PAUL MCCARTNEY : “PAUL IS LIVE”

Webmaster Album recensies

Gedeeltelijke live registratie van concert uit de New World Tour van McCartney en band uit 1993.

Zeer snel na de live concerten comeback van McCartney en zijn World Tour in 1989 en 1990 volgde al in 1993 de zogenaamde ‘New World Tour’. Deze concerten waren een vervolg met de formule van de World Tour concertenreeks. Met name de USA werd aangedaan en daarnaast Australië en een aantal landen in Europa. Ook Nederland was weer van de partij, zij het deze keer met twee optredens op 9 en 10 oktober 1993 wederom in het Ahoy Sportpaleis te Rotterdam.

Het cd album werd al eind 1993 uitgebracht, mogelijk om de vele bootleg uitgaven te ‘ontmoedigen’. Het album is enigszins een aanvulling op de eerder uitgebrachte 2 cd uitgave ‘Tripping The Live Fantastic’ van de 1989-1990 tour. De ‘Paul Is Live’ cd bevat 24 titels met live uitvoeringen en soundchecks. Eén nummer stond ook al op de vorige live 2 cd set nl. “Live And Let Die”

Was bij de vorige tour ‘Flowers In The Dirt’ het nieuwe album; nu was het album “Off The Ground” het nieuwe promotie album. Naast vijf tracks van genoemd album staan er verder songs op die in deze shows hun ‘live’ primeur beleven. Er werden in vergelijk met de vorige tour maar liefst 11 ‘nieuwe’ Beatles titels toegevoegd en een aantal opnamen uit de solo jaren van Paul.

De band had ondertussen een andere drummer in de gelederen in de persoon van Blair Cunningham. Hij volgde Chris Whitten op, die op dat moment bij de Dire Sraits was toegevoegd. De hoes van het album was heel opmerkelijk en kreeg naar mijn gevoel meer aandacht in de media dan de muziek. We zien de bekende omgeving van het onvolprezen Beatles album ‘Abbey Road’, maar nu met Paul en zijn hond  Arrow op het bekende zebrapad. De beroemde foto van Iain Mccmillan is geretoucheerd, mede door Linda o.a. De hond is een nakomeling van ‘Martha’, bekend van de Beatlessong ‘Martha My Dear’ uit 1968. De inlay bevat verder een fotocollage rond de ‘New World Tour’.

De songs op dit album:

1.Drive My Car. Na de openingsfilm stond na het ‘aftellen’ de band op het podium en vertolkte deze Beatlessong van ‘Rubber Soul’.

2.Let Me Roll It. Eerder ook live gespeeld tijdens de Wings concerten midden jaren 70. Een song die ook nu steeds weer op de setlist opdoemt en in mijn visie steeds ‘beter’ uitgevoerd lijkt te worden. Steviger m.n. in vergelijk met de album uitvoering van ‘Band On The Run’ uit 1975.

3.Looking For Changes. Van het nieuwe ‘Off The Ground ‘album. Stevige rocksong met een boodschap.

4.Peace In The Neighbourhood. Ook van nieuwe album.

5.All My Loving. De bekende Beatleshit uit 1963. Hierbij komt het publiek toch altijd wel extra in beweging.

6. Robbie’s Bit ( Thanks Chet ). Met het opstellen van de semi akoestische instrumenten op het podium speelt Robbie McIntosh dit sfeervolle instrumentaaltje. Hierna volgen tot track 13 min of meer akoestische uitvoeringen.

7.Good Rockin’ Tonight. De klassieker van vroegere tijden.

8.We Can Work It Out. Prachtige uitvoering de Beatleshit uit 1965.

9.Hope Of Deliverance. De singlehit van het nieuwe album en voortreffelijk fris gespeeld en gezongen.

10.Michelle. Perfecte weergave van het origineel uit 1965 ( Rubber Soul ).

11.Biker Like An Icon. Van nieuwe album.

12.Here, There And Everywhere.  Volgens Paul in de interviews uit die tijd een van zijn favoriete composities aller tijden. Ook John Lennon rekende deze song tot de highlights van The Beatles.

13.My Love. De ode aan en met Linda.

14.Magical Mystery Tour.

15.C’Mon People. Van het nieuwe album. De verwachtingen van deze single waren relatief hoog gespannen en ondanks de clip is dat toch tegengevallen.

16.Lady Madonna.

17.Paperback Writer. Gewaagde song met de vocale partijen ondanks de ogenschijnlijke eenvoud.

18.Penny Lane. Beatles klassieker, waarbij Paul soms wat moeite lijkt te hebben met de wel erg hoge ‘uithalen’.

19.Live And Let Die. In die dagen werd de song gecoverd door Guns And Roses en die hadden er een grote hit mee.

20.Kansas City.  Alleen in gelijknamige stad opgevoerd , voor zover ik weet.

21.Welcome To Soundcheck. Niet meer dan een intro geluid.

22.Hotel In Benidorm. Tot heden nog niet in studio uitvoering tot ons gebracht. Akoestische song. Aardig, maar niet meer. Soundcheck in Boulder USA 26-5-1993.

23.I Wanna Be Your Man. De song uit 1963 van lp ‘With The Beatles’. Toen door Ringo gezongen. Nu wat andere,stevigere uitvoering. Zover ik weet is de song nooit echt in de setlist van deze tour opgenomen, wel in een promotieoptreden en zoals deze uitvoering tijdens een soundcheck in Sydney op 23-3 1993.

24.A Fine Day. Soundcheck opname uit New York van 11-6-1993. Stevige rockcadans met veel electrisch gitaarwerk. Wel wat erg lang; meer dan zes minuten. Tot heden ook niet op een album in studio uitvoering uitgebracht. Tijdens deze toernees zijn erg veel songs tijdens een of andere soundcheck gespeeld en op vele niet legale uitgaven aangeboden. Meestal van erg goede geluidskwaliteit.

De cd duurt 77 minuten. De kwaliteit van de live uitvoeringen is prima voor elkaar. De samenstelling van de songs is en blijft wat merkwaardig. Prima om niet zoals de live 2 cd uit 1990 alle ‘zelfde’ songs weer op te nemen, maar songs die tijdens deze tour toch wel heel vaak werden uitgevoerd mis ik enigszins. B.v. de titelsong van het nieuwe album ‘Off The Ground’. Verder o.a. Another Day, Every Night, Ain’t No Sunshine'( de cover gezongen door Hamish Stuart met Paul op drums ) en ‘I Lost My Little Girl’; de song die Paul op 14 jarige leeftijd reeds had geschreven en met een leuke anekdote tijdens de shows aankondigde.

Het album verkocht niet goed. Pauls minst verkochte live-set tot dan toe. Zoals eerder gemeld kreeg de opvallende hoes de meeste aandacht. Het ‘Paul is Death verhaal’ werd ook weer nieuw leven ingeblazen met nieuwe verwijzingen etc. etc. Voor de beginnende fans is het zinnig om de live dvd uitgave te bekijken en te vergelijken. ( Zie ook BFNL bij dvd recensies )

Na de optredens van deze tour werd er heftig verder gewerkt aan het The Beatles “Anthology”gebeuren dat op stapel stond met zijn 6 cd en 5 dvd schijven.

Conclusie: Kwalitatief goede weergave van deze live concerten met in feite songs die op één na niet op het vorige live dubbel album uit 1990 stonden. Anderzijds jammer dat er dan ook weer een aantal songs ontbreken. Voor de McCartney verzamelaar een must om deze cd in zijn of haar collectie te hebben. M.n. de ‘akoestische set’ is voor mij op deze cd het hoogtepunt.

Ed van der Es
februari 2014