Ringo Starr grijpt op nieuw album terug naar The Beatles

BFNL Nieuws

De muzikant gaat terug in de tijd met behulp van Paul McCartney.

Ringo Starr, 79, heeft een nieuw studioalbum uitgebracht, What’s My Name, waaraan is meegewerkt door oude vrienden zoals bijvoorbeeld Paul McCartney, Dave Stewart en Starrs zwager Joe Walsh. Het is een beste selectie van een collectie liedjes waardoor je in beweging komt, van rockers als “Gotta Get Up to Get Down” tot het hoopvolle “Send Love Spread Peace” en “Money (That’s What I Want)”, de Motown-hit die in 1963 door The Beatles is gecoverd.

Het hoogtepunt is een ontroerende reprise van “Grow Old With Me” (*), een nog niet eerder uitgebracht nummer van de Bermuda Tapes-democollectie van John Lennon uit 1980, dat op dit nieuwe album wordt gezongen door Starr (geboren Richard Starkey) en McCartney. We spraken de muzikant over What’s My Name, het leven in zijn achtste decennium en zijn benoeming tot Sir Richard.

Hoe heb je deze gastartiesten op het album kunnen regelen?

Ik ben met deze plaat net zo begonnen als met alle platen: Ik heb tien vrienden opgebeld en dacht: We schrijven elk samen een nummer. Soms komen mensen gewoon langs en bellen ze aan. Als ik dan in de studio ben en ze kunnen spelen, dan staan ze op de plaat.

De titel is een retorische vraag. Is er iemand die niet weet wie Ringo is?

Nee, maar er gebeuren wel raardere dingen. John is in 1980 overleden. Ik liep in de jaren 90 door Walton Street in Londen, zegt er een jongen tegen me: “Hé John, hoe gaat-ie?” Soms weten ze alleen dat het een van ons is. Maar weten ze niet wie.

Vertel over “Grow Old With Me”, van de John Lennon-demo’s.

Jack Douglas, die een aantal van Johns platen heeft geproduceerd, vroeg me: “Heb je die cassette ooit gekregen?” Cassette! Zo lang gelegen was dat. Hij gaf me een kopie van Johns demo’s. Aan het begin van de cassette zegt John: “Dat klinkt alsof het fantastisch is voor Richard Starkey. Deze is geweldig voor jou, Ringo!” Het was 39 jaar sinds hij er niet meer was en ik had het nog nooit gehoord. Het was een van de laatste dingen die hij deed. Hij had alle andere nummers afgemaakt. Dit was een demo gebleven. Ik zei: “Ik ga het doen” en ik heb m’n best gedaan. Het is eigenlijk een behoorlijk emotioneel nummer.

Is het waar dat er nooit sprake is geweest van een echte reünie van The Beatles?

Nooit. We hebben meegespeeld op elkaars albums. We gingen nog steeds met elkaar om. Maar we zijn nooit meer een groep geweest. Eén keer werd ons iets van een triljoen dollars geboden om weer bij elkaar te komen. Het voorprogramma was een jongen die met een haai vocht. We zeiden: “Nee, ik dacht het niet.”

Waarom is er geen drumsolo op het album?

Ik vind het prettig om met de band te spelen. Gods zegen voor al die drummers die drumsolo’s doen. De enige drumplaten die ik ooit heb gekocht waren ‘Topsy I” en “Topsy II” van Cozy Cole (1958). Toen ik naar de rockplaten luisterde toen die uitkwamen, werd ik niet gegrepen door de drums. Ik werd gegrepen door de hele plaat. “… Ik heb sinds 1988 geen drugs of alcohol meer gehad. De dagen duren nu veel langer!” — Ringo Starr

Wat wil je kwijt over je nieuwe koffietafelboek, Another Day In The Life?

Ik heb foto’s van stopcontacten in de muur en het groentensapje dat ik elke avond drink. Je zit in een kleedkamer en neemt foto’s van alles wat je dan ziet. Het is een hobby, een gewoonte van me. Kijk naar die lepel. Die lepel ziet er ongelooflijk uit.

Hoe blijf je gezond?

Als volwassene was ik niet altijd gezond. Ik hield van alcohol en drugs, maar die tijd is voorbij. Ik begon te sporten en beter te eten. Ik ben sinds 1992 vegetariër. Dat komt grotendeels door Linda
McCartney. Zij zei: “Eet niks wat een gezicht heeft.” Dat heb ik me ter harte genomen en ik heb sinds 1988 geen drugs of alcohol meer gehad. De dagen duren nu veel langer!

Je werd in 2018 geridderd, 21 jaar na McCartney. Waarom is er zo’n groot tijdsverschil?

Dat moet je aan de koningin vragen. Na zo’n tijd had ik er helemaal niet meer op gerekend. Het wekt een nogal vreemde emotie op. Je komt uit Liverpool, van de onderste arbeidersklasse, je speelt bij een paar bandjes en een daarvan doet het behoorlijk goed en vervolgens kniel je in Buckingham Palace. Net iets uit een film.

(Bron: aarp.org)
(Vert: Liesbeth te Boekhorst)

(*) Grow Old With Me is in 1984 verschenen in een versie van John
Lennon zelf, op diens elpee Milk And Honey