verlengd : Tentoonstelling Beatlefoto’s in Schiedam

BFNL Evenementen, Nieuws

Beatlemania!

Ruim 80 gesigneerde limited edition prints van de Breatles en foto’s uit krantenarchieven van de Beatlemania in de sixties.

Beatlemania! verlengd tot en met 11 juli. Ruim 80 gesigneerde limited edition prints van de Beatles en foto’s uit krantenarchieven van de Beatlemania in de sixties. De Beatlemania! tentoonstelling in De Fotowerkplaats in Schiedam blijft geopend tot en met 11 juli. Komend weekend is slechts een deel te zien vanwege de Art Route Schiedam maar van 7 tot en met 11 juli is de bijzondere fototentoonstelling geopend van 13.00 tot 17.30 uur.

De (verkoop)tentoonstelling omvat een collectie met beelden die tussen 1961 en 1970 gemaakt zijn van The Fab Four. Naast opnamen van optredens van de Beatles en portretten die duidelijk maken waarom The Beatles een grote invloed hadden op de muziekwereld is een deel van de tentoonstelling ook gewijd aan de zogenaamde Beatlemania die gekenmerkt werd door gillende en flauwvallende meisjes.

Beatlemania  bevat foto’s van beroemde fotografen als Philip Townsend, Terry O’Neill, David Hurn en Baron Wolman en beelden uit de archieven van The Daily Mirror waarvan curator Peter de Raaf een honderdtal selecteerde die ook allemaal als print verkrijgbaar zijn. Een serie kleinformaat prints is tegen een speciale actieprijs verkrijgbaar.

Een tentoonstelling voor fotografieliefhebbers, muziekfanaten en historici.

Veel van de geselecteerde foto’s zijn historische documenten. Ze geven een beeld van de Beatle-gekte die vanaf 1963 over de hele wereld wervelde maar ook van de ontwikkeling die de vier jongens uit Liverpool doormaakten in een wereld die razendsnel veranderde. Voor muziekliefhebbers is het een feest der herkenning die de trip van vier jongens, die eerst recht-toe-recht-aan muziek maakten maar gaandeweg unieke songs creëerden, en onder invloed van LSD, de Maharishi en vrouwen vier verschillende stijliconen werden. De fotografen waarvan het werk gepresenteerd wordt zijn inmiddels de groten die de swinging sixties vastgelegd hebben, hetzij in de USA zoals Baron Wolman, de eerste chief photographer van Rolling Stone Magazine, hetzij in de UK zoals Philip Townsend en Robert Withaker. Fotoliefhebbers herkennen de kwaliteit van hun opnamen.

De invloed van The Beatles op tal van vlakken is onmiskenbaar, ook in de fotografie. Dat blijkt ondermeer uit de serie van 12 bijzondere geënsceneerde beelden die de Rotterdamse fotograaf Mark Janssen (nu werkend onder de naam Mark Engelen) maakte op basis van titels van Beatles-nummers. Zij hebben daarom ook een plaats gevonden in de tentoonstelling.

Naast de foto’s die in de tentoonstelling hangen is een aantal andere ook nog te zien in presentatiemappen en in limited edition boxes met boeken en prints. De boxes, losse prints en Beatlesboeken zijn te koop tijdens de tentoonstelling.

Overige info

Rond de tentoonstelling worden diverse evenementen gepland hoewel de ontwikkelingen rond de Covid-;pandemie nog voor aanpassingen kunnen zorgen. Op www,defotowerkplaats.org en op social media zullen de events gemeld worden. In ieder geval staat  een officieuze openingsmiddag op de agenda voor zondagmiddag 30 mei. Op die middag zullen Dave en Dave Jaren-60-plaatjes draaien.

Beatlemania! is de vijfde tentoonstelling die V!P’s International Art Galleries en Music Inspired Art samengesteld hebben voor De Fotowerkplaats in Schiedam.

Openingstijden

De Fotowerkplaats is geopend op donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.30 u.

De entreeprijs voor de tentoonstelling bedraagt € 4,50. Kaarten kunnen besteld worden via Eventbrite (zie www.defotowerkplaats.org en www.facebook.com/MusicInspiredArt). Gedurende de periode van covid-restricties worden iedere openingsdag drie shifts aangehouden waarvoor bezoekers kunnen reserveren en tickets kunnen kopen. De tijden van de shifts: 13.00 u – 14.30 u; 14.30 u – 16.00 u en 16.00 u – 17.30 u. Deze shifts worden in ieder geval tot en met 30 mei aangeehouden. Meer info: musicinspiredart@gmail.com. We verwachten in juni een ruimer openingsbeleid te kunnen voeren.

Over De Fotowerkplaats

De Fotowerkplaats is een ontmoetingsplaats voor fotografen en liefhebbers van fotografie. Naast tentoonstellingen verzorgen de partners er cursussen, lezingen en maken zij prints en verzorgen beeldbewerking voor professionele fotografen en serieuze amateurs. Eerder organiseerden Music Inspired Art en V!P’s International Art Galleries in De Fotowerkplaats de spraakmakende fototentoonstellingen De Club van 27, Jimi Hendrix – 50 Years in Heaven en Zwerfstenen – The Rolling Stones Collection..

Zie: www.defotowerkplaats.org