Vegetarisch kookboek van de McCartneys uitgebracht.

BFNLNieuws

Paul McCartney haalt herinneringen op aan het samen koken met Linda en zegt dat hij “heel graag de uien sneed, ik vond het een leuk idee om Linda de tranen te besparen.” De 79-jarige Paul en zijn vrouw Linda waren allebei voor het grootste deel van hun 29-jarige huwelijk vegetariër en hij is nog steeds een hartstochtelijk voorstander van vegetarisme. Samen met dochters Mary en Stella heeft hij nu een kookboek geschreven – ‘Linda McCartneys Family Kitchen’ genaamd – met bijgewerkte versies van Linda’s vegetarische recepten, plus de gerechten die de familie McCartney nu thuis eet.

Linda, die in 1998 op 56-jarige leeftijd stierf aan borstkanker, was een gevierde fotograaf die in 1967 werd uitgeroepen tot Amerikaanse vrouwelijke fotograaf van het jaar. Een jaar later werd ze de eerste vrouwelijke fotograaf van wie het werk – een foto van Eric Clapton – op de omslag van het tijdschrift Rolling Stone te zien was. Paul herinnerde zich hoe ze vroeger samen kookten en zei:

“We waren heel close en ik stond vaak naast haar in de keuken. Dan zei ik: ‘Is er iets wat je wilt dat ik doe?’ En één van de dingen die ik niet erg vond om te doen, was uien snijden – hoewel ik er erg emotioneel van werd… ik moest er soms zelfs van huilen!” Hij voegde eraan toe: “Over het algemeen was ik geen slechte kok, maar zij was zo veel beter dat ik, die alleen af en toe een maaltijd deed. Ik heb altijd goed ontbeten – ik gebruik veel fruit, schil de mango en snijd alles in stukken, snijd de meloen in plakjes en ontpit hem en zorg dat het er op het bord allemaal mooi uitziet, maar zij was wel degelijk de hoofdkok: de ‘Cook Of The House’.”

Paul zei dat zij in 1975 samen hadden besloten het vegetarisme te proberen. “Het was zeker een gezamenlijke beslissing. We aten allebei heel graag vlees; dat kon zij ook geweldig klaarmaken. We dachten er niet echt bij na, totdat we op een dag op de boerderij lamsvlees aten en allebei beseften dat onze eigen lammeren op dat moment buiten liepen. Dat vonden we niet leuk. We zeiden: ‘Zullen we proberen vegetarisch te worden?’ En eigenlijk was het een heel spannend moment in ons leven, proberen te bedenken wat we moesten doen om het gat in het midden van ons bord te vullen, maar het is natuurlijk helemaal niet moeilijk. Je gaat gewoon naar de winkel en in de meeste steden heb je een ruime keuze uit vegetarische producten. We hebben het samen besloten en zijn er nooit op teruggekomen. Het was geweldig om te doen en het bleek dat we onderdeel werden van een vegetarische revolutie.”

De ervaren rocker zei dat het in het begin heel moeilijk was in restaurants aan vegetarisch eten te komen. Hij voegde eraan toe: “Linda en ik gingen een keer uit eten met haar vader die vanuit New York Londen bezocht en hij nam ons mee naar een heel chic hotel. Wij legden daar uit dat we vegetariër waren. De man die ons bediende raakte helemaal in de war en zag er helemaal niet blij uit. Toen hij terugkwam met een bord gestoomde groenten waren wij daar juist niet blij mee!”

Samen met dochters Mary en Stella lanceerde Paul in 2009 ‘Meat Free Monday’, waarmee mensen worden aangespoord om één dag per week geen vlees te eten. Inmiddels heeft deze actie scholen, universiteiten, restaurants en bedrijven bereikt, is er een oproep gedaan bij het EU-parlement en is er een kookboek uitgegeven.

‘Linda McCartney’s Family Kitchen’ van Linda, Paul, Mary en Stella McCartney kwam op 24 juni 2021 uit.

(Bron: belfasttelegraph.co.uk)
(Vert: Aad Kuling)