Please Please Me

BFNL BFNL Columns, My Head Is Filled With Things To Say

Please Please Me is de belangrijkste Beatles opname ooit. Zo, dat is eruit. Misschien niet een opname van het beste liedje, dat weet ik wel zeker eigenlijk, maar het was wel de belangrijkste. Veel Beatleskenners zullen het misschien met mij oneens zijn, maar so be it. Ik ben er van overtuigd dat het zo is. 

Veel Beatleskenners zullen het misschien met mij oneens zijn, maar so be it.

Jammer genoeg kunnen we de diepere gronden van Please Please Me’s geboorte niet meer uitdiepen. Daarvoor missen we de opnames. Maar de overleveringsverhalen zijn er nog wel, gelukkig maar. John Lennon wilde graag een Roy Orbison geïnspireerd liedje schrijven en hij was gecharmeerd van de dubbele betekenis van ‘please’. Twee ingrediënten die garant zouden staan voor een gedenkwaardige plaatopname.

Ze hadden al een hitje gescoord met Love Me Do, dus ze waren meer welkom in de studio dan tevoren. Maar ze hadden George Martin nog niet echt kunnen overtuigen van hun schrijverskunsten. Hij had ze daarom medegedeeld dat het liedje How Do You Do It hun tweede single zou worden, tot groot chagrijn van The Beatles.

Het liedje was eerder al plichtsgetrouw en onder protest opgenomen, waardoor de knulligheid en de lage motivatie ervoor vanaf droop. Nee, met dat liedje konden ze zich niet vertonen in Liverpool, het moest en zou een eigen song worden. Om ze tegemoet te komen besloot Martin ze uit te dagen. Hij zou het idee van How Do You Do It als tweede single skippen, mits ze met iets beter op de proppen konden komen. Zonder het te beseffen opende hij het slot van de grootste muzikale schatkist ooit.

Ze brachten Please Please Me aanvankelijk in als ballad, een waarschijnlijk niet al te beste keuze als alternatief voor How Do You Do It.

Hoe dat ooit heeft geklonken tijdens die sessies zullen we nooit weten, de opnames ervan zijn of nooit gemaakt of later gewist. Maar George Martin zag er voldoende in om ze met huiswerk naar huis te sturen, met als belangrijkste opdracht: schroef het tempo op.

Toen de song op 26 november 1962 opnieuw de studio in werd gebracht was het in één klap duidelijk: Please Please Me zou hun eerste nummer 1 hit worden. De Beatlesversie van How Do You Do It werd naar de eeuwigheid verwezen en de lange serie nummer-1 hits op rij was geopend.

Met Please Please Me lieten The Beatles voor het eerst hun tanden zien. Als een herdershond die met ontbloot gebit gevaarlijk gromt omdat zojuist z’n bot is afgepakt. En dat nog wel tegen de grote platenbaas George Martin. The Beatles hadden een plan en dat moest worden uitgevoerd. Dat ze hun zin kregen en vervolgens ook nog eens hun gelijk, betekende een enorme boost voor hun zelfvertrouwen en vastberadenheid om veel verder te komen.

Vanaf dat moment explodeerden hun talenten uit alle voegen en werden ze per opnamesessie beter en beter. George Martin realiseerde zich na Please Please Me dat hij goud in handen had, mits hij de jongens vrij baan gaf. In plaats van een dicterende producer werd hij een meewerkende producer waardoor de weg werd vrij gemaakt voor een ongekende ontwikkeling van de groep.

Als The Beatles hun kans op de eigen inbreng hadden verkloot, had de loopbaan van The Beatles er waarschijnlijk heel anders uitgezien. Please Please Me was hun eerste stap op weg naar volwassenheid, hun eerste stap buiten de deur, het loslaten van vaders en moeders hand. En George Martin gaf ze hun artistieke vrijheid, wat hij in zijn geval helemaal niet had hoeven doen. Het had niet beter kunnen uitpakken. Het was niet hun beste single, maar wel de meest bepalende voor hun loopbaan. Please Please Me is de belangrijkste Beatles opname ooit. Punt.

– Luc van Gaans –