Openbare tentoonstelling The Beatles in Twickenham

BFNL Nieuws

In het kunst- en buurtcentrum The Exchange is een gratis The Beatles in Twickenham-tentoonstelling geopend. De tentoonstelling duurt van 2 mei tot 16 augustus 2019. The Exchange wordt beheerd door St Mary’s University, Twickenham.

Vanaf het moment dat de plannen voor de tentoonstelling in november werden aangekondigd hebben plaatselijke bewoners en fans hun foto’s en memorabilia ingestuurd, en hun herinneringen aan de Beatles in Twickenham gedeeld.

The Beatles in Twickenham is een project dat is ontwikkeld door The Exchange en St Mary’s University, en wordt gesteund door het Civic Pride Fund van Richmond en Twickenham Studios. Het project richt zich op en herdenkt de unieke periode in de jaren 1960 toen ‘Swinging’ Londen het middelpunt van de pop-, film-, kunst- en modewereld was, en Twickenham een langdurige band met de bekendste popgroep van de wereld ontwikkelde.

Het project valt samen met de 50e gedenkdag van zowel de historische tv-uitzending van Hey Jude als de daaropvolgende Let It Be-sessies in januari 1969, die beide bij Twickenham Studios zijn gefilmd. Daarvoorhadden de Beatles al een sterke band met dat gebied, doordat ze een aantal van hun grensverleggende speelfilms en promotiefilmpjes, minstens gedeeltelijk, hebben opgenomen bij de studio’s in St Margaret.

Bekende filmlocaties zijn bijvoorbeeld een scène uit Help! die is gefilmd in Ailsa Avenue, en de beroemde pub-scène van Ringo uit A Hard Day’s Night, gefilmd bij de Turks Head in Winchester Road. Stuart Hobday, artistiek directeur van The Exchange, zei: “Het doet ons groot genoegen dat deze tentoonstelling nu is geopend. We wisten niet wat we konden verwachten, omdat de geschiedenis en associatie van de Beatles met Twickenham relatief onbekend is.

Maar we zijn zeer blij met de geweldige foto’s, memorabilia en herinneringen die de plaatselijke bevolking en fans met ons hebben gedeeld en zo vriendelijk waren aan ons te schenken voor de tentoonstelling.”

(Bron: stmarys.ac.uk)

(Vert: Liesbeth te Boekhorst)