Paul McCartney schreef song op ‘Sgt. Pepper’ eigenlijk voor Sinatra

BFNL Nieuws

Vaak aangeduid als ‘The chairman of the board’ is Frank Sinatra ongetwijfeld een muzikaal beeldbepalend en vernieuwend persoon. De zanger/acteur verbaasde het publiek met zijn gelikte productie, gloedvolle zang en boeiende charme. Het was een recept voor succes waar Paul McCartney en The Beatles speciale aandacht aan zouden besteden.

Hoewel Sinatra veel meer gericht was op de uitvoering dan op de creatie van songs, slaagde hij er steeds in geweldige deuntjes te kiezen. Hij gaf de Fab Four zelfs ooit een groot compliment toen hij sprak over ‘Something’, de bijdrage van George Harrison aan Abbey Road en noemde het ‘een van de mooiste liefdesliedjes van de afgelopen 100 jaar.’ Tegen het einde van zijn carrière bracht Sinatra niet echt iets nieuws.

Bijna een decennium lang stonden The Beatles op het hoogtepunt van de popmuziek en ze lieten Sinatra daarmee lijken op een artiest uit een andere tijd. Toen Paul McCartney opgroeide in de modderige straten van het Liverpool uit de jaren vijftig en net aan zijn songwriting begon, droomde hij ervan om muziek te schrijven voor legendarische crooners als Frank Sinatra: “Destijds wilde ik niet per se een rock’ n ‘roller’ zijn”, vertelde Macca in ‘The Beatles Anthology’. Terugkijkend op de opname van het album ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, een van de meesterwerken van de band en het persoonlijk favoriete album van Paul McCartney, zei de bassist in ‘Anthology’: “Er is een enorm spectrum, van pop tot serieuze blues”, waarmee hij verwees naar het brede scala aan invloeden en thema’s die niet alleen door het werk van The Beatles lopen, maar ook door het werk van van Macca zelf. Als songwriter schreef Macca net zo makkelijk het hardrocknummer ‘Helter-Skelter’, als het ‘granny music’-nummer ‘Maxwell’s Silver Hammer’.

“Andere platen dan uitsluitend rock’n’roll waren voor mij ook belangrijk. Aan een Beatles-nummers als ‘Till There Was You’ is dat duidelijk te horen”. Er was echter één nummer dat McCartney speciaal had geschreven met Sinatra in gedachten. “Toen ik ‘When I’m 64’ schreef, dacht ik dat ik een nummer voor Sinatra aan het schrijven was”, zei hij. “Ik schreef dat nummer toen ik zestien was – het was eigenlijk een grap – en ik ben het nooit vergeten.” Acht jaar later haalde McCartney het nummer weer uit de stapel en nam het op voor het nieuwe Beatles-album. De versie die op de plaat te horen is, is bijna precies zoals McCartney het oorspronkelijk had bedoeld: “Ik schreef ‘When I’m 64’ vaag denkend dat het wel eens mooi zou passen in een muzikale komedie of zoiets”, zei hij. Voorafgaand aan de opname was Macca’s eigen vader net 64 geworden, waardoor veel mensen dachten dat het nummer daarom voor het album werd geselecteerd.

Ondanks dat hij achtergrondzang en gitaarspel aan het nummer had toegevoegd, was John Lennon nooit onder de indruk van het nummer. In plaats daarvan zei hij in 1980 tegen David Sheff van Playboy: ‘Ik zou echt nooit zo’n liedje schrijven. Er zijn een paar dingen die ik echt nooit zou doen en dit is er een van”.

Helaas zou Sinatra ‘When I’m 64’ nooit zingen. Wel nam hij indertijd een ander nummer van McCartney op: ‘Yesterday’ en dat is een coverversie die Paul tot zijn favorieten rekent.

(Bron: faroutmagzeine.com)
(Vert: Aad Kuling)