SONY pakt na 30 jaar productie van vinyl weer op

Webmaster Nieuws

Vanwege de grote vraag naar vinylplaten perst SONY’s fabriek in Tokyo vanaf maart weer platen.

Drie decennia nadat de productie van vinylplaten werd gestopt, is SONY er in maart vanwege de enorme vraag weer mee gestart. Voor het realiseren van de enorme productie heeft Sony oudere technici in dienst moeten nemen.

De Japanse onderneming stopte met het persen van vinylplaten in 1989, toen de CD zijn intrede deed. In het midden van de jaren ’70 produceerde Japan jaarlijks bijna 200 miljoen platen. SONY werd ook een wereldspeler bij de ontwikkeling van de CD, maar die is inmiddels weer deels vervangen door downloads en music streaming. De comeback van vinyl komt niet alleen door de vraag van nostalgische oudere consumenten; ook jongere generaties kopen deze platen.

Er zijn geen mededelingen gedaan over de muzieksoort die op vinyl zal worden uitgebracht, maar verwacht wordt dat het zal gaan om oudere platen van Japanse artiesten en goedverkopende hedendaagse platen.

Op wereldschaal wordt dit jaar meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan vinylplaten, terwijl de omzet van CD’s en downloads nog steeds dalende is.

(Vert: Aad Kuling)