Paul is dood. Maar ken je ook die andere complottheorie?

BFNL BFNL Columns, I look at the world

Het is één van mijn guilty pleasures: de Paul is Dead mythe. Zoveel onzin en dan ook nog mensen die er heilig in geloven – ik houd ervan! Sowieso ben ik dol op complottheorieën (altijd lachen), dus toen mijn oog op een bepaald boek viel, wist ik dat ik het moest lezen. In dit boek werd namelijk haarfijn uit de doeken gedaan waarom alle PID-aanwijzingen niet op Paul zouden duiden, maar op één van de andere Beatles. Want:  Het was John. John heeft zijn ziel aan de duivel verkocht in ruil voor succes, roem en rijkdom. En toen het twintig jaar durende pact erop zat, claimde de duivel zijn ziel en werd John vermoord. Hoppa. Hartstikke logisch, toch?

Waarschuwing: totaal ongeloofwaardig
Nee, dat is niet hartstikke logisch! Het is de grootste onzin die ik ooit heb gehoord! Het is het meest idiote en debiele boek dat ik ooit heb gelezen! En ik kan er nog steeds niet over uit dat de schrijver van dit boek blijkbaar echt in deze nonsens gelooft. Ik zou er bijna van gaan gillen. Of hysterisch lachen, daar ben ik nog niet helemaal aan uit.

Wat ik in ieder geval wél ga doen, is je vertellen hoe achterlijk het hele verhaal is.

Wat ik in ieder geval wél ga doen, is je vertellen hoe achterlijk het hele verhaal is. Hoewel je je er vast al iets bij kunt voorstellen, maar vooruit. Ik moet toch op de één of andere manier mijn ongeloof, verbazing en frustratie van mij afschrijven…

Beatlesfan? Een complete mafklapper zal je bedoelen!
De titel van het boek klinkt veelbelovend: The Lennon Prophecy – A new examinitaion of the death clues of The Beatles. Het is geschreven door Joseph Niezgoda die, naar eigen zeggen, groot Beatlesfan is. Ik zou daar graag aan toe willen voegen dat hij ook een verknipte godsdienstwaanzinnige is, maar goed, ieder zo zijn eigen overtuigingen.

De schrijver is er duidelijk van overtuigd dat John Lennon zijn ziel aan de duivel heeft verkocht. Dit onderbouwt hij met hier en daar een citaat, door passages uit andere boeken te quoten (hij gebruikt dat walgelijke The Lives of John Lennon van Albert Goldman als bron, dan weet je al dat het niet deugt) en vooral door heel veel vage en vergezochte verbanden te leggen.

De plotselinge roem van The Beatles? Het werk van de duivel.
Hysterische fans en Beatlemania? Het werk van de duivel.
De charismatische verschijning van The Beatles? Het werk van de duivel.
De meesterlijke nummers? Het werk van de duivel.

Vage bewijzen en kromme verbanden
Een nummer als Help! zou betekenen dat John zich realiseert wat zijn deal voor gevolgen heeft. Alle klassieke PID-aanwijzingen zouden The Beatles onbewust (door toedoen van de duivel) toegevoegd hebben als vooruitblik naar Johns lot. Revolution 9 zou een letterlijke voorspelling zijn van dit lot dat John op 8 december 1980 zou treffen…

De auteur doet er nog een schepje bovenop door met vergezocht bewijs te strooien. Dat getal 9 bijvoorbeeld, dat John steeds maar weer tegen leek te komen?

Nou, geen toeval uiteraard. Want als je 9 omdraait heb je 6 en als je dat drie keer achter elkaar zet, heb je het getal van de duivel.

ZIE JE WEL! DUIVELS! – zo schreeuwt de schrijver ons toe.

Hoe de auteur zichzelf tegenspreekt
Opmerkelijk is dat één van de grootste troeven van de schrijver Finnegans Wake van James Joyce is. Dit verhaal – gepubliceerd in 1939, dus nog voor Johns geboorte – zou precies de opkomst en de ondergang van John Lennon voorspellen. Hoe hij zijn ziel zou verkopen aan de duivel, waarna hij rijk en beroemd zou worden met The Beatles en tot slot vermoord zou worden. Het zou allemaal getailleerd beschreven staan, inclusief kloppende plaatsen en gebeurtenissen. Jaaa, jaaa…

Op zich is het bewonderingswaardig dat de schrijver überhaupt alle rare en vage verbanden heeft kunnen leggen. Maar tegelijkertijd klopt het van geen kant (ha ha, understatement van de eeuw). Want dit zou betekenen dat het was ‘voorbestemd’ dat John zijn ziel aan de duivel zou verkopen, terwijl de auteur wel meerdere malen benadrukt dat er zoiets als vrije wil is, dus dat John zelf zo evil was om hiervoor te kiezen.

Maar dat kan dus helemaal niet hè, als decennia van tevoren alle gebeurtenissen al nauwgezet vastgelegd waren in één of ander vaag verhaal…

Lezen op eigen risico (kans op agressie bestaat)
Afijn, ik zou hier heel lang over door kunnen gaan. Niet alleen over de idiote conclusies, maar ook over de – toch wel flinke – beschuldigingen. Dit is een boek dat je eigenlijk niet gelezen wil hebben, omdat je zin krijgt de schrijver er heel hard mee op zijn hoofd te slaan.

The Lennon Prophecy is een krankzinnig pamflet van een doorgedraaide man. Want hoewel je de Paul is Dood-legende nog kunt beoordelen als ‘interessant’ of desnoods ‘verbluffend’, is dit gewoon krankjorum. Al is het maar omdat de duivel niet bestaat.

En daarmee is in één keer duidelijk dat dit boek gewoon gestoord is.

– Laura Alblas –