Psst… houd jij ook zo van Beatlescovers?

BFNL BFNL Columns, I look at the world

O nee, een Beatlescover op de radio! Waarom draaien ze dat? Wie maakt die covers?! Arrogant hoor, om zelf al die fantastische nummers te willen spelen én op te nemen. Wat is daar nou de toegevoegde waarde van? Niemand evenaart The Beatles – zelfs niet door hun eigen liedjes te spelen. Boehhh, Beatlescovers! – Laura, 13 jaar oud –

Zo dacht ik er ooit over. Maar dat was zo’n kwart eeuw geleden. Inmiddels ben ik iets ouder en veel wijzer (of was dat nou andersom?) en weet ik wel beter. Ik snap ze helemaal, die muzikanten die The Beatles coveren. Natuurlijk wil je The Beatles coveren! Er bestaat immers geen betere muziek. Deze nummers wil je spelen – allemaal en van voor naar achteren en weer terug en dan nog een keer.

Tenminste, dat zou ik doen als ik over ook maar enig muzikaal talent zou beschikken…

Singing songs for everyone…
Beatlescovers zijn fantastisch. Het moet geweldig zijn, om die nummers zélf te kunnen spelen en als luisteraar ben ik fan. Ik bedoel maar: hoe meer muziek van The Beatles, hoe beter. Stuur mij maar een avondje naar een coverband en ik zing mijzelf helemaal schor. Superleuk!

Een Beatlescover hoeft van mij niet eens meer een één-op-éénkopie van het origineel te zijn. Het is juist verrassend hoe sommige muzikanten hun eigen draai hebben gegeven aan een mij o zo geliefd nummer. Daar mag best een beetje meer waardering voor komen, dus hierbij presenteer ik…

*Tromgeroffel*

Zeven fantastische en verrassende Beatlescovers!

Girl door Jim Sturgess
Eerlijk gezegd verdienen alle Beatlesnummers uit de film Across The Universe een plekje in dit lijstje – ik vind het stuk voor stuk fenomenale vertolkingen. Girl springt er echter nog net een beetje bovenuit en geeft je, in deze cover – gezongen door hoofdrolspeler Jim Sturgess, echt kippenvel. Hier kan ik de hele dag naar luisteren.

Because door Vanessa Mae
Kom maar door met de klassieke muziek! Violiste Vanessa Mae speelt een versie van Because, om bij weg te dromen. Het Beatlesnummer zelf is natuurlijk al een knap staaltje muziek en deze vioolversie gaat eigenlijk hand in hand met het origineel. Nu wil ik een heel klassiek orkest dat Beatlesnummers speelt, lijkt mij geweldig!

Across The Universe door Rufus Wainwright, Sean Lennon en Moby
Wacht, daar staat wel een heel bekende naam tussen de uitvoerende artiesten! Dat Sean Lennon meezingt / meespeelt in deze versie, geeft de cover extra bonuspunten. Daarnaast betekent dit Beatlesnummer heel veel voor mij en is het één van mijn onbetwiste favorieten. Een goede cover weet mij dus zeker te raken.

Here Comes The Sun door Steve Harley
Zelfs als Here Comes The Sun op een totaal andere manier gezongen wordt, blijft het een fenomenaal nummer. Ik houd wel van een beetje eigenzinnige uitvoering en Steve Harley geeft hier duidelijk gehoor aan. Hier breekt de zon inderdaad van door.

A Hard Day’s Night door Peter Sellers
Hier moet je even voor gaan zitten. Je vindt het geweldig, of je haat het. Voor mij valt deze versie van Peter Sellers duidelijk in de eerste categorie en het is echt één van de beste hilarische Beatlescovers die er bestaan. Vind ik dan.

Julia door Yorick van Norden
Een cover van eigen bodem mag zeker niet in deze lijst ontbreken. Wie daar naar op zoek gaat, komt natuurlijk al snel bij Yorick van Norden uit. Deze cover van Julia is bovendien extra bijzonder, want hij is in het Nederlands. Je hebt hem vast al eens gehoord, maar hey, nog een keertje extra kan zeker geen kwaad!

Lucy In The Sky With Diamonds door Accordzéâm
Ben je klaar voor de uitsmijter van deze lijst? Dit is een wel heel bijzondere én dansbare uitvoering van Lucy In The Sky with Diamonds ,door balfolkband Accordzéâm (eigenlijk heet hun versie Lucy In the Sky With Coconuts, maar een kniesoor die daar op let). Mijn vriendin en ik dansen al jaren balfolk en hebben al regelmatig op deze gave cover mogen dansen.

Nu ben jij aan de beurt! Wat zijn jouw favoriete Beatlescovers?

– Laura Alblas –