Shell

BFNLBFNL Columns

Het is een van de meest gezochte Beatlesplaten: Help! En dan hebben we het specifiek over de persing uit 1979 waarop The Beatles voor het Shell-logo afgebeeld zijn. Een volstrekt uniek product want het is de eerste en enige keer dat The Beatles toestemming gaven om een albumhoes voor een commercieel bedrijf te laten wijzigen. Een album dat de platenzaken nooit zou bereiken want het album was een kado voor de medewerkers van de afdelingen marketing en supply van Shell, om ze te bedanken voor hun inzet bij de campagne “Shell helpt” die in 1977 gestart werd.

Volgens de officiële bronnen zijn er zo’n 2000 exemplaren van het Beatles album Help! Extra geperst. Daarbij staan de Beatles op de hoes afgebeeld voor een groot Shell-logo. Voor de goede orde: het betreft hier 2000 exemplaren van de hoes, want de in de hoes gestoken Help-Lp is op zich niet uniek. Het betreft de standaard-persing uit die tijd. Een deel van de platen – in ieder geval de helft, maar volgens sommigen het grootste deel, betrof de Nederlandse persing, de rest van de platen werd voor de Nederlandse markt in Zweden gedrukt. Het betreft dezelfde persing als die bijvoorbeeld te vinden is in de blauwe box met alle albums van The Beatles die rond die tijd werd uitgegeven (het vinyl zelf dus, de box bevat uiteraard de standaardhoes van Help!). Een deel van de Nederlandse persing van die box bevat eveneens de Zweedse persing.

Het label van een van de platen. In dit geval: de Zweedse persing

het Shell-album van The Beatles

het Shell-album van The Beatles

Hoewel er dus maar ongeveer 2000 Shellhoezen in omloop zijn, wordt het album opvallend vaak te koop aangeboden. Bijna wekelijks wordt een exemplaar via marktplaats aangeboden en op het moment van schrjven staan er ook meer dan 10 exemplaren op Discogs te koop.

Een van de redenen kan zijn dat er aanzienlijk meer exemplaren gedrukt zijn dan 2000. Maar de belangrijkste reden is dat een groot deel van de aangeboden platen vervalst is.

Een van de veel gestelde vragen is dan ook: hoe weet ik dat mijn exemplaar echt is?

Allereerst de plaat zelf. Die is te herkennen aan de matrixnummers in de uitloopgroef: (er zijn er meerdere: YEX 168-1, YEX 168//39455-1-Y en YEX 168-1 PCS 3071B voor de A-kanten, info is te vinden op Discogs.com. Platen met doorgekraste matrixnummers zijn zonder meer vervalsingen. Maar aangezien de persingen ook gebruikt werden voor reguliere albums is dit niet de enige aanwijzing.

is deze spierwit dan is er sprake van een vervalsing

Het belangrijkst is uiteraard de hoes. Vervalsingen zijn overwegend op dunner karton gedrukt dan de officiële versies. Maar de makkelijkste test is de kleur van de hoes: is deze spierwit dan is er sprake van een vervalsing. Na bijna 45 jaar zijn originele exemplaren inmiddels behoorlijk verkleurd/vergeeld, afhankelijk van de hoeveelheid licht waaraan ze blootgesteld zijn.

Online een exemplaar kopen levert dus de nodige risico’s met zich mee tenzij er sprake is van duidelijke foto’s. Ook de opmerking dat een familielid bij Shell werkte zegt weinig zonder bewijsmiddelen. Picture Discs zijn zonder meer vervalsingen.

een (vervalste) picture disc-versie, een origineel Shell-album en een herpersing van Help! uit deze eeuw.  Hoewel zelfs deze laatste versie al aan het verkleuren is, is deze aanzienlijk witter dan de Shell-versie

Overigens zou in 1986 nog een Nederlands bedrijf proberen een Beatlesalbum uit te brengen. Door 4 lipjes van speciale blikjes Heineken te sparen kon met bijbetaling het cassettebandje Only The Beatles gekocht worden. Een verzamelalbum met nota bene twee unieke stereomixen van This Boy en Yes it Is. Hoewel EMI ook voor dit product toestemming had gegeven, greep Apple na 17 dagen in en moest de cassette uit de handel worden genomen. Ook dit item is een collectors item geworden, maar gek genoeg is de waarde aanzienlijk lager dan het Shell-album.

– Ron Bulters –