VAN WELKE BEATLESALBUM ZIJN DE MEESTE EXEMPLAREN VERKOCHT?

BFNL Nieuws

Terwijl getalenteerde bands soms niet het succes krijgen dat zij verdienen, hebben the Beatles dat probleem nooit gehad. Zelfs voordat de Fab Four in 1964 in Amerika aankwamen, was hun populariteit in het westen al verzekerd. Ondertussen haalden ze al verkooprecords vanaf de eerste release.

Of je nu kijkt naar singles die nummer 1 werden (20) of recordverkopen aller tijden (183 miljoen): er is geen artiest die kan tippen aan the Beatles (zelfs Elvis niet). Vooruit kijken is het onwaarschijnlijk dat de Fab Four ooit van deze plek verstoten zullen worden.

Er zijn twee redenen waarom ze nooit meer ingehaald zullen worden.
Ten eerste: de band staat 35 miljoen platen voor op de nummer 2 (Garth Brooks). Ten tweede: The Beatles blijven zelfs 50 jaar nadat ze uit elkaar gegaan zijn onwaarschijnlijk veel platen verkopen. De band heeft echter slechts één record in de top 10 van verkopen aller tijden. Daarin staan ze op nummer 4 na Thriller, Hotel California, en The Greatest Hits van the Eagles.

‘The White Album’ is bij uitstek het best verkopende Beatlesalbum met 24 miljoen exemplaren. Sinds ‘greatest hits’ albums niet meer meetellen als studioalbums, hebben the Beatles technisch gezien een nummer 3 plaats op de lijst van best verkopende albums in de geschiedenis. Hoewel het officieel ‘The Beates’ heet, kennen we het allemaal als ‘The White Album’. Er zijn sinds de release in 1968 24 miljoen exemplaren van verkocht.

Dat totaal geldt als 24x Platina, en dat aantal werd afgelopen week, op 21 februari, bereikt. (zoals we hierboven al meldden, blijven albums van the Beatles enorm goed verkocht worden, zelfs in 2019 nog).

Het White Album is een dubbel-elpee met klassiekers zoals “Helter Skelter”, “While My Guitar Gently Weeps” en “Sexy Sadie”, naast nog 30 andere nummers op de vier zijden. De enige andere Beatles records in de top 30 aller tijden tellen niet als studioalbums. De compilaties ‘The Beatles 1967-1970’ (17 miljoen) en ‘The Beatles 1962-1966’ (15 miljoen) komen daarmee respectievelijk op de 18e en 28e plaats terecht.

Om andere goed verkopende Beatlesalbums te vinden in de lijst, moet je naar beneden scrollen, voorbij albums van Meat Loaf, Shania Twain en Kenny G, welke allen de 12 miljoen verkopen haalden.

‘Abbey Road’ en ‘Sgt. Pepper’s’ maken de top 3 van the Beatles compleet.

Op de tweede plaats van de lijst van the Beatles staat Abbey Road met 12 miljoen exemplaren. Dit is een album dat vaak ook favoriet is ij de fans, met tracks als ‘Something’, ‘Come Together’ en ‘Oh! Darling’.

Verder naar beneden op de lijst vind je ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ met 11 miljoen verkochte exemplaren (niet zoveel als de soundtrack van Dirty Dancing, maar het kan ermee door).
Op dit album vinden we klassiekers als ‘When I’m Sixty-Four’ en ‘Lucy in the Sky with Diamonds’.

Deze drie albums zijn de enige studioalbums van the Beatles die een ‘Diamond’ notering kregen, omdat ze de 10 miljoen verkochte exemplaren haalden. Dit zijn uiteraard alleen maar cijfers. Het best verkochte album van Led Zeppelin (Led Zeppelin IV), kwam nooit bovenaan de lijst maar er werden wel 23 miljoen exemplaren van verkocht. Hoge verkoopcijfers door de decennia heen kunnen leiden tot opmerkelijke verkoopcijfers. The Beatles weten dat beter dan wie dan ook.

(Bron: cheatsheet.com)

(Vert.: Ruby Van Den Bergh-Coenraads)