PAUL McCARTNEYS ONTWERPEN VOOR ZIJN ‘PSYCHEDELISCHE PIANO’ WORDEN GEVEILD

BFNL Nieuws

Schetsen en ontwerpen voor de psychedelische piano van Paul McCartney – in opdracht van hem ontworpen voor de ‘Magical Mystery Tour’ uit 1967 – worden geveild, twintig jaar nadat ze in een container zijn gevonden.

Bouwer Andy Clynes redde de afgedankte papieren toen hij in 1999 aan een project in Manchester werkte, daarna bewaarde hij ze op zijn zolder en vergat ze. Onlangs besloot hij ze te laten taxeren en de tekeningen zullen naar verwachting later deze maand voor £ 2000 op een veiling in Liverpool worden verkocht. De decoratie van de piano is ontworpen door kunstcollectief BEV en is geschilderd door Dudley Edwards (de E in BEV), die in 1967 een tijdje bij McCartney woonde. De piano werd oorspronkelijk gebruikt op ‘Magical Mystery Tour´, daarna heeft McCartney de piano vaker bespeeld, onder andere voor een optreden bij de Grammy Awards 2014.

Naast de piano-ontwerpen zal Omega Auctions later dit jaar ook andere papieren verkopen die Clynes in zijn bezit heeft en die zullen naar verwachting in totaal meer dan £ 10.000 opbrengen.”Ik heb ze uit de container gehaald”, vertelt Clynes over het vinden van de documenten. “De koffer barstte open toen hij erin werd gegooid. Het regende en ik raapte gewoon op wat ik kon. Ik kan me voorstellen dat er veel meer was, maar het was beschadigd.”

Veilingmeester Paul Fairweather voegt eraan toe: “Het is fantastisch dat zo’n belangrijk archief is hersteld. De ontwerpen van BEV bevatten het optimisme, de opwinding en de vrije geest van samenwerking die ervoor zorgen dat de late jaren zestig tot op de dag van vandaag in het populaire bewustzijn blijven bestaan.”
De piano-ontwerpen worden verkocht op een grotere veiling van Beatlesmemorabilia op 24 maart.

Lees hier meer.

(Bron: completemusicupdate.com)
(Vert: Ruby Van Den Bergh – Coenraads)