Toen Paul McCartney Vladimir Poetin ontmoette

BFNLNieuws

De Russen mochten niet naar de Beatles luisteren op het Rode Plein in de tachtiger jaren. Vladimir Poetin verklaarde dat vroeger veel mensen naar de Beatles luisterden in de Sovjet Unie, ondanks de afkeuring van de autoriteiten. Het is een feit dat Poetin zelf een grote Beatlefan is. Dat is de kracht van muziek en het vermogen om iedereen op één lijn te krijgen. Wanneer we aan Poetin denken als de man die gewoon van de Beatles houdt, wordt hij direct een beetje menselijker, dan is hij niet meer de anti-humanist, de autoritaire leider en ex-KGB-agent. Dit is een bewijs van de universele taal van muziek.

In 2003 was Poetin deels verantwoordelijk voor de komst van Paul McCartney naar het land om op te treden op het Rode Plein, wat een mijlpaal markeerde als de eerste Beatle die dat deed. In de trant van de kracht en universaliteit van muziek zei de Russische muzikant Sasha Lipnitsky dat de Beatles het eerste gat in het ijzeren gordijn sloegen.

In de Sovjet Unie, toen Westerse muziek verboden was en muziek, in het algemeen, zwaar gereguleerd werd, deden de Russen er alles aan om platen te bemachtigen die heel handig op x-ray gekopieerd werden.

Het is goed voorstelbaar hoe het moet zijn geweest wanneer je getuige was toen Macca het gedenkwaardige concert speelde op het Rode Plein. Hij zette ‘Back In The USSR’ in voor 20-duizend mensen. Macca schreef het nummer in 1968, het was gebaseerd op ‘Back In The USA’ van Chuck Berry.

Zo serieus als McCartney zijn allereerste optreden in Moskou nam meteen show vol liefde voor iedereen, los van ras, etniciteit of nationaliteit was ‘Back In The USSR’ toch een beetje een parodie op de Chuck Berry-song. “Ik vond het idee van meisjes uit Georgië gewoon leuk en om over plaatsen als de Oekraïne te praten alsof het California was, snap je? Het was ook om een handreiking te doen, daar ben ik me nog steeds van bewust. Want ze vinden ons lek daar (in Rusland) ondanks dat de heren in het Kremlin er anders over denken”, vertelde Macca over het nummer.

Toen McCartney Poetin in Rusland ontmoette in een TV-uitzending vroeg Macca de gevreesde president: “Toen jij opgroeide, luisterde je toen naar de Beatles?” Waarop Poetin antwoordde: “De muziek was erg populair, als een frisse wind, een raam naar een andere wereld.” Poetins antwoord was gemeend, het schetste de grote verschillen tussen het Rusland van Poetin en de Sovjet Unie voor de val van de muur.

McCartney vroeg ook of de Beatles verboden waren in de Sovjet Unie. Poetin antwoordde “Het was niet verboden, maar er mochten geen mensen optreden op het Rode Plein vóór 1980. Er werd in heel de Sovjet Unie naar de Beatles geluisterd ondanks het afkeuren door de regering.” Zelfs in 2003, na het bezoek van McCartney, hadden 100 Russische staatsafgevaardigden geprotesteerd tegen het bezoek van Macca.

McCartneys set-lijst voor zijn optreden op het Rode Plein bestond hoofdzakelijk uit Beatlesnummers, inclusief oude nummers zoals ‘I Saw Her Standing There’, ‘We Can Work It Out’ en ‘Can’t Buy Me Love’. Hij speelde ook wat latere Beatlesnummers met hier en daar ook wat Wings-tunes.

Je kunt nu hierboven kijken naar Paul McCartneys vertolking van ‘Back In The USSR’ op het Rode Plein.

(Bron: farboutmagazine.co.uk)
(Vert: Trix van Twist)