TOP12 DIE NOOIT TOP12 WERD (5)

BFNL Nieuws

De deadline is verstreken voor het inzenden van mooie, ontroerende, relevante, originele Beatles-covers, om uiteindelijke te komen tot een Top12. Wij danken de inzenders voor hun gepassioneerde keuzes en uiteindelijk zijn dat er nog heel wat geworden. Maar de verscheidenheid aan nummers en ook uitvoeringen is zó groot dat de jury, bestaand uit Ramón Dorenbos, Ron Bulters en Jan van Galen, er onmogelijk een serieus te nemen Top12 uit kunnen of zelf mogen destilleren. Zo’n beetje alle Beatles-klassiekers komen in welk jasje dan ook voorbij, maar ook covers van minder succesvolle Fab4- nummers worden geprezen. Er is zoveel uniek materiaal bijeengebracht dat Ron Bulters de komende maanden iedere week twee van die covers gaat recenseren. Daarbij blijven de namen van de inzenders en de YouTube-links niet onvermeld. Blijf het volgen. Veel plezier. Wekelijks twee recensies van ingezonden Beatles-covers.

The Inner Light – Dhani Harrison

Hans de Kruis : “Als er iemand dit nummer mag coveren, dan is het Dhani.“

Het is dat Lennon en McCartney vier woorden meezingen op het origineel van The Inner Light, anders had The Inner Light net zo goed als een solo-song van George de boeken in kunnen gaan. Hij nam de muzikale begeleiding op tijdens de opnames in India voor de soundtrack voor de film Wonderwall, met een aantal Indiase muzikanten. Met The Inner Light kreeg Harrison zijn eerste Beatles-single, zij het slechts de B-kant. Dat het nummer een aantal keer gecoverd is, bewijst hoe universeel de songs van George zijn. En zoon Dhani, zelf qua uiterlijk een coverversie van George Harrison bewijst dat je de essentie van het nummer kan vangen door het alleen begeleid door een klankschaal, te zingen.

I call your name – Mamas & Papas

Michiel Tjepkema

Mama Cass Elliot drukte een enorm stempel op de popmuziek door de heren Crosby, Stills en Nash aan elkaar te verbinden. Die op hun beurt auditie deden voor het Apple-label…… en afgewezen werden.

Hoewel de meeste songs van The Mamas & the Papas door bandlid John Phillips werden geschreven, coverden ze I Call Your Name. Dat idee zal ongetwijfeld afgekomen zijn van Cass Elliot, die er geen geheim van maakte een groot zwak voor Lennon te hebben. Wie daaraan twijfelt moet eens goed luisteren hoe zij het woord “John” tijdens de solo bijna erotisch fluistert. Tijdens het Monterey Popfestival noemt ze Lennon zelfs haar “ex-amour”. Naar verluidt was de eerste ontmoeting tussen Cass en John legendarisch. Lennon toog naar de suite waar Cass lag te slapen en maakte haar wakker door “Cass, I love you” in haar oor te fluisteren.

Volgende week weer twee recensies.