Ringo 80 jaar vandaag!

BFNL BFNL Columns, Nieuws

Hij wordt vaak als de geluksvogel gezien. De minst getalenteerde Beatle. Ringo Starr. Een geluksvogel is hij inderdaad. Het feit dat hij de 80-jarige leeftijd bereikt heeft is uniek.

Al tijdens zijn jeugd werd gedacht dat hij niet oud zou worden. Op 6-jarige leeftijd zou hij ternauwernood een gescheurde blindedarm overleven en op 13-jarige leeftijd kreeg hij tuberculose. Zijn grootvader en klasgenoten gaven hem niet voor niets de naam Lazerus mee. Hij had ook weinig andere keuze. Zijn jeugd in een van de armste wijken van Liverpool, de Dingle, gaven hem niet de beste kaarten voor een glorieuze toekomst.

Ringo’s interesse in drummen ontstond in het ziekenhuis maar dankzij het drumstel dat zijn stiefvader voor hem kocht kon Ringo een muzikale carrière beginnen. Dat Ringo uiteindelijk de drummer van The Beatles zou worden was geen geluk. Als drummer van Rory Storm & the Hurricanes groeide Ringo uit tot een van beste muzikanten uit Liverpool. The Beatles keken tegen Ringo op, die iets ouder was en een eigen auto had (probably fell of the back of a showroom zou McCartney later grappen). Het was Ringo die de populairste Beatle in de Verenigde Staten was toen ze dat land begin 1964 veroverden. Zijn soloscenes in de film A Hard Day’s Night maakten zo veel indruk dat hij in hun tweede film Help! de hoofdrol kreeg.

Als drummer wordt Ringo door zijn vakgenoten inmiddels geroemd. Nee. Het was niet John Lennon die op de vraag of Ringo de beste drummer van de wereld was, antwoordde met “He wasn’t even the best drummer in The Beatles”. Die grap van een Engelse komiek in de jaren ’80 is een geheel eigen leven gaan leiden. Wie twijfelt over Ringo’s kwaliteiten moet nog maar eens naar zijn bijdragen op songs als Rain of A Day in the Life luisteren. Als takes afgebroken werden door een fout, dan was het zelden omdat Ringo de fout in ging. Ringo is maatvast als een metronoom. Niet alleen bij The Beatles. Ringo werd niet voor niets gevraagd voor het album John Lennon/Plastic Ono Band. Zijn strakke drumwerk bepaalt voor een groot deel het geluid van dat album.

De eerste jaren na het uiteenvallen van The Beatles scoorde Ringo een aantal top 10 singles met It Don’t Come Easy, Back off Boogaloo, Photograph en You’re Sixteen. Zijn derde soloalbum Ringo behoort tot de betere solo-albums van de vier Beatles. Ringo maakte een aantal succesvolle films. Ringo had het lef om een album vol standards te maken (I did it for me mum zou Ringo toelichten) ver voordat artiesten als Rod Stewart er een tweede carrière mee maakten. En een countryalbum.

Vanaf de tweede helft van de jaren ’70 kantelt de carrière van Ringo, mede onder invloed van de al genoemde drank en drugs. Toch volgt de rehabilitatie eind jaren ’80 als Ringo weer nuchter is. Hij richt de uiterst succesvolle All-Starrband op en maakt prima albums als Time Takes Time en Vertical Man.

Natuurlijk kan hij niet opboksen tegen het talent van de andere drie Beatles als zanger of componist. Maar dat doet niets af aan zijn talent als drummer of all-round artiest. Al dan niet samen met zijn vriend Jim Keltner wordt Ringo regelmatig door andere artiesten gevraagd als drummer. Door de andere drie Beatles. Maar ook door vele anderen. Hoewel hij op het album Stills van Stephen Stills credits krijgt als “English Richie” zijn zijn drumfills op As I come of Age zo herkenbaar dat zijn alias direct verraden is.

Wellicht is Ringo door zijn constante uitingen Peace and Love een beetje een parodie op zich zelf geworden. Maar het feit dat hij op zijn 80e nog steeds toert en platen maakt én er voor zijn leeftijd er nog verdomd goed uit ziet, dwingen een diep respect af. Ringo is vandaag 80 geworden. Een mijlpaal.

Lang leve Ringo!

Ron Bulters

Voorzitter Beatlesfanclub.nl