TOP12 DIE NOOIT TOP12 WERD (4)

BFNL Nieuws

De deadline is verstreken voor het inzenden van mooie, ontroerende, relevante, originele Beatles-covers, om uiteindelijke te komen tot een Top12. Wij danken de inzenders voor hun gepassioneerde keuzes en uiteindelijk zijn dat er nog heel wat geworden. Maar de verscheidenheid aan nummers en ook uitvoeringen is zó groot dat de jury, bestaand uit Ramón Dorenbos, Ron Bulters en Jan van Galen, er onmogelijk een serieus te nemen Top12 uit kunnen of zelf mogen destilleren. Zo’n beetje alle Beatles-klassiekers komen in welk jasje dan ook voorbij, maar ook covers van minder succesvolle Fab4- nummers worden geprezen. Er is zoveel uniek materiaal bijeengebracht dat Ron Bulters de komende maanden iedere week twee van die covers gaat recenseren. Daarbij blijven de namen van de inzenders en de YouTube-links niet onvermeld. Blijf het volgen. Veel plezier. Wekelijks twee recensies van ingezonden Beatles-covers.

Norwegian Wood- Marike Jager, Bertolf, JB Meijers en Joël Bons

Trieneke Olgers: “Ik ben hier echt al heel lang van onder de indruk!”.

Gelukkig is er tussen alle internationale keuzes ook ruimte voor een Nederlandse keuze. Beide uitvoerenden kwamen begin deze eeuw op, maar waar Bertolf Lentink zijn muzikale talent aan het conservatorium bijschaafde, leerde Jager gitaar spelen toen ze al backpackend door de wereld trok.

Een goede cover wordt gekenmerkt door een geheel eigen interpretatie en deze versie van Norwegian Wood is daarop geen uitzondering. Hoorden we op het origineel van The Beatles voor het eerst een sitar in de popmuziek, in deze versie is het instrument door een prachtige dobro. Lennon schreef het nummer tijdens een skivakantie in de Zwitserse Alpen over een affaire. Lennon liet zich hevig beïnvloeden door Bob Dylan, die op zijn beurt Norwegian Wood weer als uitgangspunt nam voor zijn eigen song Fourth Time Around!

Across The Universe – Rufus Wainwright

Sebastiaan Bruin

De familie Wainwright is een van de meest talentvolle families. Niet alleen de vader van Rufus (Loudon Wainwright III) als zijn moeder Kate McGarricle (met haar zus Anne) waren uiterst succesvol, maar ook zijn oudere zus Martha. Rufus is een van de meest eigenzinnige artiesten van deze tijd. Zijn cover van Across the Universe vinden we op de soundtrack van de film I am Sam waarin Sean Penn een schitterende rol vertolkt en waarvan alle muziek in de film bestaat uit Beatles covers.

Across the Universe kent een groot aantal covers, waarvan de bekendste wellicht die van David Bowie. Dat had zeker te maken met het feit dat John Lennon er zelf akoestische gitaar op speelde. Toch is het de Beatlesversie die nog steeds het grootste publiek kent. Niet alleen op aarde, want de NASA schoot het nummer in 2008 de ruimte in. Hoewel het nummer door Lennon gecomponeerd is, is het nummer uiteraard toegeschreven aan Lennon & McCartney, zodat Yoko Ono toestemming aan McCartney moest vragen voor deze actie. “Send my love to the Aliens” schijnt Paul droog opgemerkt te hebben.

Volgende week weer twee recensies