Sterrenstof – De Jeugd van Tegenwoordig; “A girl with kaleidoscope eyes”

BFNL BFNL Columns, van der Linde vertelt

Vanaf de geboorte van MTV en TMF keek ik veel videoclipjes. Sommige kwamen vaak langs en verveelden nooit, sommige kwamen na een tijdje m’n neus uit en sommige zag ik écht te weinig. Ik bleef té lang hangen op zo’n muziekzender, in de hoop ze tóch te zien. Eén ervan was het dansbare You’ve Got My Love (2001) van het oer-Hollandse Bastian; hoe eenvoudig kan het zijn om een man aan de buis te kluisteren!

De man achter Bastian – geboren in 1974 als Bas Bron – gebruikt meer alter ego’s dan David Bowie deed: Majoor Vlosshart, Dubbel B, Comtron, Seymour Bits, Gifted en Fatima Yamaha. Desondanks, is hij als zichzelf één van de drijvende krachten achter de Jeugd van Tegenwoordig. Bas produceerde ook hun derde album De lachende derde (2010), met daarop het hitje Sterrenstof.

Op 6 december 2020 volgde ik Top2000 Quiz van Mathijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis – inderdaad, zoals gewoonlijk smachtend naar leuke clips en wetenswaardigheden – en las in de bijschriften bij Sterrenstof dat naar Lucy In The Sky With Diamonds verwezen wordt:

Zelfs als ik naar boven kijk
Zelfs als ik ooit deadde ben
Dan weet je dat ik ergens ben
Dan ben ik alsnog, in de lucht als sterrenstof
Dan ben ik Loesoe in de sky met diamonds om m’n nek bitch
Diamonds om m’n nek
Loesoe in de sky met diamonds om m’n nek bitch
Diamonds om m’n nek

Lucy? Loesoe! Maar om haar nou als bitch te brandmerken? Hoe oud waren Julian Lennon en zij toen hij haar vereeuwigde? Vier of vijf? Da’s wel een erg jong bitchje…

Ik ben zelden in de stemming voor de Neder-rap van De Jeugd, maar dwong mezelf voor deze column om eens goed te luisteren. Ik hoor… euhm… lees in Sterrenstof over de twijfelachtige geneugten van cocaïne. Actueler en moderner dan Johns woordgebruik over LSD, dat wel, maar minder poëtisch. Metaforen en beeldend taalgebruik passen mij toch beter. Helaas verzucht mijn vriendin zo af en toe: “Zeg nou eens gewoon wat je bedoelt.”

Matthijs vertoonde in zijn quiz ook een bekend filmpje van Little Richard. Zijn afsluitende vraag daarbij was welke Britse band in 1964 een hit had met diens Long Tall Sally. Het bleef lang stil. “The Swinging Bluejeans?” probeerde iemand nog. Natuurlijk niet, die hadden toen een hit met Good Golly Miss Molly, inderdaad, ook van Little Richard. Ik schreeuwde mijn stem schor naar de tv, tevergeefs. Wie kent toch niet Pauls ongeëvenaarde vocale one-take in Long Tall Sally? Verbijsterend, je wil het keer op keer horen. Hoe eenvoudig kan het zijn om een man aan zijn luidsprekers te kluisteren!

– Peter van der Linde –

Belangrijkste bronnen: