The Beatles op het witte doek: de Fab Four verbeeld in de bioscoop

BFNL Nieuws

Van daverende successen tot dolkomische dieptes.. Iedereen kent The Beatles toch, niet? Die vier jongens uit Liverpool, de meest succesvolle en invloedrijkste band ooit, die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de beste muziek in de geschiedenis. Ze zijn ook verantwoordelijk voor een schat aan films geïnspireerd op hun carrière, van ontroerend en bezielend tot ronduit eigenaardig. Bijna net zo eigenaardig als het verhaal over de pogingen in de jaren 60 van de band om de filmrechten te verkrijgen van het epische verhaal Lord Of The Rings van J.R.R. Tolkien, waarin ze de hoofdrol wilden spelen. Jammer genoeg weigerde Tolkien, maar nu, meer dan 50 jaar later, is er een Beatles/Lord Of The Rings-connectie. De gerenommeerde regisseur van Lord Of The Rings, Peter Jackson, gaat een gloednieuwe Beatles-film regisseren, gebaseerd op 55 uur nog nooit eerder vertoonde studio-opnames uit 1969 van hun laatste album Let It Be. Dit is het nieuwste filmhoofdstuk van het Beatles-verhaal. Hieronder vijf van de meest opmerkelijke films die eerder zijn uitgebracht.

Backbeat (1994)
Hoofdthema van veel Beatles-film is de focus op hun beginjaren in Hamburg waar ze hard aan hun carrière werkten. Backbeat is misschien wel het meest populair omdat het zich richt op de ‘vijfde Beatle’ Stuart Sutcliffe, de oorspronkelijke basgitarist van de band.

Sutcliffe’s stormachtige relatie met John Lennon geeft de film een boeiende invalshoek, en de optredens in de film van de band met de rock-‘n-roll-nummers van hun begintijd zijn bijzonder opzwepend.

Luister op het soundtrackalbum naar nummers als ‘Rock & Roll Music’ en ‘Twist & Shout’ door een all-starsupergroep van rocksterren uit de jaren 90 zoals Dave Grohl van Nirvana, Thurston Moore van Sonic Youth, Geg Dulli van The Afghan Whigs, Dave Pirner van Soul Asylum, Don Fleming van Gumball en Mike Mills van REM.

The Rutles: All You Need Is Cash (1978)
Hoe groots de Beatles ook waren, ze ontkwamen er niet aan geparodieerd te worden, en niemand deed dat beter dan The Rutles De film van Eric Idle en Neil Innes weerspiegelt hoe de Fab Four hun roem vergaarden door speelse grapjes te maken over de band maar tegelijkertijd eer bewijzen aan hun talent.

Met een overvloed aan cameo’s door de groten uit de Britse komedie en rockiconen zoals Mick Jagger, Paul Simon en een zekere George Harrison is dit de gouden standaard voor pop-mockdocumentaires.

Nowhere Boy (2009)
Dit is een Beatles-film die echt goed is. Niet alleen wat muziek betreft; de film heeft zelfs Oscar-nominaties gekregen.

Van alle Beatles is John Lennon de meest complexe en fascinerende, en daarom ook vaak het middelpunt van Beatles-films. Deze gaat terug naar zijn kindertijd, met bijzondere aandacht voor zijn relatie met zijn moeder Julia en hoe zijn tienerband The Quarrymen zich ontwikkelde tot de Beatles.

De film is ingetogen en ontroerend, en schildert een pittoresk en speels beeld van een zich ontwikkelend land dat de Tweede Wereldoorlog achter zich laat met bezielde jongeren zoals Lennon die op weg zijn naar volwassenheid.

Across The Universe (2007)
In tegenstelling tot films zoals Nowhere Boy is AcrossThe Universe een overdadige en exorbitante film. Het is een soort Broadway-musical met alle hits, en is visueel aantrekkelijk, maar het ontbreekt aan inhoud. Maar het past wel bij de pompeusheid uit de latere tijd van de Beatles.

Sgt.Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1978)
Bijna iedereen is vergeten dat The Bee Gees op het hoogtepunt van hun meesterlijke fase na Saturday Night Fever dit wanproduct maakten.

Deze overdreven rockopera is verreweg de meest vreemde Beatles-film. Robert Stigwood, manager van de gebroeders Gibb, produceerde de film, en de Bee Gees hadden samen met Peter Framptoon de hoofdrol in een van de grootste musical-floppen ooit.

De Bee Gees zijn van zichzelf al niet echt grappig en spelen bijzonder houterig, maar de film is een soort cult-klassieker geworden, een status die perfect past bij een van de grootste fiasco’s uit de geschiedenis van de rockmuziek.

(Bron: clashmusic.com)

(Vert: Liesbeth te Boekhorst)