Toen Jimi Hendrix in recordtijd ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ van de Beatles coverde

BFNL Nieuws

Jimi Hendrix was altijd open over zijn bewondering voor de Beatles, en in 1967 ging hij daarin nog een stapje verder.

Op de avond van 4 juni 1967 stapte Hendrix het podium op voor zijn act in het Saville Theatre in Londen. Alhoewel hij wist dat zowel Paul McCartney als George Harrison aanwezig was, besloot Hendrix zijn show te beginnen met zijn uitvoering van het titelnummer van Sgt. Pepper.

Daar waar het al van behoorlijk veel lef getuigde om je eigen show te beginnen met een cover, was de grootste verrassing het feit dat de Beatles het nummer slechts drie dagen eerder hadden uitgebracht. De plaat was op donderdag verkrijgbaar, en op zondag had Hendrix het nummer al geleerd en trad hij er live mee op.

“Jimi was een lieverd, een erg aardige jongen. Ik weet nog hoe hij opende op een zondagavond, op 4 juni 1967”, vertelde McCartney ooit. “Brian Epstein huurde het normaalgesproken af op zondagen wanneer het donker was. Jimi begon, de gordijnen gingen uiteen en hij kwam oplopen terwijl hij ‘Sgt. Pepper’, speelde, en dat was pas de donderdag ervoor uitgebracht, dus dat was een ultiem compliment.”

Macca voegde toe: “Het is nog steeds een schitterende herinnering voor me omdat ik hem zo bewonderde, hij was zo talentvol. Je moet je indenken dat dat album zoveel voor hem betekende dat hij het op zondagavond speelde, drie dagen nadat het was uitgebracht. Hij moet het zo goed hebben gevonden, want normaalgesproken repeteer je een dag en dan vraag je je af wanneer je het gaat spelen, maar hij opende ermee.

Dat zou iedereen toch als een enorm compliment beschouwen. Voor mij is het een van de grootste eerbewijzen uit mijn carrière. Ik bedoel, hij zou het niet hebben gezien als eerbewijs, ik weet zeker dat hij het andersom zag, maar voor mij was het een enorme opsteker.”

(Bron: faroutmagazine.co.uk)

(Vert: Liesbeth te Boekhorst)