Sarah helpt o.a. Ringo Starr aan de perfecte bekkens

Webmaster Nieuws

Als het om bekkens voor een drumstel gaat, heeft iedere drummer zijn/haar voorkeuren. Er is een expert op dat gebied, die de drummers van grote bands hierover adviezen geeft – onder wie Ringo Starr. De naam van deze adviseur: Sarah Hagan. Zij werkt bij de legendarische Zildjian bekkenfabriek, een van de oudste familiebedrijven in de Verenigde Staten. Zildjian werd opgericht in de 17e eeuw. De 37 jaar oude Hagan drumt zelf ook en is manager ‘Artist Relations’ bij de Avendis Zildjian Company Inc in Norwell, VS. Zij moet ervoor zorgen dat de Zildjian-bekkens veel op podia te zien zijn. Zij heeft contacten met 2500 artiesten over de hele wereld en sluit continu contracten af met nieuwe artiesten. Zij vertegenwoordigt haar bedrijf ook op muziekbeurzen, drumfestivals en shows. Het blad ‘Boston Globe’ sprak met Sarah:

“Ik heb mijn allereerste Zildjian-bekkens nog. Dat was een beginners-set, maar ik kan ze niet wegdoen. Een drumstel is niet compleet zonder bekkens, zij helpen het constante ritme aan te houden. Bekkens voegen kleur toe; je kunt er allerlei tonen uit krijgen”.

“Als beginnende drummer betekende de naam Zildjian indertijd veel voor mij. Het was mijn doel – en dat van mijn vrienden die drumden – om een set Zildjian-bekkens te hebben. Het logo is iconisch en de slagzin ‘The Only Serious Choice’ bleef maar in mijn oren hangen. Toen ik 10 jaar was begon ik met les op een snaredrum en speelde ik in een drumband; later in veel coverbands.”

“Ik groeide op vlakbij de fabriek en wilde er heel graag werken. Toen ik daar begon, wist ik heel veel over de producten (we hebben een catalogus met meer dan 600 verschillende items), maar ik wist niets over het productieproces. Bij Zildjian werken veel ervaren vaklieden die uit koper, tin en zilver de bekkens maken. Alle bekkens gaan tijdens het proces door 15 paar handen, want het is echt handwerk. In de fabriek is een deel bestemd als museum, met veel memorabilia zoals de drumstellen van Travis Barker, Ginger Baker en Buddy Rich. We hebben ook een ‘artiestenkluis’, waar wij duizenden bekkens in voorraad houden”.

“Ik probeer artiesten altijd te helpen. Of er nu een gebroken bekken moet worden vervangen of er een moet worden geleend. Of wanneer zij de studio in gaan voor opnamen en een speciaal geluid willen hebben. Ik zorg er ook voor dat ons product in TV-shows goed te zien is, zoals in de shows ‘Empire’ en ‘Nashville’.”

(Bron: bostonglobe.com)

(Vert: Aad Kuling)