uitmaakt van The All Stars. Ik heb hem vandaag een certificaat gestuurd waardoor hij van zijn verplichtingen in zijn contract met mij wordt ontheven.”

Epstein vervolgde met “onze oprechte wensen voor Pete en het voortdurende succes van de groep.” De brief werd bewaard door de familie van Mr. Flannery en wordt nu verkocht door zijn neef.

De eerste drummer van de Beatles, Pete Best trad op met ‘The Pete Best Band’ bij het feest voor Beatles Fans 2007.

Best sprak onlangs over hoe Epstein hem tijdens een meeting vertelde dat hij ontslagen en vervangen werd. “Ik ging er nietsvermoedend naartoe. Het laatste wat ik dacht was dat ik uit de Beatles gegooid zou worden “, zo vertelde hij in een BBC-documentaire. “Hij (Epstein) zei ‘Pete, ik weet niet hoe ik je dit moet vertellen – de jongens willen je niet meer … Het is al geregeld dat Ringo zaterdag bij de band komt.’ Dat sloeg in als een bom. Het was niet te geloven voor mij …. Ik dacht ik word morgen wakker en dan was dit een boze droom.”

Bij de collectie die verkocht wordt bij Omega-veilingen op 27 oktober, zitten ook briefjes van Paul McCartney aan M.r Flannery, nadat de band gestopt was.

Bericht voor Ringo. Veilingmeester Paul Fairweather zei: “Vanaf 1959 was Joe een goede vriend en medewerker van de Beatles en hij speelde in 1963 een grote rol bij hen naar hun astronomische succes leiden.

“Het staat op band dat ze zich allemaal rot voelden toen Pete eruit vloog dus ik ben er zeker van dat ze blij waren dat hij een nieuwe band had gevonden.”

Nadat hij in verschillende bands had gespeeld, verliet Best de muziekindustrie en werkte 20 jaar als ambtenaar, waarna hij de Pete Best Band oprichtte. In 1995 ontving hij een substantieel bedrag na het uitbrengen van Beatles Anthology 1, waarop vroege opnames stonden met Best als drummer, inclusief opgenomen nummers tijdens hun audities bij Decca en de allereerste opnamen bij Parlophone.

Afgelopen zomer gaf Best een olijf tak aan Ringo, wenste hem een gelukkige 80ste verjaardag.

(Bron: bbc.com)
(Vert: Trix van Twist)