TOP12 DIE NOOIT TOP12 WERD (6)

BFNL Nieuws

De deadline is verstreken voor het inzenden van mooie, ontroerende, relevante, originele Beatles-covers, om uiteindelijke te komen tot een Top12. Wij danken de inzenders voor hun gepassioneerde keuzes en uiteindelijk zijn dat er nog heel wat geworden. Maar de verscheidenheid aan nummers en ook uitvoeringen is zó groot dat de jury, bestaand uit Ramón Dorenbos, Ron Bulters en Jan van Galen, er onmogelijk een serieus te nemen Top12 uit kunnen of zelf mogen destilleren. Zo’n beetje alle Beatles-klassiekers komen in welk jasje dan ook voorbij, maar ook covers van minder succesvolle Fab4- nummers worden geprezen. Er is zoveel uniek materiaal bijeengebracht dat Ron Bulters de komende maanden iedere week twee van die covers gaat recenseren. Daarbij blijven de namen van de inzenders en de YouTube-links niet onvermeld. Blijf het volgen. Veel plezier. Wekelijks twee recensies van ingezonden Beatles-covers.

You’ve Got to Hide Your Love Away – Eddie Vedder

Diane Wien: “Raakt je in je ziel, zijn stem”.

De film I Am Sam is blijkbaar, maar terecht, een inspiratiebron voor onze lezers want ook Eddie Vedder’s cover komt van de soundtrack van deze film. De frontman van Pearl Jam, liet het niet bij deze cover, want hij heeft er veel meer op zijn naam staan. Voor You’ve Got To Hide Your Love Away liet Lennon zich inspireren door de folksongs van Bob Dylan. Opmerkelijk, want waar The Beatles van electrisch naar folk gaan, gaat Dylan in dat jaar juist van folk naar electrisch. Het nummer was het eerste nummer (afgezien van de drums van Andy White op Love Me Do dan) waarop een gastmuzikant te horen is: Johnnie Scott speelt op de dwarsfluit. Of het nummer nu daadwerkelijk over de homoseksualiteit van Brian Epstein gaat blijft de vraag. Lennon liet zich er nooit over uit. Het zou dus net zo goed over Lennon’s vele slippertjes kunnen gaan. Lennon zette mensen sowieso graag op een dwaalspoor. Zo zingt hij in dit nummer “Feeling two foot small” waar hij eigenlijk Feeling two foot tall” had bedoeld. Jeugdvriend Pete Shotton vroeg hem de verspreking zo te laten.

Mother Nature’s Son – John Denver

Albert Engels: “Altijd gedacht dat Mother Nature’s Son van John Denver was. Geweldige songwriter en geweldige uitvoering van deze country zanger”.

John Denver had inderdaad een song als Mother Nature’s Son kunnen schrijven aangezien John Denver regelmatig de natuur als inspiratie nam voor zijn songs en bekend stond om zijn milieuactivisme. Maar het was Paul McCartney die naar eigen zeggen het nummer schreef in de tuin van zijn vader, hoewel de inspiratie voor het nummer gevonden moet worden in de lezingen van de Maharishi in India. Lennon zou ook daardoor geïnspireerd worden om Child of Nature, dat later Jealous Guy werd, te schrijven. Lennon vond het sowieso maar niets dat McCartney het nummer zonder hem had opgenomen. Toen Lennon, die elders aan Yer Blues werkte, tijdens de opnamen van de blazers bij de McCartney sessie binnenliep was volgens de technicus Ken Scott “de stemming met een mes te snijden”.

Volgende week weer twee recensies.