Pleegden The Beatles plagiaat op Chuck Berry’s muziek?

BFNLNieuws

Iedere muzikant leent van anderen, The Beatles waren daarop geen uitzondering. Zij zouden dat aan iedereen meteen bekennen. Paul McCartney zei eens dat de band “net zoveel van anderen steelt, als anderen van hen.” Andere bands waren echter nooit zo succesvol als The Beatles.

Met andere woorden: wanneer je werkelijk een wettige claim kon maken tegen de Fab Four, had je een goede reden om een rechtszaak te beginnen. Zo werd George Harrison gepakt vanwege het ‘pikken’ van een andere song voor zijn solo-hit “My sweet lord”. Omdat die song één van Harrison’s nummer-1 hits was, moest hij voor dat pikken een schikking treffen van zes cijfers. In die tijd liep John Lennon ook tegen juridische problemen aan met betrekking tot een song van Chuck Berry. Daarbij ging het om Berry’s invloed op de song “Come together.”

Toen John dit nummer voor het eerst tijdens een repetitie speelde, vonden de anderen het al erg lijken op Berry’s “You can’t catch me.” Paul stelde voor om een unieke basloop toe te voegen en Lennon zocht uit hoe het zo kon worden aangepast, dat er geen rechtszaak zou volgen. Hij hield echter de zin “Here come old flat top” in de song, waardoor het voor de muziekuitgever van Berry makkelijk was om een rechtszaak aan te spannen. Advocaten van The Beatles stelden een schikking voor. Daarin werd afgesproken dat John een aantal covers van Berry’s songs zou uitbrengen en daarmee de rekening zou worden vereffend.

In een interview in Rolling Stone vertelde Lennon dat de manier waarop hij liedjes leerde (nl op gehoor) hem ertoe bracht deuntjes in zijn hoofd te houden. Pas wanneer hij een nieuw nummer op plaat zette en ernaar luisterde, besefte hij dat er een probleem zou kunnen komen.
En zo werd het dus een probleem met “Come together”, hoewel weinigen dat stelen of plagiëren zouden noemen. Het is meer een duidelijk geval van zware invloed. Lennon gaf ruiterlijk toe dat Berry hem beïnvloedde.

In andere gevallen ging het wel om daadwerkelijk kopiëren van muziek: Het eerste nummer van de eerste LP “Please please me” was “I saw her standing there.” Een nummer met een drijvende baslijn van Paul, die ook de zanger van het lied is. Paul gaf toe dat ook op dit nummer sprake was van een zware invloed van Berry. “Ik gebruikte de basrijf van ‘Talkin’ about you’ van Chuck Berry in die song,” zegt hij in een biografie. “Ik speelde precies dezelfde noten als hij en het bleek perfect bij ons nummer te passen.” Overigens lijkt de tekst van “I saw her standing there” ook nog eens op die van “Little queenie”

“Back in the USSR”, een andere melodie van McCartney, past in de categorie ‘direct eerbetoon’ aan de grote rockster. Over het algemeen pakten The Beatles maar kleine stukjes van Berry’s muziek, maar in de meeste gevallen kan je zeggen dat zij voor zijn invloed eerlijk uitkwamen.

(Bron: cheatsheet.com)

(Vert: Aad Kuing)