PAUL McCARTNEY SCHRIJFT ONTROEREND EERBETOON AAN LITTLE RICHARD

BFNL Nieuws

Paul McCartney zei op social media dat hij “alles wat hij weet” van Little Richard leerde, als eerbetoon aan de rocklegende. Richard, die al vroeg in hun carrière podia deelde met de Beatles en wiens liedjes de groep flink coverde, stierf 9 mei j.l. op 87-jarige leeftijd aan kanker.

“Van ‘Tutti Frutti’ tot ‘Long Tall Sally’ tot ‘Good Golly, Miss Molly’ tot ‘Lucille’, Little Richard kwam schreeuwend in mijn leven toen ik een tiener was”, schreef McCartney. “Ik heb veel te dankenmet wat ik doe aan Little Richard en zijn stijl en dat wist hij. Hij zei dan: ‘Ik heb Paul alles geleerd wat hij weet’. Ik moest toegeven dat hij gelijk had.”

De jonge Beatles traden met Richard op tijdens een show tijdens een van hun lange verblijven in de Star-Club in Hamburg, Duitsland, waar de groep het vak echt heeft geleerd.

“In de begintijd van de Beatles speelden we met Richard in Hamburg en leerden hem kennen”, schreef McCartney. “Hij liet ons in zijn kleedkamer rondhangen en we waren getuige van zijn pre-showrituelen. Met zijn hoofd onder een handdoek boven een kom dampend heet water, hief hij plotseling zijn hoofd op naar de spiegel en zei: ‘Ik kan er niets aan doen, want ik ben zo mooi’ en dat was hij.”

De Beatles coverden Richard-klassiekers als “Long Tall Sally”, “Lucille” en “Hey-Hey-Hey-Hey!” – bijna altijd gezongen door McCartney en hij bracht een eerbetoon aan de zanger in 1965 met ‘I’m’ Down’, waarvan men zou kunnen beweren dat het het beste Little Richard-nummer is dat Little Richard nooit heeft geschreven.

“Een geweldige man met een heerlijk gevoel voor humor en iemand die gemist zal worden door de rock-‘n-roll-community en nog vele anderen”, concludeerde McCartney. “Ik dank hem voor alles wat hij me heeft geleerd en de vriendelijkheid die hij heeft getoond door me zijn vriend te laten zijn. Vaarwel Richard en a-wop-bop-a-loo-bop.”

(Bron: variety.com)

(Vert: Ruby Van Den Bergh – Coenraads)