Peter Jackson maakt Beatlesdocumentaire over opname van album ‘Let It Be’.

BFNL Nieuws

De langverwachte Beatlesdocumentaire ‘The Beatles: Get Back’ van Peter Jackson verschijnt op 4 september in de bioscoop. Anders dan in de bekende ‘The Lord Of The Rings’-trilogie van de regisseur, zijn voor deze film geen miljoenen uitgegeven aan een cast van dure, wereldberoemde acteursvoor de film. De film is het resultaat van 55 uur – tot nu toe – ongezien studiomateriaal en vertelt het verhaal achter de opname van ‘Let It Be’, het laatste album van de band.

Het is bekend dat de opname van het album werd ontsierd door verdeeldheid en spanningen binnen de band, waarbij George Harrison het ooit omschreef als ‘het grootste dieptepunt aller tijden’, maar Oscarwinnende regisseur Jackson zei dat bij het bekijken van de beelden bleek dat het er bij het opnameproces niet zo vijandig aan toe ging als sommigen dachten. Volgens de BBC zei hij:

“Ik was opgelucht toen ik ontdekte dat de realiteit heel anders was dan de mythe. Natuurlijk zijn er momenten van drama, maar er is niets te merken van de onenigheid waarmee dit project al lang geassocieerd is. Het is niet alleen fascinerend om te zien hoe John, Paul, George en Ringo samenwerken en de hoe klassieke nummers helemaal vanuit het niets tot stand komen; het is ook grappig, opbeurend en verrassend intiem.”

Toen Jackson vorig jaar over de film sprak, beschreef de 58-jarige regisseur het als de ultieme ‘fly-on-the-wall’-ervaring. Hij zei: “De 55 uur aan nooit eerder vertoonde beelden en 140 uur aan audio die ons ter beschikking zijn gesteld, zorgen ervoor dat het lijkt of deze film ons als een tijdmachine terugvoert naar 1969. We mogen in de studio zitten kijken hoe deze vier vrienden samen geweldige muziek maken. Na het bekijken van alle beelden en beluisteren van de audio die Michael Lindsay-Hogg schoot, 18 maanden voordat ze uit elkaar gingen, bleek het gewoon een geweldige historische schatkamer.”

Vreemd genoeg is dit niet de eerste keer dat er een cross-over is tussen de band en ‘The Lord Of The Rings’. In de wilde jaren ’60 probeerden The Beatles de filmrechten van het verhaal te verwerven, waarbij John Lennon Gollum wilde spelen en Paul McCartney zich voordeed als Frodo, maar de auteur van de boeken, J.R.R. Tolkien, wilde hier niets van weten. Het kan zijn dat dit verhaal niet wordt geloofd, maar in een interview in 2002 in de Wellington Evening Post bevestigde Peter Jackson het zelf. Volgens de BBC zei hij:

“Het was iets waar John het initiatief in nam. J.R.R. Tolkien had op dat moment nog steeds de filmrechten, maar het idee dat The Beatles iets met het verhaal zouden doen stond hem niet aan. Dus ging hij er niet op in.”

Tja, dat had toch wel iets bijzonders kunnen opleveren. Misschien hadden ze een aantal van hun liedjes in de film kunnen verwerken. Paul ‘Frodo’ McCartney: “Help! I need somebody. Help! Not just everybody. I need Samwise Gamgee!” maar misschien had Tolkien wel gelijk.

(Bron: ladbible)

(Vert: Aad Kuling)